Автор: bpavlov
Дата: 19-03-12 01:13
Никсъне, в самия ти въпрос се крие отговор - намирането на клиенти, особено когато си неизвестен и пазара е наситен с "имена", намирането на единия клиент е много трудно. В България хората робуват на имена и величия, макар и набедени в някои случаи. Особено в сферата на рекламната и модна фотография е точно така и ти много добре го знаеш това.
Освен това никъде не съм казал, че "извстния" фотограф, докато си пие биричката, няма да ми дава наставления какво да правя.
По въпроса за клиентите - ще си намирам и ще продължавам да си намирам все повече, въпросът е, че става бавно и постепенно, а предпочитам да имам повече работа и същевременно да се самообучавам през това време.
Освен това предпочитам схемата някой друг да комуникира с клиентитите, той да си носи отговорността и той да взима повечето пари и славата, а за мен да остане спокойствието и по-малкото пари.
Темата е петъчна, но всъщност е сериозна. Има много фотографи, които имат ресурс и потенциал да поемат работа като подизпълнители, помощници, асистенти или втори фотографи и не виждам защо тук в тази тема, всеки който си мисли, че може да направи нещо на някакво високо ниво, да си предложи услугите, а фотографите, които имат работа, да "шерват" част от работата със свои колеги.
Сега ще кажете - че кой ще си даде работата? Ами според мен има резон някой да прехвърли работа, защото когато си нагрухан до козирката продължително и нямаш почивни дни, в един момент ти се иска просто да вършиш двойно по-малко работа и да вземеш примерно едни 25% по-малко, стига да си сигурен, че някой ще върши работата на твоето ниво. Аз например с радост бих се разделил с 30% от хонорара си за сватбена фотография, ако някой върши половината от работата ми на моето ниво, но хората които могат да го направят така или иначе си имат достатъно свои ангажименти.
Тази година обаче съм твърдо решен да намеря един или двама човека, които да ги обуча (или да са вече научени) и следващата година ще работя на тази схема.
Така че, има почва в тази идея, просто е трудно сработването.
Именно българския синдром обаче много силно ни пречи за това, а така също и безпочвените на някои хора страхове, че един вид някой ще им вземе хляба и работата. Аз вярвам обаче, че има достатъчно фотографи, които не страдат от този синдром, а и същевременно не горят от желание да работят като магарета.
Именно това предлагам аз - да свърша цялата черна работа, а за фотографа да остане само творческата част и ръководенето на операцията.
Също така предлагам сътрудничество на фотографи, които са пред дилема за поемане на голяма поръчка с несигурност за физическо справяне с работата или пък просто ако някой иска да наеме техника с асистент под наем - аз ще съм две в едно.
Нека всеки, който предлага подобни услуги, да го напише в тази тема, аз самия понякога имам нужда от втори човек и нямам време да реагирам, сигурен съм, че и други колеги са оставали в подобен вакуум.
И сега, накрая, но не на последно място, да ударя една промося - ако някой ме покани за работа по фотосесия модна или рекламна и преценя, че има какво да науча от този човек, а такива хора със сигурност има, ще работя известно време без пари, само заради това, че ще науча нещо полезно и незаменимо
|
|