Автор: railhan
Дата: 19-03-11 14:46
Здравейте,
Имам D80 купен от колега от форума. Докато бях в чужбина ми направи много странен проблем.
Снимам няколко снимки и след това автофокуса спира да работи, на малкия екран мига ERR, огледалото се чува да се вдига и сваля, снимките не се правят.
По метода на изключването се оказа че проблема е в тялото(тествах с различни обективи).
Почистих обектива и контактите му. Тялото и контаките му. Огледах го за чужди обекти попаднали около огледалото или за видими повреди, но няма. Върнах заводските настройки, префлашнах го до последна версия (1.11), форматирах флаш картата, смених батерията, но промяна няма.
След няколко часа занимаване открих, че ако махна обектива, в режим приоритет на блендата, щракам няколко пъти докато огледалото спре да се вдига и грешката изчезва. Слагам обратно обектива и мога да направя няколко снимки докато не се появи проблема отново. Броя на снимките който може да се направи след "временния fix" варира от 0 до 10-12.
Проблема лесно се пресъздава ако се зададе скорост на затвора Bulb и започна да щракам. Някои пъти се вдига огледалото докато не отпусна бутона(както трябва да е), а други пъти изписва грешката и огледалото се вдига и пада.
Тук намерих хора които са обсъждали подобен проблем:
http://www.flickr.com/groups/d80/discuss/72157614421490317/
Някой имал ли е подобен проблем? Има ли начин проблема да бъде оправен без разкарване но сервиз?
Още не съм се отбивал до Профайлд да го погледнат и те. За съжаление тялото не е гаранционно.
Поздрави,
Рейхан
|
|