Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 съвет за фотоапрат никон 90 д или 5100
Автор: rossen76   
Дата:   06-09-11 22:45

здравейте , искам да си закупя фотоапрат н аникон приготвил съм си 2000 лева за тази цена искам да купя фотоапрат с обектив никон и фотосветкавица с ттл мерене .
видях в този ценови клас два фотоапрата никон д 90 и никон д5100 единият с горен дисплеи за мене предимство, вторият с въртяш се дисплеи пак предимство за мен ... моля за савет ако някои има опит с кои ще снимма по добре, като баланс на бялото и острота на снимките , благодаря за вниманието ....
 Re: съвет за фотоапрат никон 90 д или 5100
Автор: dfxos   
Дата:   06-09-11 22:54

Преди няколко дни имаше подобна тема.
Дата:   06-09-11 23:01

да прав сте но от нея не разбрах нищо много противоречиви коментари

Публикацията е редактирана (06-09-11 23:07)
Автор: mitku   
Дата:   06-09-11 23:09

И очакваш, че твоята тема ще е по-различна, крайни еднозначна и супер обоснована понеже...? [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: tvk75   
Дата:   07-09-11 03:34

Д7000
Автор: klez   
Дата:   07-09-11 04:13

'... моля за савет ако някои има опит с кои ще снимма по добре, като баланс на бялото и острота на снимките...'

5 грешки в 1 изречение... и ... И с двата ще снимаш еднакво гадно. С който и от двата да снимаш все ще е мазня ако обектива ти е гаден. А щом искаш еднозначен и непротиворечив отговор...
D90 :) само не питай 'защо' щот ще стане като в другата тема

Публикацията е редактирана (07-09-11 04:13)
Автор: gbrain   
Дата:   07-09-11 05:00

Като качество на изображението - еднакви с Д90.

Предимства (които мен ме интересуват) на д5100:
1) въртящото се ЛСД екранче, защото ще ти позволява да снимаш от трудни ъгли без да лягаш по земята или да заемаш челни стойки.
2) по-лек е с около 200 грама (само половин кило)
Проблем може би е разположението на контролите по тялото, поради което може малко да се бави работата по настройване (аз работя на Manual или на Aperture priority, ИСО-то го преценям отдалеко още и сам го задавам, така че не виждам какво толкова ще те бавят контролите, като основните си ги има монтирани на тялото).

Струва ми се, че няма да сбъркаш с Д5100. (А дори и да се решиш за Д90 пак няма да е грешка и с двата апарата лудница).
С Д90 съм (от 2,5години), action не снимам.
И двата апарата са 4 кад/сек, 11 точки за фокус, следящ АФ.

За обективи - 18-55вр + 55-300 са ти достатъчни (стоковите сайтове приемат снимки правени с тях и с телата, т.е. достатъчно резки са, уверявам те)

Публикацията е редактирана (07-09-11 05:35)
Дата:   07-09-11 09:53

благодаря за отговора , значи за сега везните накланят към д5100 заради въртящият дисплеи които е удобство, но липсата на горен дисплеи също е един минус, предполагам че може би е до свикване да се гледа повечо в дисплея примерно
Автор: tvk75   
Дата:   07-09-11 10:17

d90 е по-добър от 5100
Автор: Nikoneff   
Дата:   07-09-11 10:49

Няма единни критерии, по които еднозначно да се определи по-добрият. И в единият и в другият модел има достатъчно екстри които съответно липсват при другият. Сравнявал съм качеството на цветовете при снимки с китов обектив - на D5100 като че ли са с една идея по-наситени. ББ и на двата модела е перфектен, макар този параметър да не е определящ, защото подлежи на посткорекция. Съветът ми е да не слушаш много-много мнения, а да си избереш този, който ти е по сърце и после да си снимаш с кеф.
Автор: iasen2   
Дата:   07-09-11 11:05

Пак се почна ...............
Трабант или ЗАЗ кой е по добър ...............

Най лошото е, че ще му пробутат някой туристически зум,дето и на слънце нищо няма да се види .............. и после ще почне да коментира че от апарата нищу не стааа

аз за 2000лв ФФ ще си купя втора ръка.....
[beer]
Автор: hemilio   
Дата:   07-09-11 13:53

иди в магазина и ги пипни и двата-сам най добре ще решиш,Д5100 е за по малки ръчички,Д90 е с по удобен захват(поне за мен).
По-важно е какви обективи ще им закачиш,от това зависи качеството,телата са достатъчно добри![smilie24]
Автор: simbon4o   
Дата:   07-09-11 14:01

Не може да сравнявате картинката на Д5100 и Д90 и да казвате че е същата, то тогава защо ни е Д7000 неговата картинка е като на Д5100 в крайна сметка матриците са еднакви...
Дата:   07-09-11 15:42

Зависи на кой какво му трябва и какви приоритети би си поставил. Аз лично НЕ бих си взел тяло без мотор и да не мога да си ползвам пълноценно АФ обективите. Също така и картинката на Д90 е ДОСТАТЪЧНО добра и зависи от условията при които ще се снима, но в повечето случаи реално разлика няма да се забелязва освен при пиксел-пийпване. (надолу ще се самоцитирам от друга подобна тема) [smilie3]

На Д5100 главните предимства са, че е по-нов модел; има въртящ се екран - за някои хора е важно (за мен не е и ми е безразлично); по-добра матрица - т.е. с по-нови обективи ще дава сравнително по-добро качество на снимките, но разликите не са съществени при стандартните цели за ползване; по-добро видео - тук разликата е по-забележима и съществена и като възможности, но пък видеото само по себе си не е важно за повечето хора (включително и за мен).

На Д90 предимствата са, че е по-висок клас и е с по-добра ергономия и по-добро управление - копчета, менюта и т.н.; допълнителен информационен екран - някои хора не знаят колко е удобно с него (особено на тъмно); наличие на АФ-мотор в тялото - т.е. може да има АФ и с по-стари обективи, без мотор, откъдето може да се спестят доста пари понякога; по-добър визьор - т.е. по-лесен за кадриране, особено на по-тъмно и много по-добър при ръчно фокусиране.

Човекът просто трябва сам да реши кое му е по-важно като приоритет. Аз лично бих избрал Д90. [smilie24]

Иначе майстор може да направи нещо хубаво и с по-слаба техника... а който няма необходимите знания и умения (и не на последно място и идеи) и с най-добрата техника пак боклук ще изкара (НЕ намеквам за никого конкретно). Фотографията си е въпрос на светлина и ЗАУ... техниката само може да улесни (или затрудни) нещата, които едно ЗАУ може да постигне. Иначе и няма лошо човек да си прави кефа както сметне за необходимо - включително и чрез техниката. [smilie7]
Автор: Ivo55   
Дата:   07-09-11 19:07

mitku[smilie24]

Взимай D90 и му се радвай![shtrak]
Винаги ще има по-нов модел играчки, по-нови коли, по-красиви жени.....

И к"во от това!?
Автор: malakar   
Дата:   07-09-11 20:46

Просто не можах да се сдържа

Като те гледам какво си снимал, че и пари си изкарвал от това... който и апарат да си вземеш, все ще е същото.
Автор: gbrain   
Дата:   07-09-11 21:15

Всеки иска да купи най-доброто за парите си, нормално е.
Автор: etto   
Дата:   07-09-11 21:56

D90 разбира се!
Дата:   07-09-11 22:45

zdraweje priqteli , dneska otidoh do fotoapwiliona i probwah d 5100 okaza se 4e ne mi e udobno da go dyrja , ediniqt mi pryst ne se pobira, naprawih nqkolko snimki stanaha dobre fokusirani i silni cwetowe i kontrast , s dobyr fokus no nqma goren displei i se wodi po liubitelski aparat, d 90 sy6o naprawih nqkolko snimki s nego cwetowete sa mu malko po posni , na rykata mi e dobre i otgore displeq e predimstwo spored mene , w momenta imam kanon i iskam da mina na nikon za6oto smqtam 4e ima po dobyr fokus , ako uspeq da si prodam komplekta kakto go mislq moje i d 7000 da wzema mnogo mi haresa kato go pipnah i snimah .

Публикацията е редактирана (07-09-11 22:56)
Дата:   07-09-11 22:48

otnosno iskazwaneto n amalakar , winagi sym se 4udel za6to pi6at hora koito ne komunikirat po temata a se opitwat da iskazwat zlobni izkazwaniq, ....towa nikoga ne sym go razbiral..... mislq 4e wseki si wyrwi po swoqt pyt, pozwolqwa si towa koeto moje i dawa ot sebe si towa koeto moje,
Дата:   07-09-11 22:49

smqtam 4e fotografiq e strast i hobi i tuk 6te namerq priqteli ....
Дата:   08-09-11 00:35

Само да спомена - туй нещо с цветовете си има няколко настройки и нищо не ти пречи да ги настроиш както мислиш, че ти харесват най-много. [smilie3]
Иначе наистина ако успееш да го докараш с бюджета до Д7000 ще е най-добре. Заслужава си. Има (почти) всички предимства на Д5100 (без въртящия дисплей); всички предимства и на Д90 + и отделно си има още една камара допълнителни предимства. Реално Д7000 е най-добрата кропка на Никон в момента. Успех. [smilie24]
Автор: bluebird81   
Дата:   08-09-11 09:49

Искаш от Канон 60Д да минеш на Никон Д90, защото смяташ, че има по-добър фокус? Това ли е единственото, което те ограничава при Канон 60Д ? Ако е само това аз не виждам смисъл да сменяш системата, но ти си знаеш по-добре, а и парите са си твои.

Автор: nedelcho1   
Дата:   08-09-11 09:59

Canon 60D има по - добър автофокус от D90. Има 9 фокусни точки всичките кръстосани, а централната е още по - прецизна с f2.8 и по - светлосилен обектив. D90 има 11 фокусни точки от които само централната е кръстосана и до колкото знам няма допълнителна прецизност с f2.8 обективи.

Цветовете са напълно субективни. Всеки апарат позволява някаква настройка, може да си поиграеш и с твоя за по - добър резултат, който съм сигурен, че може да се постигне.
Автор: pumabg   
Дата:   08-09-11 10:05

Съгласен с bluebird81 и nedelcho1...
На дали Д90 има по добър авто фокус от Канона ...
Плюс това е много важно да разбереш какво ще снимаш и тогава евентуално да мислиш за смяна на системата ...
Но ако си решил да си начешеш крастата никой няма да може да те спре [smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена