Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мах високо ISO или средно + обработка при малко светлина?
Автор: pnk   
Дата:   17-12-10 21:18

Забелязал съм, че при мах ISO шума има особено неприятен вид труден за обработка.

Дали крайния резултат при снимане на по-тъмно с ISO мах 800 + обработка не е по-добра идея?

Споделете опит

Отговори на това съобщение
 Re: Мах високо ISO или средно + обработка при малко светлина?
Автор: apollo   
Дата:   17-12-10 21:26

https://photo-forum.net/static/site_pics/184/o_1292262960_IMG_6502-NKom.jpg

3200iso, f-4, 30sec.

Просто понякога студа не ти позволява да прекаляваш с експозициите и извличаш максимума за момента макар и със загуба на качество [smilie8]

Иначе кадър на 3200 исо е определено по-добър от такъв на 800 дръпнат на +2 в конвертора [smilie24]

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   17-12-10 21:29

Зависи от тялото.

Автор: apollo   
Дата:   17-12-10 21:31

или още по-точно... от парите.

Автор: satyno   
Дата:   18-12-10 18:51

Uve_Smotanson: "Зависи от тялото."

Според GaborSch от dpreview, който е автор на програмата Rawnalyze:
"GaborSch - 12/4/2009
The earlier DSLRs had only ISO steps supported by hardware (A/D gain), some had one extra stop, which is fake (numerical derivative of the highest real ISO gain).
The newer cameras have now three such ISO extention steps; for example the 5D2's ISO 6400, 12500 and 25600 are nothing but underexposures of ISO 3200.
Likewise, ISO 25600, 51200 and 104800 of the Nikon D300S are numerical creatures. These are good for JPEG shooters, but they don't expand the "sensitivity" of the camera.
Furthermore, even the highest real ISO steps of certain cameras are pretty much useless, i.e. the image quality of the result is the same as if the last effective ISO step had been underexposed, except that these useless ISO steps reduce the dynamic range by one stop each."

Много бързо и грубо обобщение:

При 5D2 ISO 6400, 12500 и 25600 са недоекспонирано ISO 3200.
При Nikon D300S ISO 25600, 51200 и 104800 са създадени по същия начин.
Тези ISO стойности имат смисъл да бъдат използвани само ако снимаме в JPEG.

Според друг негов коментар за 40D, всички ISO стойности различни от 100, 200, 400, 800 са също "numerical creatures". ( с 40D е дъщеря ми ). Ще съм благодарен, ако някой ме насочи към подобна информация за апарата, с който снимам - D90.

Публикацията е редактирана (19-12-10 00:23)

Автор: JeT   
Дата:   18-12-10 18:57

Това не е вярно: "...При 5D2 ISO 6400, 12500 и 25600 са недоекспонирано ISO 3200.
...".

При ЕОС 5Д Мк2 т.нар. "естествена чувствителност" на сензора е 100-6400 ИСО.

Със софтуерно "помпане" се постигат 12800ИСО(Н1) и 25600ИСО(Н2)

[shtrak]

Публикацията е редактирана (18-12-10 18:58)

Автор: compur   
Дата:   18-12-10 19:16

9:07:30 PM, Wednesday, August 11, 2010 (GMT)

Sadly, I've received word that GaborSch passed away a few months back.

He was a great photographer and one of the leading authorities in the field of digital capture. He will be deeply missed.

Автор: Alex-dan   
Дата:   18-12-10 19:22

Принципно е може да е прав, тези неща съм ги чел и другаде, само е объркал малко цифрите и за Д300.

Дата:   18-12-10 19:41

Редактирах "превода" си от D300 на D300S. Според това, което съм чел от него за D300 последното "real ISO" e 2000. За съжаление нямам време сега да намеря коментара му в dpreview.

Дата:   18-12-10 20:35

Хмм Д300с също не знам да има такива стойности за ИСО, както и да е... Интересна е темата и дали има смисъл от ползване на междинните стойности, и при кои апарати. Аз съм свикнал почти да не ги ползван на Д300, настроил съм го на 1/2 стъпка, но така или иначе, рядко ми се налага да вдигам кой знае колко...

Автор: fit_ness   
Дата:   18-12-10 20:48

Нека някой да сподели мнението си по темата за 450Д. Аз лично виждам неприятен шум още на ISO-800

Дата:   18-12-10 20:58

Трябва яко ровене dpreview за публикациите на GaborSch-). По спомени - междинните стойности на Д300 и по-високите по клас от него апарати са истински.
За 50Д има доста информация, но не съм я чел. Търсих за Д90, но не открих.

Публикацията е редактирана (18-12-10 21:07)

Дата:   18-12-10 21:06

Независимо от използваното ISO хистограмата плътно вдясно и UniWhiteBalance. Това по съветите на същия GaborSch.

Автор: didesignbg   
Дата:   18-12-10 23:58

Лека му пръст на Gabor Schorr.
Написал е прекрасен софтуер Rawnalyze, човек който винаги съм чел с удоволствие и имаше какво да каже.https://photo-forum.net/joro/emoticons/smile019.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/smile019.gif

Това което e написал и направил ще остане, постовете му в luminous-landscape и dpreview ще останат. Ника му е panopeeper.

По темата винаги експонирай максимално вдясно, ако за да го постигнеш е необходимо да вдигнеш исото, да правилно е. Трябва да се ползват обаче само реалните стойности на исо.
В случая с 5д2 последното истинско исо е 3200, но печалбата от ползването на 3200 като шум е минимална. Така че 1600[smilie24]

Автор: sad3   
Дата:   19-12-10 01:04

What about Pentax?K-x?

Автор: vgramatikov   
Дата:   19-12-10 01:26

При кропките максималното исо от което след и добро отснемане може да се изкара някакъв кадър за пощенска картичка е 3200 исо.
За по-сериозни цели и печати над а3 не е добра идея да се превишава 1600 исо и то след внимателна постобработка.
При ФФ нещата са доста по различни.Канон 5д2 и д700 могат да изкарат читав кадър без проблеми при 6400 исо.
Така смятам аз :)

Отностно Пентакс к-5,Никон д7000 и Канон 7д всички сайтове се напъват да твърдят ,че матрицата на сони шуми по-малко и ,че тази на 60д и 7д е по-шумна.И това наистина е така.
Но защо никой не споменава това ,че Канон при по-голяма резолюция и малко повече шум имат една идея по-добро предаване на фин детайл [smilie7] Както и да е да оставим спекулациите на профисионалистите.

Също се забелязва много по-голямо измиване на цветовете при матриците на сони ,появяване на шумни блокове във червения и синия канал докато при канон това подчти липсва на едни и същи чувствителности.

И по темата :)

При мен обработката на 7д при високи чувствителности включва най-често премахване на цветния шум в АЦР ,след това при определен тип кадри се прилага малко нойс редъкшън във участъците със фон :)
Постигал съм приемливи резултати до 2500 исо ,където вече финия детайл липсва но картинката е сравнително приемлива.

Иначе тенденцията е ,че профисионалните тела имат много по-(суров)фин шум ,който се обработва по-лесно от хора които знаят как да го правят.Докато любителските тела имат шумоподтискане дори в рав/нефф файловете ,което вади шума на блокове от сляти пиксели който се премахва доста по друдоемко.

О да и още един мит за преувеличената динамика във к-5 и д7000.Да наистина имат по-голяма динамика от 60д и 7д но с много малко.А да не забравяме ,че са с по-голяма матрица и по-ниска резолюция.

С една дума много по-добри тела технологично от други няма.Всички тела близки по класове и цена показват сходно качество на картинката само с малки различки типични за съответния производител.Така ,че всички ние е добре да се съсредочим финансите си в оптика,знания и практика.
Обсъждането на малките разлики м/у телата в близки класове е безмислено и безпочвено(като качество на изображението).

Също така има софтуери които се справят различно добре със различни основни манипулации при обработката на изображения.

Публикацията е редактирана (19-12-10 01:32)

Автор: petkob   
Дата:   19-12-10 10:51

apollo написа:

> Иначе кадър на 3200 исо е определено по-добър от такъв на 800
> дръпнат на +2 в конвертора [smilie24]

Сигурен ли си в това? Теоретично не би трябвало да има разлика в качеството или ако има, да е в полза на дърпането на ръка, понеже там после усилваш по цифров път сигнала, вместо да го усилиш аналогово още в апарата. Недостатъкът е, разбира се, че често не можеш да видиш резултата в камерата - става малко като със снимането с лента - чак след като извадиш JPEG от Raw в компютъра, виждаш дали снимката е добра.

Наскоро имаше няколко теми по въпроса във форумите на dpreview. Ето обобщаващата: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1018&message=36912461

Въпреки че дискусията там стартира по повод възможностите на Д7000, идеята за снимане винаги на минимално ИСО не е ограничена до този апарат.

Публикацията е редактирана (19-12-10 10:53)

Автор: Canon   
Дата:   19-12-10 13:08

petkob
Обратното е:
Софтуерното усилване с дърпане на кривата работи с лимитирана информация в сенките - особено при редуциране на минималните стойности (Никон) РГБ 0,0,0 -> 1,1,1; 2,2,2 -> 4,4,4 ; 4,4,4 -> 8,8,8 т.е., там няма други междинни стойности и се получава постеризация.
Канон са си оставили вратичка като мин. стойност е около 65,65,65 -> 128,128,128 (при 14 битов цвят)
При аналоговото усилване информацията не е лимитирана и получаваш междинните тонални стойности без постеризация, след което се записва с междинните стойности

Публикацията е редактирана (19-12-10 13:12)

Дата:   19-12-10 20:00

Canon [smilie24]

Дата:   20-12-10 00:35

Продължавам да не съм убеден. Привидно, Canon е прав, че като увеличиш два пъти един сигнал, единицата става двойка, двойката става четворка и изглежда, че на мястото на тройката имаме дупка, понеже няма как да получим подобна стойност, тоест получаваме постеризация.

Всъщност обаче удвояването в двоичен вид става просто като се преместят с една позиция всички двоични цифри и не се губи никаква информация, стига да няма отрязване на хистограмата. Тоест, ако имаме 3 бита, които са били 011 и ги удвоим, и получим 110, не сме загубили никаква информация и не е настъпили постеризация, затова защото най-старшият бит не е съдържал информация. Информацията е била 2 бита и е останала 2 бита след удвояването.

Или вече, ако си представим, че имаме сцена с 11 бита динамика, заснета на ISO 100 и записана в младшите битове на 14-битовия Raw файл, можем да не успеем да видим какво сме заснели на екрана на фотоапарата, ако то е недоекспонирано с 3 бленди, но когато мръднем плъзгача в Raw конвертора с 3 бленди, ще получим в най-лошия случай същата картина, както и ако сме снимали на ISO 800. Понеже в най-старшите три бита не е имало информация и не отрязваме хистограмата, не сме загубили нищо и не е настъпила постеризация. А ако хистограмата е отрязана, то недоекспонирането е било по-малко от 3 бленди и сме щели да загубим същата информация и при аналоговото усилване със задаване на ИСО еквивалент 800.

Дата:   20-12-10 00:41

Замисляш ли се ,че ако си прав то няма смисал от исо в телата. [smilie18] Ще снимаме на 100 исо и ще си теглим в сопта после.

Дата:   20-12-10 00:52

pd написа:

> Замисляш ли се ,че ако си прав то няма смисал от исо в телата.
> [smilie18] Ще снимаме на 100 исо и ще си теглим в сопта после.

Еми точно това говоря - хората са счупили триъгълника ИСО-бленда-скорост и са му оставили само едната страна[smilie25]

Ако можеш да се примириш с това, че няма да можеш да видиш какво си заснел, най-доброто решение може да се окаже да снимаш винаги на минималното ИСО (100, 160, 200 - колкото е там на апарата).

Разбира се, не аз съм го измислил това, прочел съм го в темите, които съм цитирал, но не можах да намеря слабо място в тяхната идея.

Дата:   20-12-10 00:57

Значи и с динамиката нямаме проблем така ли?
[smilie18]

Дата:   20-12-10 00:58

Е, то може да се тества съвсем лесно, но явно на никой не му се занимава с глупости [smilie18] Аз до сега не съм прочел някъде някой да твърди, че трябва да се снима на ниско исо и да се вдига после [smilie10] , напротив!

Публикацията е редактирана (20-12-10 01:01)

Дата:   20-12-10 01:07

Ами да снимаш винаги на минимално ИСО е възможно само в изцяло ръчен режим, което не всекиму е удобно. От друга страна като се замислиш, нагласяш блендата според желания DOF, скоростта според движението, което искаш да замразиш или предадеш, за ИСО-то вече изобщо не мислиш, понеже си го задал еднократно [smilie18]

Не изглежда съвсем неудобно, но изисква да буташ плъзгача в конвертора на ръка за всяка снимка, което също на много хора не е по вкуса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »