Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Кой удря печата за гениалност?
Автор: тьма   
Дата:   25-02-11 10:55

Темата е подтикната от съседната, в която дЕус екс мАхина, демонстрирайки за кой ли път близкото си познанство със Станка Цонкова, я обявява за гениална.

Та се замислих кой определя гениалността - дали само времето или има и нещо друго, в което аз не прониквам след кратко мислене. И понеже не ми е в природата дълго да мисля само над един въпрос - помогнете.

Темата е съвсем сериозна и в никакъв случай не е заяждане с гореспоменатия "бог". Виждала съм много малко снимки на Уша, за да имам някакво пълно впечатление от творчеството й, но това, което съм видяла, определено ми харесва.

По-скоро ми е интересно как един човек / не става въпрос за точните науки - там нещата са почти ясни - не може да отречеш едно откритие/, творящ със звуци, краски, думи или светлина се определя като гений.

Казват, че геният е човек, надскочил времето си, но дали това е достатъчно[smile]

Re: Кой удря печата за гениалност?
Автор: muu   
Дата:   25-02-11 10:59

[cool]
Дата:   25-02-11 10:59

петък е! почна се!!!
Автор: J0R0   
Дата:   25-02-11 11:01

Фото Форум и Рейтинг Б!
Нема ли те у форумо, свето не знаье за тебе.
Дата:   25-02-11 11:01

гениален е моцарт! гениален е фелини! станка цонкова е -уша... [cool] [cool] [cool]
Автор: XiZoR   
Дата:   25-02-11 11:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: uri64   
Дата:   25-02-11 11:09

А, как се става гений..или по точно как те провъзгласяват за такъв и особено в днешно време, е обяснено още в началните глави (не помня точните страници) на "Черният Лебед" на Далеб...
Автор: tonyboy79   
Дата:   25-02-11 11:25

Който иска да стане гений да пише едно ЛС.
Срещу 5к леФа издавам грамоти.
Автор: uri64   
Дата:   25-02-11 11:32

По-горе Муу написа, че Моцарт и Фелини са гении. Напълно съм съгласен. Обаче тук се пораждат два въпроса :

1) До кога един гений е гений? Защото колко от хората до 25 години примерно гледат филми на Фелини или слушат Моцарт поне веднъж седмично/месечно? Колко четат Шекспир? Колко разглеждат албуми на Дали?. Не говоря за хората, дето на купон не им е готянко ако не си пуснат малко чалга, а за другите...

2) Каква е ползата ако някой е гений, при положение, че никой не извлича дори и духовни придобивки от досега с продукта на гениалността - примерно Шекспир е гений, ама никой вече не го чете...

Примерите са опростенчески, но въпросите си стоят...
Дата:   25-02-11 11:37

С две думи задаваш въпроса "каква полза от гениалността, ако тя не достига до никого".

Отговорът съм дал малко по-нагоре, скролни с мишката.
[smilie18]
Автор: pefoto01   
Дата:   25-02-11 11:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   25-02-11 11:46

[cool] [cool] [cool]
Дата:   25-02-11 11:51

ксизоре, Me'shell Ndegeocello [smilie24]

uri64,не беше ли Талеб[smile] Насим Талеб

Дата:   25-02-11 11:51

Скоро гледах отново нещо от Фелини и беше останало в миналото.....

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Да не си гледал "Казанова", то е от преди два века.

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: avela   
Дата:   25-02-11 11:52

Според мен Bette Midler тук ни казва в прав текст какво първо му трябва на човек за да е гениален.[cool]

Автор: sirkhann   
Дата:   25-02-11 11:52

Слуховете са, че творбите на Шекспир и Дюма са писани от повече от един човек ;)
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   25-02-11 11:54

[smile]
Що бе, ти досега да не мислеше, че "творбите на Шекспир и Дюма" са писани от един и същ човек [smilie18]
[beer]
Автор: alsash   
Дата:   25-02-11 11:56

.....всеки е гол в дрехите си....
Автор: pumabg   
Дата:   25-02-11 11:56

Дълго съм мислил над същия въпрос, който задаваш и ти!
Преди време в една друга тема на твоя приятел „бог” написах някои неща…
Сигурно бих могъл да напиша и цели фермани, но това няма да помогне в намирането на златният отговор.
Има много видове таланти, едни са мързеливи, други неориентирани, трети не смятат себе си за таланти, просто защото не са се родили в правилното време …
Като малък пишех стихове мноооого пишех. Печелил съм и награди …
После разбрах, че всъщност това което може за секунда да ме разреве и усмихне е МУЗИКАТА!
Спомням си как хващах китарата и свирех … Имах приятели с по 6 години класическа китара и ми викаха :
- Как го правиш? Как успяваш без ноти да композираш, твориш?
Тогава си мислех, че говоря с господ и всъщност аз това е той!
Минаваха години а аз все си свирих, композирах пеех, но всичко „гениално” свършваше между 4 –те стени на апартамента ... Е да имал съм участия на големи сцени, но … това не бях аз!
Аз съм от поколението, което имаше идеали. Поколение живяло с невероятни банди, стилове, вълни … От Led Zeppeli , Iron Maiden, Nirvana, Public Enemy, NWA, Red Hot, Faith, Cohen, White до Ibiza sound, Chill Out, Rave и още …
Сама разбираш какво богатство …
Отплеснах се пак а днес нямам много време за писане … Та на твоят въпрос ще отговоря по следният начин. Предполагам ще ти прозвучи прозаично, но моля те помисли върху него малко повече.
Нали знаеш казват, че най простичките неща били най гениални.
За мен въпроса опира до изкуството, като такова и висшето пак такова …
Масите харесват лесно достъпното, това което създава първична реакция
Второто разбира се е процес, сложен и неразбираем … То и при секса е така. Има такива, които получават неземна наслада, и такива които се лашкат в леглото като тюлен на сухо и се чудят как беше името на щастливката …
Та така имам две теории :
Първата – Аз не уважавам гениите, защото на тях им е лесно!
Второ – Разликата между гения и обикновения творец е че гения винаги би могъл да направи същото, като твореца но обратното е невъзможно …

Пример :
Мисля си че бих могъл 90% от това което чувам всеки ден по радиото да го създам. Чалга, денс, поп …квото щеш. Ако някой почне да ми плаща за да се издържам ще го зарина от песни дрън, дрън ..
Те обаче /изпълнители и др./ не биха могли и една моя песен да изкомпозират, изпълнят или изпеят … Ето това е разликата! Но аз не съм гений… Защото според една теория гениите се познават а мен никой не ме познава ..

Освен смаяните п..ки, които идват у нас на гости [smilie7]
Автор: the21   
Дата:   25-02-11 11:57

не знам кой какво определя, но това ми допада........

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   25-02-11 12:00

Темата стана за клубЪ, а Тъма я зададе съвсем сериозно.[smilie8]

Аз мисля, че думата гениален би трябвало да се употребява доста рядко, защото е много силна, а също така спорна особено за съвременни фотографи, художници или режисьори.
Автор: pumabg   
Дата:   25-02-11 12:03

the21 [smilie24]

Дата:   25-02-11 12:05

the21 [smile]

гениалността е лудост, жалко, че не всички луди са гениални

Автор: alsash   
Дата:   25-02-11 12:05

...всеки играе главна роля в собствения си филм...[thankyou]
Автор: geokar   
Дата:   25-02-11 12:41

uri64, гениалността е обратно пропорционална на популярността, както (често) приживе на гения, така и след неговата смърт. Бах едно време са го слушали само черкуващите се в Томас Кирхе, за Матеус Пасион не се е появил нито ред в пресата и т. н. И въпреки това Бах е гений, независимо от това колко души в България го слушат (защото виждам, че се визира най-вече популярността там, в чужбина има, както винаги, други измерения - и по отношение на Моцарт, и ро отношение на Фелини), а Азис не е гений, пак независимо от това колко души в България го слушат. Гениите стоят над модата, над популярността и над времената - те не се измерват с по-горните мерилки. Дали ни се иска, или не - това е положението...
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

Тази тема е затворена