Автор: tougherty
Дата: 13-03-12 15:08
Здравейте. Искам да започна с това, че съм абсолютно начинаещ във фотографията - снимал съм само със сапунерка и телефон, при това без каквито и да било ръчни настройки. За сметка на това от както се помня снимам с камера и съм натрупал солиден стаж като оператор. Там нещата обаче изглеждат далеч по-лесни. Както и да е, решил съм да си купя апарат. Първоначални мислех за скъп телефон с хубава камера заради мултифункционалността, впоследствие минах през сапунера, после сапунерка с допълнителен обектив. Накрая, като видях на каква цена се продават последните, направо реших да взема DSLR. Колебая се между 2 модела - Canon D600 (Rebel t3i) и Nikon D5100. Тъй като двата модела са доста сходни по характеристики, изчетох доста ревюта из нета и стигнах до извода, че Канонът е по-лесен за употреба от начинаещ като мен и видеото му е по-добро, докато Никонът е по-добрия вариант само за снимки. И двата апарата са с китов обектив 18-55 (което всъщност нищо не ми говори), но този на Канона е с вграден стабилизатор, което ако е същото като при видеокамерите си е несравним плюс. В допълнение (с китов обектив) цената на Канона е $665 срещу $725 за Никона , което за момента накланя везните в негова полза. Сега да започна с въпросите:
1. Правилно ли съм се ориентирал към тези два апарата? Знам, че може би са малко "по-напред" от нуждите на един начинаещ, но в крайна сметка предпочитам да се уча на нещо по-сложно, което да ми върши работа по-дълго време, отколкото всяка година на скачам на нов апарат. Ако ли пък фотографията ми омръзне бързо-бързо, предполагам че някой ще се уреди с доста запазен апарат на изгодна цена :)
2. Колко дълъг е животът на един фотоапарат? Принципно съм против купуването на техника втора ръка, но все пак се поинтересувах дали не мога да взема нещо по-класно с бюджет около 1000 лв. Забелязах, че всички обяви обръщат внимание на това колко "щракания" са правени с апарата и стигнах до извода, че това явно означава че след определн брой "щракания" апаратът е за смяна.
3. Може би най-важният въпрос: какъв/какви обектив/и ми е необходим? Ще снимам най-вече бебета и деца, също така обичам природата и животните, така че предполагам че ще снимам и известно количество пейзажи и животинки, по-рядко архитектура от различни екскурзии.
4. Какви допълнителни аксесоари са ми нужни? Какъв вид и колко голяма карта с памет? Необходим ли ми е статив? Необходими ли са различните филтри, които се монтират върху обектива? Има и едни накрайници, които приличат на назъбена чашка, които се монтират върху обектива - те за какво служат? Трябва ли ми втора батерия? Трябва ли ми дистанционно? Трябва ли ми допълнителна светкавица или вградената е достатъчно добра?
5. Тук в сайта видях наистина страхотни снимки. Като чета коментарите под тях обаче стигнах до извода, че почти всяка снимка минаха през допълнителна обработка. Възможно ли е да се правят качествени снимки без да се бърника софтуеърно по тях?
6. Видях, че снимките са в JPEG или RAW формат. JPEG ми е известен, но за RAW не знам абсолютно нищо. Какво представлява?
7. В youtube гледах и страхотни клипчета в HD качество, заснети с DSLR. Доколкото знам обаче, тези апарати нямат вграден стабилизатор на изображението, което означава че са много капризни към движението и дори най-лекото трепване на ръката води до "играене" на заснетото. Това означава ли, че апаратите могат да снимат видео само от статив? Как е звукът при снимане на видео?
Може би ви затрупах с въпроси, на които ви е писнало да отговаряте, но ми се иска да знам всичко, за да направя правилния избор. Благодаря предварително за отговорите.
|
|