Автор: ecobo
Дата: 11-08-11 21:50
Обикновено авторите дават права на организаторите да ползват снимките за реклама на конкурса. Нормално е. Ама да дават едва ли не неограничени права на организаторите, това вече е кофти (за авторите).
Между другото, днес получих на мейла "обяснение" от организаторите, което помествам тук, защото смятам, че засяга всички автори. Самото обяснение е твърде наивно, но ето, преценете сами:
-------------------------
"Уважаеми Г-н Димитров,
В самия край на регламента е описано как могат да бъдат ползвани приетите творби:
" Изложбата ще бъде експонирана и на други форуми.
Ораганизаторите запазват правото си да ползват приетите творби
с нетърговска цел за популяризиране на Фотосалона и каталога на конкурса."
Също така в формуляра за участие отново е описано при какви условия приемаме творби:
"Декларация
Заявявам, че съм автор на представените от мен фотографии за участие във фотоконкурса “МУЗИКА В ОБЕКТИВА”
и че приемам регламента му. Във връзка с авторските ми права съм съгласен фотографиите:
- да се използват за рекламиране на фотоконкурса (включително и за печатна реклама) без да ми се заплаща възнаграждение;
- да бъдат показвани на публични места във фотоизложби в България и в чужбина;
- да бъдат съхранявани в специален фонд на организаторите като предоставям безвъзмездно неизключителното право на ползване."
Допитайте се професионално до юрист по авторско право, за да Ви изясни, че при ясно обявените условия в нашия регламент, става въпрос за неизключително авторско право.
А по Закона за авторско право
Гл. VII
31. Договори с произведения. (Използване на произведенията). Общи правила.
(2) Неизключителни - чл. 36, ал. 3: Когато отстъпи на ползвател неизключително право за използване на произведение, авторът може сам сам да го използва, както и да отстъпва неизключително право върху същото произведение на трети лица - авторът си запазва правото да използва произведението и да отстъпва право (също неизключително) на други лица през времетраенето на договора. Обикновено такова право се отстъпва при договорите за публично представяне, публично изпълнение.)
Към настоящия момент във фонда на Национално Сдружение Фотографска Академия Янка Кюркчиева има над 5000 фотографии събирани от приети членове в сдружението, участия в многобройни конкурси и изложби и дарявани от дарители през вече над 12 годишната история на сдружението.
Това е което можем да обясним по повод Вашите притеснения за творбите Ви при евентуално участие в наш конкурс. Така че, в крайна сметка Вие решавате дали и къде ще съревновавате художествените стойности на Вашите фотографии с творбите на други творци в различни формати и по различни теми...
Надяваме се да сме били максимално точни в отговора си и ще се радваме Все пак да видим Вашата селекция от 8 кадъра...
С уважение,
Управителния Съвет на НСФА Янка Кюркчиева"
|
|