Автор: nrk
Дата: 17-04-12 21:51
Впечатления от (почти) година с NX:
+ Телата им са чудесни като ергономия и здравина, снима се много по-бързо и интуитивно от NEX (макар че опита ми с nex е скромен; може и да се свиква, но трябва ли ). Не се налага да ровиш в менюто за нищо - корейчик е наслагал копчета и врътки бол.
+ Автофокусът е доволно свестен, размера на фокусната зона може да се регулира на няколко нива, като е по-добре да е по-голяма на по-тъмно. Спорт не снимам; като за котките ми става.
+ AMOLED-а е екстра, вижда се добре и мноооого под ъгъл (почти няма нужа от въртящ дсплей), през деня е ОК, но на слънце е по-добре яркоста му да се засили ръчно, авто-то не е оптимално. А, и е по-голям от на NEX - доста.
+ 20-50 е наистина малък. С него NX200 ще е дребен и лек за разнасяне. С NEX100 съм стигал до там да се сепвам, че са ми го гепили от чантата, тежестта просто не се усеща. А с 30/2 или 16/2.4 ще е още по-компактен.
+ На практика всички обективи са хубави и остри. С нестабилизираните, ако изпънеш добре ремъка на врата си минималната скорост, под която маже, за мен е 1/20. Но хора всякакви...
- jpeg-a е слаб, в зависимост от контраста на сцената цветовете може и да ги докара, може и да ги пресатурира, може и тотално да ги няма...
- raw файловете са големи, на NX200 са огромни, хубаво е да се знае преди да се купува. Но ползата от снимане в raw е безспорна.
- Шуми повече от NEX. Доколко това е проблем си зависи от човека. Мен не ме дразни шумът (има си детайл), дразнят ме цветовете (липсата им) в тъмните зони на исо 1600+, особено на jpeg. На хартия нещата изглеждат по-добре от на монитора, на телевизора (откъм дивана) също.
- Най-големият минус за мен е политиката на Самсунг. Някак не съм убеден, че залагат сериозно на NX. Почнаха добре, направиха приятна система и после сякаш я зарязаха... В момента обективи не могат да се намерят по магазините, дори и онлайн в Европа е трудно, а в САЩ са по-скъпи. NX200 на живо не съм го виждал.
NX20 го "пускат" вече година, и всичко си остава само слухове. С няколко думи - NEX не го продават както телевизорите и телефонте си. От друга страна, наскоро преместиха цялото производство в Китай, смениха "шефа" и може би сега политиката им ще се промени.
Аз си купих NX100, понеже исках малък и качествен апарат, Сонито не можах да го харесам с абсурдния му интерфейс, а и ми струваше 250 евро с 20/50 и светкавица (GN20). За туризъм и семеен албум е перфектен. Но други обективи на съм си купувал - засега Самсунг не са ме убедили, че си струва.
Олях се от писане, дано да има и нещо полезно.
|
|