Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Тъмен и остър или светъл и не толкова остър.
Автор: uglyipl   
Дата:   02-09-11 22:35

Здравейте,
Решил съм да си сменям китовия 18-105 с нещо по-добро, доколкото е възможно да се вземе по-добро със сравнително ограничен бюджет.
Засега съм се спрял на 16-85, поради това, че в повечето отзиви, които прочетох се сочи за "остър" обектив. Обичам да снимам портрети и това е нещо, което търся в обектива, който бих желал да замени китовия ми. Но от друга страна бих желал да има и добър DOF, което с 3,5/5,6 няма как да се получи добре. По тази причина се загледах в сравнително светлите обективи на Сигма, Тамрон и Токина. Доста ревюта изчетох за тях и всички си имат кусури (за тез пари няма как да е иначе), но все пак повечето определят Сигмата, като най-остра от трите - при сигмите обаче ме притеснява точността на фокуса им с Никон от Токината и Тамрона (версиите със стабилизация) Токината се очертава, като по-добра.
Та в крайна сметка не мога да реша, кой от тези 4 обектива да предпочета - тъмния и остър Никор или някой от другите три по-светли предложения. Моля ви помогнете с плюсове и минуси на база собствен опит, ако е възможно и с примери.
Благодаря ви.

Отговори на това съобщение
 Re: Тъпен и остър или светъл и не толкова остър.
Дата:   02-09-11 22:39

Само да добавя - имам една 50/1,8G ...но често нямам време да я сменя ... и съм пропуснал интересното лице... Затова ми трябва обектив, който да може да замести 50-ката в определени моменти.

Автор: pefoto01   
Дата:   02-09-11 22:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   02-09-11 22:45

Sigma AF 17-50mm f/2.8 EX DC HSM OS
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
Tokina AT-X 165 PRO DX AF 16-50 mm f/2.8 - този не е стабилизиран (което за мен е лек минус)

Тялото е Д90

[smilie11]

П.С.
Разбира се, всякакви други предложения са добре дошли.[smilie24]

Публикацията е редактирана (02-09-11 22:51)

Автор: jekopj   
Дата:   02-09-11 23:10

Светъл и не толкова остър.[smilie24]

Автор: sirkhann   
Дата:   02-09-11 23:16

Като затвориш светлия и не толкова остър, става тъмен и остър.

Тъмния и остър не можеш да го отвориш, да стане светъл и неостър.

Дата:   02-09-11 23:37

Някой с лични наблюдения относно посочените три светли обектива?
Спрял съм се на тези обективи, тъй като са подходящи, както за портретни - така и за туристическа фотография, заради сравнително широкия им край. Иначе казано, ще мога да ги ползвам в 80% от времето.

Автор: CyberGene   
Дата:   02-09-11 23:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: simbon4o   
Дата:   03-09-11 00:10

повечето 16/17/18-50 2.8 на 50 2.8 са слабички и си трябва затваряне на блендата, имайки опит със сигми и никон - не не си взимай нениконски обектив за никон! Никон имат каквото ти трябва и модела е 17-55 2.8. Но според мен като искаш да снимаш портрети ползвай твърдите обективи, имаш 50 1.8 добави 85 1.8 и не сменяй 18-105. Още повече че на Д90 няма да усетиш разлики между 18-105 и 16-85 чак толкова че да си заслужава инвестицията.

Re: Тъмен и остър или светъл и не толкова остър.
Дата:   03-09-11 00:25

За 17-55 съм съгласен, но бюджета ми за хоби не се простира в тези граници, затова и изобщо не съм го включил в списъка.
Да, определено за портрети е добре да си взема едно 85/1.8 ... но, това в случайте, когато съм някъде, където знам, че ще снимам точно това... Обаче, когато съм някъде в чужбина или България по интересни места, но се случва така, че виждам и интересни лица... често няма време да сменя обектива, затова ми трябва нещо, което да върши работа и в такава ситуация.
Иначе казано, търся си нещо, като основен обектив, към който да добавя по-късно една 85-ца и едно 70-300. Но в момента ми искам да си взема нещо за основен.
С удоволствие бих дал пари за 17-55, но ако от това изкарвах някакви пари... (а аз го правя само за собствен кеф ).
Та така...

Публикацията е редактирана (03-09-11 09:18)

Автор: tantris   
Дата:   03-09-11 01:24

За кропка - Тамрон 17-50/2,8.
Трепач е и на най-отворена бленда[smilie24]

Автор: vgramatikov   
Дата:   03-09-11 01:43

Сега чуи едно логическо мнение ,което ще те заинтригува.

Като цяло светлосилни варио обективи като 17-50 2.8 / 24-70 2.8 и 70-200 2.8 се купуват най-вече от профисионалисти в сферата на репортажните типове фотография.

Във всички останали случаи на един обикновен любител когато имаш време да сменяш оптика и прочие те са абсолютно излишни.Особено на кропка.

Защо?

Един такъв светлосилен варио обектив с максимална бленда 2.8 на кроп не би ти дал желания дефокус или желаната дълбочина на рязко изобразено пространство.
Обикновено тези обективи затворени на 4/5.6 не са много по-остри от по-тъмните им еквиваленти дори напротив.

Та мисълта ми е следната.

Ако искаш всичко което си написал в първия си пост то остани си с 18-105 вр той е прекрасен обектив.По-добър като острота от него е само 16-85 вр.

не си мисли ,че тамрона,сигмата или кое да е друго стъкло е по-остро от 16-85 или е много по-остро от 18-105 вр.

Вместо да хвърлиш едни 1000лв за 16-85вр или някакъв светлосилен зуум ти препоръчвам:

Земи едно 35 1.8 и едно 50 1.4 или 85 1.8
Като аз лично бих взел 35 и 85

Така ще имаш всичко. Ще имаш варио обектив. светлосилен нормален обектив и прекрасен портретен обектив.

Като и 35 1.8 ,50 1.4 или 85 1.8 са много по-остри и оптически качествени от които и да е варио обектив.

Автор: pefoto01   
Дата:   03-09-11 01:49

Автор: didesignbg   
Дата:   03-09-11 08:44

Ще отида да се гръмна. pd не стига, че е написал това което мисля, ами го е направил с изумително малко правописни грешки, само малко запетаи са му хартисали.
Послушай го, вземи твърд портретен обектив 85/1,5, 105/2, или пък дълго макро, ако си фен на две в едно. 35/1,8 го пропусни и не се плаши от смяната на обективи.

Автор: mitku   
Дата:   03-09-11 08:46

Моето мнение е:

1) ако искаш по-тънко - оптималното, качествено решение е Никор 16-85ВР;

2) ако искаш по-качествено - трябва да се бръкнеш по-сериозно за Никор 17-55/2.8 (или Никор 17-35/2.8 като мен, ако знаеш какво и защо го правиш, но тогаз нямаше да питаш [smilie3] ).

Останалите предложения от 3-ти производители според мен не си заслужават компромисите и проблемите. Но няма да споря ако някой сега ме "захапе" и всеки си има глава за да си преценява. Аз съм казал какво е МОЕТО мнение, а който иска да си мисли каквото ще (и евентуално да повтаря чуждите грешки). [smilie7]

П.П. (едит) Също така - хората които ти преппръчват да допълниш системата с 2-3 твърди са много прави. [smilie24]

Публикацията е редактирана (03-09-11 08:50)

Автор: J0R0   
Дата:   03-09-11 09:01

Не се занимавай с глупости.
Не харчи излишни пари.
Нито един от споменатите обективи няма да ти даде нищо повече от 18-105.

Автор: Alex-dan   
Дата:   03-09-11 09:38

Още един път поста на pd [smilie24] [beer]

Автор: niks1973   
Дата:   03-09-11 09:51

Запази си вариото. Виждал съм го какво може с едно Fuji S5Pro. Вземи си някакъв твърд обектив. 35 или 85 мм. Това е моя съвет.

Дата:   03-09-11 09:58

Не се плаша да сменям обективи, просто понякога, няма време да го правя.
Така, от написаното тук си мисля, че ще е добре да си взема едно 35/1.8, като добавка към 50-ката. Да си взема засега едно 16-85 и в последствие да го сменя с 17-55.

Публикацията е редактирана (03-09-11 09:58)

Автор: mitku   
Дата:   03-09-11 10:03

Правилно си се насочил. [smilie24]

Автор: ilcoin   
Дата:   03-09-11 10:52

Към мнението на пд, само аз да добавя нещо. Ако наистина трябва да си толкова оперативен, защо не се замислиш за употребявано второ тяло + твърд обектив (80/1.8 да кажем)?

Тук понякога искачан в пазара Д50-ки, които са си чудесни апаратчета, за добри пари.

По отношение на зуумовете, мене доста често 50мм не ми стигат за дискретно снимане на лица. 24-70 може би ще е по-добре в случая. 24-120 може би още по-добре. Помисли и в тази посока [smilie24]

Автор: lansky   
Дата:   03-09-11 10:58

добре де - като искаш да снимаш лица - какъв ти е проблема да закачиш едно 85/1,8 - май са по 600лв в базара... ходиш си с него... и си снимаш. Като решиш да снимаш катедрали - сваляш го и си слагаш зума - катедралата няма да избяга все пак.

Автор: jino   
Дата:   03-09-11 11:12

Лично моето мнение е следното.
Сега не си купуваш нищо.
Спестяваш 4 бона ,купуваш си 14-24/2,8 никор ,и 85/1.4 никор и следващите 20-30 години ще трябва само по некое време да си вземеш пълноформатно тяло.[beer]

Автор: Giorgio.K   
Дата:   03-09-11 11:54

Хората горе са ти дали добри съвети, аз само ще добавя мнение.
Наистина не си харчи парите за нов зум, та ако ще и по-светъл да е. Никора 16-85 е една идея по-добър от това което имаш /оптически и механично/, но според мен няма да видиш отгромна разлика ако очакваш нещо такова. Освен това не си мисли че Никора 17-55/2,8 е върха на сладоледа като картинка. Имах го 2,5 г. и го смених с 16-85 като не съжалявам нито за миг оттогава /... и спря да ме боли вратът [smilie18]/.

Така че разумния вариант остава това което повечето ти предлагат по-горе: оставаш с 18-105 и добявяш към комплекта 35/1,8 + 85/1,8 за общо около 1000 лв. така имаш всичко което търсиш .. на цената да сменяш обективи.
[beer]

Автор: uri64   
Дата:   03-09-11 12:35

всички дето казват "не си харчи парите" са прави, но човекът ще го разбере едва когато ги изхарчи и си е поснимал с новото стъкло...

всички сме минали през това - няма нещо дето да може да разубеди фотограф, искащ да избамка едни кинти за техника - даже жена/гаджето му е безсилна в повечето случаи...[smile] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »