Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обхват на автофокуса
Автор: matasel   
Дата:   14-07-11 18:41

Здравейте! Имам един въпрос за начина по-който се мери чувствителността и като цяло обхвата, в който работи АФ система на апарата. Обикновено се дава в експозиционни числа при 100 ИСО. Да, но ако например имаме обхват от 0-18 EV, то EV =0 може да бъде при диафрагма 1.0 и 1с или при диафрагма 64 и експонация 64 минути. Ако се ограничим в обхвата на диафрагмите (до около5.6) където АФ системи работят надежно, при EV=0 скоростта става 30 секунди.
Според мен, обаче, на АФ сензора не му е безразлично дали ще фокусира при осветеност на обекта, отговаряща на EV =0 при диафрагма 1.0 или при 5.6.
Така че, ВЪПРОСЪТ ми е, не е ли редно при задаване на чувствителността на АФ да се дава и при каква диафрагма е тази чувствителност - например 1.0, 1.4, или 2 и ако има някаква стандартна стойност, която се подразбира, каква е тя?
Благодаря ви предварително.[beer]
 Re: Обхват на автофокуса
Автор: erotila   
Дата:   14-07-11 19:21

напълних ваната с лед и чакам [smilie8]
Автор: DEKOV   
Дата:   14-07-11 19:33

Стискай, петък идва !
[smile]
Автор: didesignbg   
Дата:   14-07-11 19:51

Да не ти развалям хубавата тема, но при фотоапаратите действащи с фазов автофокус, най-големия отвор от който се възползва фокусният сензор е 1:2,8 и това обикновено е за централните точки. Всичко друго е на 1:5,6.
Под 0ЕВ по-скоро следва да разбираме осветеността на сцената при която ще има автофокус. За мен по-притеснителното е, че автофокуса не се определя за дадено ниво на контраст, със сигурност дори при ЕВ 18 и контраст 0 няма да хванеш АФ никъде.
Дата:   14-07-11 22:24

Не знам доколко ясно съм си задал въпроса, но явно отклика засега е[smilie6] [smilie2].
didesignbg, доколокото ми е известно, това което казваш се отнася до няколко професионални модела, които имат АФ сензори, работещи с обективи по-светлосилни от 2.8, но може и с 1.0. Това са сензори за прецизен АФ, точно когато се работи с светлосилни обективи. Нормалните АФ сензори за фазов АФ (само за такъв говорим) обикновено работят до светлосила не по-нисла от 5.6, но понякога могат да фокусират и при 8.0 (например обектив с мах. отвор 4.0 с 2х телеконвертор). В случая относителния отвор е важен като геометрия на снопа (ъгъл на светлинния конус постъпващ в АФ сензора), а не като количество светлина, т.е дори на слънце, ако обектива е с максимален отвор 11 АФ не работи, независимо, че количеството светлина попадащо на сензора е голямо.
Моят Въпрос е, когато е тъмно и до АФ сензор не достига достатъчно светлина, независимо от светлосилата на обектива. В такъв случай при една и съща осветеност на обекта (примерно EV=0) сензорът ще бъде различно осветен ако обективът е с мах. отвор 1.4 или 5.6 (разликата е 16 пъти), а това не е никак малко.
В спецификациите на апаратите пище:
-----------------------------
[Exposure control]
Metering Range
–2 to +17 EV on Multi
segment, Center weighted,
Spot modes (at ISO 100
equivalent with F1.4 lens)

При меренето съществува същия проблем - колко светлина ще стигне до сензора в зависомост от мах. отвор на обектива и тогава този отвор се задава.

Но пак там за АФ пише:
[Auto focus system]
System TTL phase-detection
system,
Sensitivity Range
–1 to 18 EV (at ISO 100
equivalent)

И НЕ СЕ СПОМЕНАВА ПРИ КАКВА ДИАФРАГМА.
ЕТО ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ.
А че идва петък - идва както всяка седмица -едва ли тази ще направи изключение [smilie9]

Автор: n1x0n   
Дата:   14-07-11 22:35

Така че, ВЪПРОСЪТ ми е, не е ли редно при задаване на чувствителността на АФ да се дава и при каква диафрагма е тази чувствителност - например 1.0, 1.4, или 2 и ако има някаква стандартна стойност, която се подразбира, каква е тя?

При Канон е 1.4
Дата:   14-07-11 22:39

Благодаря Никсъне.[beer]
И при Минолта/Сони би трябвало да е 1.4, но докато при метода за мерене на експозицията го пишат, то при АФ го премълчават и така си е от десетилетия[smilie11] [smilie11]
Автор: tvk75   
Дата:   14-07-11 23:18

и така да е,но пък какво от това [smilie5]
Дата:   14-07-11 23:20

Не, аз се опитвам да обясня, че автофокусните сензори са най-общо два вида.
Такива с висока прецизност, при тях вторичната леща фокусира лъчите в отвор на диафрагмата 2.8. За тях няма значение дали обектива ти е ф0,95 или ф2,8, те фокусират винаги все едно че ефективната ти диафрагма е ф2,8. Както ти казваш значение има само геометрията на снопа. За стандартните аф точки тази диафрагма е ф5,6.
Разбира се има тела с подобрен аф, за които високо прецизните централни точки са чувствителни с диафрагма дори до 4, а централната стандартна дори до 8.
Съвсем нормално и логично е стойностите да се дават за нормалните точки, те работят на диафрагма ф5,6 и за тях няма значение дали обектива ти е по-светъл. Фотоапарата доколкото знам винаги първо фокусира по тях, и ако имаш на същото място високо прецизна точка, тогава се обръща към нея за донацелване.
Диапазона от -1 до 18 ЕВ го тълкувай като осветеност на сцената от 0.063 до 32768 кандела на квадратен метър. Пак да кажа за мен е по притеснително, че не се дава контраста при които ще сработи аф примерно при -1 ев.

Публикацията е редактирана (14-07-11 23:41)
Дата:   15-07-11 06:39

Междувременно погледнах и спецификации на два Канона (30Д и 1Д М4). И там дават диафрагма 1.4 при мерене на експозицията, но не дават диафрагма при диапазона на АФ системата. Дават дори и температурата при която се специфицира, но не и диафрагмата. Т.е има нещо, което не разбирам - или аз бъркам нещо много генерално в разсъжденията си или ..... ?!?!?
didesignbg, вярно е, че не дават и контраста при който АФ работи.[beer]
Дата:   15-07-11 09:03

Добре, но каква е разликата за автофокусния сензор дали обектива е с диафрагма 1,0, или 2,8? Според мен никаква.
Дата:   15-07-11 14:28

Ами при една и съща осветеност на обекта до сензора трябва да достига повече светлина, а следователно и сигналът ще е по силен, а от там и отношението сигнал - шум. Ще направя експерименти с различни обективи на едно тяло за да видя реалната зависимост. Освен, ако самата оптика на АФ сензор не ограничава светлинния конус, за което ти май говориш.
Автор: petkova70   
Дата:   15-07-11 14:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: IDA   
Дата:   15-07-11 15:43

Аз пък често си задавам въпроса, какъв е смисълът от това, да вдигат ISO-то на цифровите апарати до над 100 000, при положение, че в тъмница, налагаща работа на такова ISO, никакъв AF сензор не може да сработи, пък камо ли да фокусира точно.

Ето ви пример:

При EV = -6 и работа с EF 35/1,4 ще ви трябва скорост от 1/8 с., за да направите снимка на ISO 102400 и F1,4 (според таблицата от тук:)

http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

Ако допуснем, че при тази скорост все още можете да удържите стабилно апарата или пък решите да ползвате статив, при такава тъмница, дори и в режим на Life View не можете нищо да видите на екрана, за да фокусирате ръчно, пък камо ли да се надявате, че ще фокусирате с AF, освен ако нямате някакъв светъл точков източник в кадъра, по който да фокусирате или не използвате светкавица или асистираща фокуса лампа. Ако не вярвате, затворете се в баня без прозорец, без да включвате лампата, и се опитайте да фокусирате върху крана на душовата батерия в режим на автоматичен фокус.

Дата:   15-07-11 15:56

matasel, не разбирам как ще се случи това с повечето светлина.
Ще се опитам да обясня моята гледна точка, ползвайки една схемичка от white paper-a на Канон.

http://photo-zona.net/images/user26893/album3600/large/1310733248_fydz8811_phase_focus.jpg

Вторичната леща на графиката разделя образа на две страни съответно лява/дясна, или горе долу. Т.е. всяка част от аф сензора, вижда половината от лъчите формиращи образа. Когато лявата и дясната половина съвпаднат имаме фокус (реално се разчита отместване, като се гони точна стойност).
За да се случи това се използва само определена част от обектива. При диафрагми по-затворени от 5,6 тази зона се затъмнява и аф е невъзможен. дори при ф0,9 обаче аф сензора продължава да гледа само точно определената част от обектива, а тя е същата както при 5,6.
Сензорите на 5,6 мисля са по-бързите и по-груби, тези на 2,8 служат за постигане на фин фокус.

Защо са ти дадени градусите? Излиза че сензорите на аф са доста чувствителни към температурата и променят размера си. От там грешки във фокуса.
Дата:   17-07-11 22:43

didesignbg, благодаря ти [beer]. Ако си бях направил труда да си припомня тази оптическа схема нямаше да пускам тази тъпа тема.
Разбира се има вторични въпросчета като например как е възможно АФ да работи с обектив с мах. отвор 5.6 + 2Х телеконвертор, което прави мах. диафрагмата 11, на филмово тяло от нисък клас и то при доста оскъдно осветление. Това съм го пробвал лично с една Сигма и още тогава бях много учуден, но ставаше.[smilie11]
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Тази тема е затворена 
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: