Автор: Pac
Дата: 08-12-15 00:06
Така... Значи... Светкавиците не са това, което изглеждат на пръв поглед ;) И колкото и да ми изглеждаха прости нещата с разните скорости, се оказа, че не съм знаел нищо, докато не отидох на една лекция за студийна фотография... :)
Да резюмирам какво разбрах от тая лекция:
1) Тази скорост на синхронизация, била тя 1/180, 1/250 има изключително малко значение. Тя е механична характеристика на затвора. И при скорости по-високи от нея не съществува момент, в който целия сензор да е отворен. Второто перде тръгва да се движи преди първото да се вдигнало напълно. Затова, ако в този момент светне светкавицата ще освети само част от сензора (процепът между първото и второто перде).
2) Истинско значение за това как замразяаме бързо движещите се обекти в сцената е дължината на импулса на светкавицата. Ако имаме светкавица с импулс 1/2000 примерно, ще замразим движението, както ако снимаме при естествена светлина и скорост на затвора 1/2000.
3) За да ни се изяснят 1) и 2), направете си пълни ръчни настройки за снимане със светкавица (на пълна мощност) така, че да имате правилна експозиция. После снимайте при същите настройки, но с изключена светкавица. Какво получаваме? Напълно черен кадър? Ами да. Значи всичко, което виждаме на снимката ни (правилно експонираната) всъщност е запечатало единствено дейстивието по време на импулса на светкавицата - 1/2000. Снимките ни пракитически не биха се променили, ако променим скоростта на затвора на 1/100 или 1/50. Идеята на синхронизационната скорост е само да осигури прозорец, в който целият сензор да е отворен за светлината.
4) Ако искаме добро замразяване на движението, си намираме светкавица с по-къс и мощен импулс.
5) HSS синхронизацията няма нищо общо с изброените принципи и рално въпреки възможността за снимане на много високи скорости на затвора, не дава толкова добра възможност да замразим движението, защото вземаме малка част от отдадената от светкавицата мощност. HSS според мен върши работа точно за подсветки, а не за замразяване на движение.
Публикацията е редактирана (08-12-15 00:18)
|
|