Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет от колеги
Автор: filmmaking   
Дата:   13-02-12 19:16

следва...

Отговори на това съобщение
 Re: Предложете видео техника до 2-3000 лв
Дата:   13-02-12 19:16

Здравейте колеги!

Пускам темата за предложения и мнения за видео техника (апарат/камера), тъй като съм чел, гледал ревюта и семпли, но така и не съм имал възможността да чуя мнения от хора които са ползвали техниката която ме интересува.

Колебая се между следните модели към които добавям и мнението ми за тях:

Canon EOS 5D Mark II - страхотен, добра динамика, но сравнително скъп

Panasonic GH2 - според мен по рязък от 5д2, с динамика като на 5д-то при видеото (почти всичко в панасоника накланя везните в негова полза)

Pentax K-5 - добър, но съм без особени впечатления от него

Бюджет до 3000 лв. Да наясно съм с цената на 5Д-то, но в базара има бройки които ми влизат в бюджета. Друг е въпроса, че ако избера 5Д, ще трябва да се оборудва с обективи които ще надвишат значително бюджета... Относно обективите, ще се снима предимно с ръчнофокусни.

Единия от въпросите е, заслужава ли си толкова пари за 5Д2 + допълнителни средства над бюджета за оборудване с обективи, при положение че ще се ползват само видео възможностите на апарата.

Да уточня че съм ползвал 550Д с най-различни обективи, и това което съм установил е че дори и при FullHD, рязкостта на обектива почти не е от значение. При 550Д-то цветопредаването и динамиката бяха на ниво, но при по контрастни сцени издишаше, а рязкостта на изображението дори и с хубав обектив не беше добра.

Като цяло, какво бихте препоръчали за тези пари (като е добре в бюджета да влизат 1 светъл обектив и 1 широк.

И отделно, струва ли си 5д2 пред панасоника като се има в предвид, че гоним само видео?

Държа на рязкостта и динамиката на изображението както и на възможността за монтаж на обектив с който да се постига плитък доф

Публикацията е редактирана (13-02-12 19:52)

Автор: sickdreams   
Дата:   13-02-12 19:48

Видео = ВИДЕОКАМЕРИ.

http://eshop.uvt.bg/sony-hvrhd1000e-camcorder-p-742.html

http://www.technopolis.bg/b2c/details/43196/P11050301/Videokamera-SONY-HDR-CX700VEB

http://eshop.uvt.bg/sony-hxrmc50e-p-1068.html

Публикацията е редактирана (13-02-12 19:51)

Автор: staskl   
Дата:   13-02-12 19:53

Колега,напиши какво си решил да снимаш.Има неща за камера и за фотовидео/за мен е пълен абсурд за едно DOF ИЗПЪЛНЕНИЕ/....напиши какво искаш да снимаш ,да ти кажа с какво ще стане.

Дата:   13-02-12 19:54

sickdreams - напълно съм съгласен. Може би аз подведох леко, като не бях упоменал добре плиткия доф, който е една от причините да се насоча към апарат за видео, вместо камера за видео.

staskl - ще се снимат късометражни филми

Публикацията е редактирана (13-02-12 19:55)

Автор: gmir   
Дата:   13-02-12 19:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ivaivalito   
Дата:   13-02-12 20:19

И аз съм пред подобна дилема ... Интересно ми е видеото колкото и снимките ...

Според мен щом питаш зна4и не си много на ти с техниката и трудно ще видиш разликата между камерите .Аз бих си взел панасоника ако ще е само видео ... в моя случай искам и добри снимки ще си взема или КАнон 7Д или Никон Д7000 когато изцедиш максималното от камерата и знаеш какво ти липсва в нея може да се насочиш към нещо по добро .Имай предвид ,че освен тялото за добри кадри са ни необходими аксесоари платформа ,визьори или външен екран ,,,

Дата:   13-02-12 20:41

За допълнителните "аксесоари" съм напълно наясно. Не са само ригове и външни екрани и вюфайндъри. Необходими са компендиуми, стедиками, фолоу фокуси и т.н... това е ясно. Тук става въпрос само за тяло и евентуално някакви бюджетни обективи.

Относно изцеждането на камерата - това стана с 550д-то, което има 1:1 еднакво видео със 7Д. Реших да се разделя с него, защото просто не е това което трябва да бъде.

Относно възможностите на камерите съм наясно (говоря за 5D2 и GH2), но искам да чуя и мнения от хора които са ползвали един от двата модела.

Колебанието е дали да е 5D2 с 85мм самянг + 14 мм пак самянг

или Панасоника, със същите обективи + още няколко други, тъй като ще останат кинти ;)

Публикацията е редактирана (13-02-12 20:41)

Автор: cameraman   
Дата:   13-02-12 21:25

нещо пак се объркахме... 550Д няма как да е като 7д... щото поне няма два процесора...... Поради това и 60д не е на нивото на 7д... ама.... продължавайте... някой намеси и д7000, щото е верен на Никон... От друга страна ще правим филми... пък имаме бюджет за камера 3000... Ми вземи камера под наем ако си сигурен, че филмът ще се случи... 3000 е точно хонорар на добър оператор с камера/професионална/ за един филм.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   13-02-12 21:37

filmmaking, искаш да снимаш качествено видео, търсиш тела, а птренебрегваш обективите.[smilie8] То и с дъно от бутилка може да се снима, ама...

Дата:   13-02-12 22:15

cameraman - само човек който е снимал видео с 550д и 7д ще разбере че разлика във видеото няма. Бъркате се с фото възможностите на апарата. Разликата в процесорите няма отношение по въпрос на видеото при тези 2 модела, това е друга тема, не обсъждаме 550д и 7д, говорим за други тела. Относно бюджета за камера, не разбрах финансиране ли предлагаш или си чешеш езика. За камерите под наем съм в час, не ме устройва мисълта да снимам рискови кадри с чужда техника. Да ще кажете че има засраховки, но предпочитам да имам техника която мога да ползвам и на която мога да разчитам по всяко време. Тъй че на този етап наема отпада като вариант, естествено ако не говорим за РЕД, който пък е непосилен дори за наем към този момент. При бъдещи проекти с необходимото финансиране, разбира се че ще се ползва техника под наем. Никоя сериозна продукция не ползва собствени камери ;) Като пример дори ще дам, че камери като Panavision не се продават. Производителя директно дава техниката под наем... Това отново е друга тема. Същината на въпроса е друг.
Ако имах достатъчно средства да наема техника като RED, ARRI или Panavision, едва ли щях да ви занимавам с тази тема.

GOSPODIN - Не пренебрегвам обективите. Камера без добър обектив е като сляп художник портретист. Тези обективи които съм споменал са добри, да не кажа отлични обективи за видео. По доброто от тях вече отива на големи цифри. Като говорех за "няколко други обектива" за панасоника, нямах предвид няколко смотани обектива - спокойно за останалите пари може да се вземе някое читаво 1:1 макро на м42...

Нека вземем под внимание че финалния продукт е ~2 мегапиксела, това е от значение при избора на обектив. Тук трябва да се гледа по скоро за оптични слабости като аберации и мазане на отворени бленди. Горе споменатите обективи нямат тези проблеми, поне не и на тази резолюция.

Очаквам още мнения.

Публикацията е редактирана (13-02-12 22:22)

Автор: cameraman   
Дата:   13-02-12 22:28

Извинявай, че показах някакво отношение към твоята тема ...Явно ти знаеш, .... не питаш.... ПОВТАРЯМ!!! 2000-3000 лева е бюджет за домашно видео без осветление... Несериозно е да се говори за филм, заснет с хендикам...... за пролята на процесорите имам друго мнение... при движещи обекти, панорами.... двата процесора са от решаващо значение...

Дата:   13-02-12 22:33

Колега, не четеш. 2-3000 лв са за устройството което ще снима видеото. Кой говори за осветление в тази сума или за каквото и да е друго. Ако в този бюджет може да се вмести и някой друг обектив - окей, ако ли не (в случая ако се спрем на 5д2) си има и отделен бюджет за обективи за които не питам в тази тема.

И сега без да се заяждам, ще се радвам да ми обясниш ролята на процесорите при видеото (на ЛС да не пълним темата) тъй като аз не мога да си го обясня, и всичко това ако имаш желание разбира се ;)

Автор: sickdreams   
Дата:   13-02-12 23:26

Сигурен съм, че колегата filmmaking си има собствените причини кое да избере и как и да ли камера или апарат. Същото е ПРАВ, че 7D и T3i/T2i са еднакви във видеото. Пак ли тука се развихраха фото-снимачи на сватби и изведнъж разбират и от кинематография и заснемане на видео???

Колега, няма смисъл тука да се търси мнение за видео. Тука хората си мислят, че щом с една и съща техника снимат децата си и сватбите, значи и с тази техника мога да снимат и филми и са вече Мартин Скорсези. Общото между фотоапарата за видео и снимка е... може би само БУТОНА.

Публикацията е редактирана (13-02-12 23:28)

Дата:   14-02-12 00:16

Спор няма че за качествено видео си трябва видео камера ;) Друг е въпроса че в днешно време май май стана така че до определена сума, е по добре да вземеш апарат с който да снимаш видео, отколкото камера.

Пуснах темата с ясното съзнание че повечето от колегите тук са фотографи и едва ли ще могат да дадат компетентен съвет за видео възможностите на апаратите, но тайничко се надявам все някой който се е докоснал, а и не само докоснал ами и ползва редовно такъв тип техника за видео, да сподели неговия опит ;) [beer]

Автор: m_d   
Дата:   14-02-12 00:33

Снимай с 550д засега. Инвестирай парите в оптика, риг и звук.
5дм2 ще ти даде повече светлочувствителност, но вероятно не си струва ъпгрейда за твоите цели. Разликата в динамиката е пренебрежима за теб. Кодекът му е същия, съответно същите артефакти от компресия. Освен това има повече алиасинг. Изчакай следващата генерация.

Пак да повторя. Основният проблем с изображението е в компресията. Контрастът се контролира донякъде с подходящ избор на тониране (picture style).

Автор: pumabg   
Дата:   14-02-12 09:03

Panasonic-а е добро решение имат и един видео обектив, но не знам до колко доф-а ще те устройва ..
И още нещо ако вземеш Марк-а след време без проблем ще можеш да го продадеш, докато с Паната може да не е толкова просто..
Успех и да покажеш тук нещо готово [beer]

Автор: stef7   
Дата:   14-02-12 09:14

Краткия ми отговор е: Моето мнение се покрива в основни линии с мнението на колегата m_d. Добри съвети ти дава.

Дългия отговор е:
Canon 5D II е по-добър, но малко по-добър, не много или драматично по-добър и има същите проблеми с видеото като твоя 550D. Тази година до есента Canon ще изкарат наследниците на почти всичките си DSLR камери и по всичко изглежда са решили основните болежките на вече 3-4 годинишната си поостаряла видео технология в DSLR. Изчакай да видиш какво може новата, ще си спестиш доста пари, а и се надявам качеството на картинката ще е доста по-добро. А и не трябва да чакаш дълго. До края на март ще знаем какво може Canon 5D Mark III. Горе долу същото като видео технология до есента ще слезе към 8D, 650D/700D

След като си чел доста ревюта и сравнения знаеш силните и слабите страни на всяка камера.
> Държа на рязкостта и динамиката на изображението както и на възможността за монтаж на обектив с който да се постига плитък доф.

Панасоника има най-добрата в момента детайлност/рязкост на картината в класа на DSLR и безогледалните камери , но отстъпва на Каноните по динамика и плиткия DOF, заради по-малкия си сенсор. Размера на сенсора на 550D е най-близко до размера на кадъра на филмовите камери. Не че с Panasonic GH2 не може да имаш плитък DOF. Може и още как, но ти го дава на малко по-дълги фокусни разстояния и и при съответно малко по-различна перспектива. Някои са ОК с подобно решение, други не.

Снимам видео с Panasonic GH2, за моите любителски цели си е идеален и определено съм пристрастен към тази камера. Панасоника няма повечето от болежките на Canon. Моаре, алиасинг липсват, с хака докарват битрейта до умопомрачителните 170 Мegabytes per sec., което е територия на професионалните камери. Картинката вади повече детайлност от Canon ските тела. Редовно го сравняват с камери от калибъра на RED Epic, профи камера за 100х повече пари. Дори самият факт правят подобни сравнения говори на какво е способна тази малка камера. За мен е невероятно, че такова качество се предлага на такава цена и в такива (малки) размери. Идва златна епоха за снимащите видео и филми. На мен ми харесва също, че на Панасоника мога да слагам всякакви обективи и за малко пари мога да имам отлична оптика. При Canon това удоволствие би ми струвало х3 или х4 и никога не бих могъл да си го позволя. Тялото и обективите са много компактни, което също е голям плюс за мен. Но сенсора му е m43. Дава малко по-различна перспектива, DOF и теб те вкарва в едни смени на техниката, обективите дето не е ясно струват ли си или не. Утре Canon изкарват по-добри камери и какво правиш тогава? Всичко де що е m43 обективи, тела се продава доста по-трудно от Canon и с по-големи загуби.

Всеки избира според нуждите си и приоритетите си. С Panasonic GH2 съм но на твое място бих изчакал новите Canon преди да тръгна да сменям камери и/или системи.

Автор: Gaijin   
Дата:   14-02-12 19:33

Съветвам те да тестваш идвете камери и да прецениш сам, тогава няма за какво да се сърдиш и на кого най вече :-). Много зависи какви филми ще снимаш точно като жанр и стил. Ти с какъв стил работиш в осветление или без, с много движение на камерата или малко, какво ще снимаш като мизансцена.
Аз лично съм за Канона можеби защото го имам :-), снимал съм и с двата апарата и зза моя стил на снимане Канон е много по добрия вариант в пъти, но това е за мен. Макар че на всички продукции сериозни използват канони а не самсунга по мои наблюдения което значи нещо според мен.
Иначе на тестове много го хвалят ГХ ама зависи какво гледаме, защото има тестове на които 5Д отвява реда по някои показатели.
Не на последно място за Канона обективи колкото искаш и под наем даже и без пари от приятели а за панасоника даже не мисля че има откъде да вземеш под наем.

Дата:   17-02-12 11:15

Благодаря за мненията колеги. Да прави сте че трябва да се пробват за пряко сравнение, но тук в Пловдив 5Д2 ще се намери някак си, но панасоника не виждам как ще го намеря за тест. Ако някой колега има идеи?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »