Автор: Jankoff
Дата: 12-12-11 08:34
Двама роднини са ме помолили да им търся фотоапарати, обективи и пр. Аз самият не съм далеч от мисълта за известен ъпгрейд. И по тази причина наблюдавам базара всеки ден от известно време.
И виждам едно явление, което ме възмущава. Появяват се обяви, в които се предлагат фотографски артикули на старо на цени, които са по-високи от цените на същите артикули като нови! Вярно, има коректни хора, които дават високи цени, но то е от незнание - и се коригират, след като им бъде съобщен съответен факт. Има обаче други, които, след като им бъде посочено, че искат неправомерно висока цена, изтриват съобщението ти. Един такъв в момента предлага обектив на старо на цена, която е 10% по-висока от цената в Западна Европа. И се позовава на това, че, ооооо, ама я вижте цената в България! Която е нереална - близо 30% по-висока от тази в Германия.
Дейността се развива от лица, които купуват техника от САЩ или Западна Европа на ниски цени, идват в България, или пращат техниката на познати, и се опитват да реализират печалба - било то веднага, или след като използват техниката известно време.
Много изгодно, няма що! Купувам си нещо намалено от 500 на 250 евро, щракам половин или една година с него, а след това заявявам в България: "Ооооо, я вижте каква добра цена предлагам, 400 евро. Щото това нещо в Бг струва 500 евро!" И има хора, които се хващат на въдицата.
Други пък продават почти нови неща. Като ги попиташ защо така се получава, те заявяват, че били купили техниката от чужбина, донесли я в България да си я ползват, ама изведнъж ги осенило, че трябва да я продадат.
Това фотография ли е или прекупвачество, спекулативна търговия, Бг-тарикатлъци?!?!?
Всеки, който познава западноевропейските и североамериканските практики в търговията, знае как там, за разлика от България, често и дори редовно се правят сериозни отстъпки от цените - било то заради празници или по други причини. А в България - при ясно какви заплати на населението, се поддържат цени на фотографската техника, които са с 15-20% по-високи дори от Германия - където е относително по-скъпо. Мога незабавно да дам поне 10 примера на такива цени, но не бих желал да се конфронтирам с българските търговци. Дано те с добро да разберат какво би трябвало да правят - дори и за собственото си благо!
Разбира се, при пазарната икономика всеки може да продава всичко на каквато си иска цена. Прекупвачеството по принцип не е нещо незаконно. Но аз лично намирам, че е неморално, особено когато тази дейност почива на неинформираността и наивността на много българи.
|
|