Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дълга ескпозиция с Pentakx K100D
Автор: niks1973   
Дата:   18-08-11 20:36

Здравейте :)
Предпетъчно ...

Някой има ли представа колко е най-дългото време за експозиция с Pentakx K100D, тоест колко най-дълго може да понесе сензора ?

Re: Дълга ескпозиция с Pentakx K100D
Автор: simbon4o   
Дата:   18-08-11 20:44

ако питаш дали ще се гътне - няма можеш да експонираш до края на батериите, резултата няма да е приятен обаче :).
Дата:   18-08-11 20:46

Точно това имах превид :) Да не се гътне :)
Автор: darksorrow   
Дата:   18-08-11 21:06

безплатен съвет - просто снимай и не се занимавай с глупости като тази.
Дата:   18-08-11 23:51

няма се гътне но тази матрица ще шуми зверски при повече от 5-10мин експонация, ще има хот пиксели ще е мазало... И е добре да почива между дълги експонации, матрицата ще грее и т.н.
Дата:   19-08-11 01:29

Мдаа, определено на тъмно не става, ще я пробвам на светло :)
Май не са го сложили случайно до 30 сек. :)

Автор: jorro_z   
Дата:   19-08-11 09:48

Ако все пак искаш да правиш дълги експозииции, опитай следното (помага много):

1. Включи опцията за шумоподтискане при дълги експозиции. Обаче, имай предвид, че тогава времето за създаване на кадъра става двойно. Например, ако правиш експозиция 10 минути, се прави още един кадър, със същата продължителност, при затворен затвор. След това от него се взима информация за шума, и се изважда от оригиналния кадър. Така че общото време за крайния кадър става 20 мин. Това важи за всички кадри над 1 сек, при включена тази опция. Но пък резултата е много по-добър, отколкото - без. Имай предвид обаче, че ако ти умрат батериите по време на правене на втория (тъмния кадър), нищо не се записва - губиш всичко.

2. Добре би било да снимаш в РОУ, ако не за друго, то поне затова, че някои РОУ-конвертори (например Адоби Камера РОУ) разпознават т.н. "хот пиксели" и ги интерполират при конвертирането (т.е. взимат информация от съседните на тях пиксели, и усредняват стойността на хот-пиксела). По този начин ги премахват от кадъра.

3. По-добри резултати се получават при ниски околни температури - по този начин е по-ниска и температурата на матрицата. Иначе - на някои модели апарати се правят някои модификации с елемент на Пелтие, за понижаване на температурата на матрицата. За К100 не съм сигурен дали може...

Успех!
[beer]
Автор: ilcoin   
Дата:   19-08-11 10:03

Малко извън темата, ама не ми се вярва да има камера с Пелтие-елемент, освен нещо супер специализирано или сглабяно от някой ентусиаст. Разбира се, ако има ще ми бъде интересно да науча подробности [shtrak]

А сега "вътре" в темата - вариантите са или лента, или няколко последователни експозиции и после сглабяш във сопата. Имаше една тема доста обширна, там има много ценни съвети.
Дата:   19-08-11 10:30

Благодаря на всички за информацията. Определено е доста полезна :)
Ще се пробвам :)

[beer]

Автор: krist   
Дата:   19-08-11 10:41

"няколко последователни експозиции"

Някой може ли да каже дали има значение ако между последователните експозиции е добре да се прави пауза с цел изстиване на матрицата и предпазване от хот-пиксели? При мен на Фуджито над 30 сек. става мазало от хот-пиксели, пък Фуджи конверторът не ги мапва, а все ме мързи да се занимая да дооправя един екшън за шопа, който маха хот-пиксели, но зависи от резолюцията на камерата и трябва да се туикне.

Дата:   19-08-11 15:13

Като гледам не е лошо да се правят почивки за да изстине сензора. Прави ми впечатление, че при няколко последователни по 30 секунди, последните са по-шумни.

Дата:   19-08-11 19:59

най-добре минете на апарати с CMOS матрици
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Тази тема е затворена