Автор: long-go
Дата: 07-08-11 14:15
Здравейте,
ППовече чета форума от колкото да пиша в него,но сега имам нужда от съвет и мисля че тук е мястото да се престраша.
Питанката е главно към Никонаджиите нали буркана е такъв ама могат да помагат и други знаещи и можещи.
Имам следното обективче - Никор 55-200/4-5.6 DX ED VR. Та, стъклото е чисто ново от магазина и го взех за предния ми апарат Nikon D50.
На него сложих един УВ филтър Кенко на което пише маде ин джапан ама си дойде от.. китай, та с него да кажем в зимен слънчев ден гледам през визьора - добра е картинката пред мен, бленда 6-7 или 10 и прас снимка.. Ъ! - преекспонирана все едно имам EV+1.3 а аз нямам, свалям UV филтъра и със същите настройки прас втора снимка.. пак така. Понякога например есенен ден, следобедно слънце леко надвечер, смесена светлина през обектива виждам добдобра идея, хубави цветове обаче снимайки.. снимката е пак къде EV+0,7 без значение със или без UV филтъра. Това си играех да компенсирам от тялото като смъкна на EV-0,7 дo -1,3 и си ставаха нещата, но се чудя защо е така.
Имам и 18-55 VR китак.. с него каквото виждам това излиза в общи линии и ако и да е със същия UV филтър нямам преекспонирания или недоекспонирания, само ако търся малко повече цвят примерно, скорост или абе да кажем ако аз реша да пипам клина умишлено EV+/- 0,3 или повече/по-малко,но като цяло не ми се налага да компенсирам преекспониране. Отдадох го на тялото, като ползвах в повечето време централната точка(аз май 80% от снимките все нея ползвам).
Така докато минах на Никон D90, където... ситуацията се повтаря ама точно същата. Четох че се препоръчва да се ползва 3Д меренето с такива стъкларии и светлинни ситуации,но пък тогава странно защо успява все да фокусира не на това което искам ами.. на нещо или преди или след него и за това се отказах от този режим на мерене.
Пак подкарах на спотово или усреднено мерене с център м/у 6-8мм зона, но подяволите със същия обектив пак така. На моменти или в сложна светлина или при много слънце.. виждам във визьора хубава картинка , натискам бутона за дълбочина на полето .. още по добре, наситени цветове добро небе и.. прас .. снимката поне един или два стопа преекспонирана?
Бленди мотори .. всичко си е на 6.. и не го прави винаги това.
Иначе верно че ако снимам на 200мм и блендата е под 8 нещо не е много детайлна картинката, ама и по форумите гледам че не му е много силна страна рязкоста над 150мм.Със или без стабилизацията явно няма много файда а това че бил бърз.. снимах малко с една сигма 70-300 без мотор в нея ползвайки този в тялото.. и не видях да има супер голяма разлика в скоростта, както и вигмата не бе чак толкова фрапиращо тъмна спрямо него. Между другото е китайски а цената му никак не бе супер тънка като за такова стъкло. Та се чудя ако е проблемна бройка дали да не го върна или да си мина пак на сигма 70-300 и да си донадя малко пари за един 35/1.8....
Идеи?
|
|