Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Има ли смисъл от RAW формат при сапунерки?
Автор: pkasabov   
Дата:   16-11-10 21:12

Привет на всички, проявили интерес към темата. Може би вече има подобна тема, а и аз не съм от най-активните потребители, но напоследък постоянно срещам в различни теми мнения от сорта: "За какво ти е RAW при тая малка матрица" или "От RAW при тая сапунерка няма смисъл" и т.н. След като от известно време ползвам сапунерка с поддръжка на RAW формат мога да кажа смело, че от него полза има и то видима, и за да не бъда голословен ще приложа показно. Апаратът е Panasonic dmc fx 150, оптика LICA 28-100mm (35mm equivalent), матрица тип CCD 1/1.72".

Първият кадър е JPЕG бе последваща обработка

http://store.picbg.net/pubpic/56/06/ab3ee5f5ae005606.jpg

Вторият кадър е извлечен от RAW файла при базови настройки на софтуера и екпонация 0,0, без полседваща обработка

http://store.picbg.net/pubpic/09/08/23d8b1bece900908.jpg

Третият кадър е получен от три, извлечени от RAW файла, кадъра с експонации: - 1/0,0/+1, последваща обработка с Photoshop, чрез напластяване на кадрите като отделни слоеве и подбиране на най-добрите (според мен) детайли от всеки слой, плюс лек шарп

http://store.picbg.net/pubpic/D9/47/1e7786bf0043d947.jpg

За мен с просто око се вижда, че при обработеният кадър детайлите са много повече и динамичният диапазон е максимално разширен, донякъде се доближава до HDR, но без ексцесиите, до които води използването на специализиран софтуер за HDR обработка.
Бих се радвал, ако съм бил полезен на тези, за които описната в заглавието дилема стои а ако някой обори очевидното - това също би било градивно.
:)

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли смисъл от RAW формат при сапунерки?
Автор: meryeti   
Дата:   16-11-10 23:15

от RAW винаги ма смисъл[shtrak]

Автор: BOZO   
Дата:   17-11-10 01:57

Хубав HDR е този, на който не личи че е HDR.
И да, от RAW винаги има смисъл, когато знаеш какво правиш.

Автор: simbon4o   
Дата:   17-11-10 07:29

това си е риторичен въпрос! Според мен изобщо няма смисъл от JPEG даже

Автор: chicken   
Дата:   17-11-10 08:44

Абе ти жипега го остави на мира, че както ми се случва да бълвам по 500-1000 кадъра на снимане, на които предназначението не заслужава кой знае каква обработка, нали се сещаш ако са в роу. вярно, че не използвам всички, ама и 100 да останат няма начин

Автор: denyo   
Дата:   17-11-10 09:40

Много ясно че има смисъл, то ако имах доверие на всичко което съм чел по форума... :)

ЕДИТ: И точно при сапунерките смисъла е най-голям.

Публикацията е редактирана (17-11-10 09:41)

Автор: mihajlov2   
Дата:   17-11-10 10:32

И точно при сапунерките на Панасоник ползата от файдата от наличието на RAW е най-голяма. Причини - директният JPEG от апарата почти винаги е омазан от шум или шумоподтискане. Много по-добре е да се отвори РОУ файлът и то най-добре в Силки Пикс и там да се доизкусури всичко - баланс на бялото, експокорекция, криви, шум, контраст, цветова наситеност, "изостряне" и т.н.

Автор: petkob   
Дата:   17-11-10 10:42

chicken написа:

> Абе ти жипега го остави на мира, че както ми се случва да
> бълвам по 500-1000 кадъра на снимане, на които предназначението
> не заслужава кой знае каква обработка, нали се сещаш ако са в
> роу. вярно, че не използвам всички, ама и 100 да останат няма
> начин

Ама то не е казано, че на ръка трябва да ги обработваш. Пробвай да снимаш едновременно в Raw и JPEG, после конвертирай с dcraw роу файловете до джейпег и сравни джейпеците от апарата с тези от конвертирането в компютъра, да видиш няма ли разлика.

Допълнителните обработки като мащабиране и шарпване също можеш да автоматизираш с ImageMagick.

Автор: headcharge   
Дата:   17-11-10 10:47

Мисля че ставаше дума по-скоро за обемът на 1000 кадъра RAW... [shtrak]

Автор: surg   
Дата:   17-11-10 11:24

с развитието на CHDK за Канон, през последните 3-4 г, този въпрос си го задавам няколко пъти годишно....
според мен, има смисъл в 2 случая
-много важни снимки, най често пейзаж , ползата е по добре разработване на светлите тонове, например бели облаци, до известна степен детайл, който обаче се вижда на 100 % кроп, и трудно в общ план
- макро, има полза за резолюцията, и понеже е макро с изпълване на кадъра се вижда и в общ план

от там нататък ползата е не съвместима с с РАв обаботка на голям обем файлове, за албумни снимки е безмислено...според мен пак
основен проблем си остава именно премахване на шум, видим при 100 % кроп...с Лайтроом след 3 та серия има подобрение

колкото до идеята 3 кадъра от един РАУ при тези апарати...?юхммм, ами при канон специално РАУ излиза 10 битов, има 2 бита повече от 8 на джипег, но не мисля че има чак единица разлика в динамиката че да се вади по твоя начин, като това и силно зависи от кокнкретния кадър и заснемане

в кадъра който си посочил , при този размер, без кроп, голяма полза не виждам , сенките в последният са прекалено светли, а могат да се добият спокойно с софтуерни средства и от джипег...

Публикацията е редактирана (17-11-10 11:44)

Автор: Стефан   
Дата:   17-11-10 11:25

Много правилно беше отбелязано, че зависи и какъв е JPG-а, което респективно зависи от това какъв е апарата. Има фотоапарати които вадят доста добър JPG, който и ако е добре настроен (намален контраст и да кажем умерен шарп) и при нормални светлнинни условия трудно ще се изкара нещо повече от RAW. Друг е въпроса че както ги изнасилват матриците с мегапискели на малък размер напоследък май не останаха такива апарати от новите...[smilie8]

Автор: surg   
Дата:   17-11-10 11:41

http://photo-zona.net/images/user30552/album7636/large/1289986749_awys6405_ab3ee5f5ae005606.jpg

ето и какво може да се постигне набързо от джипега, янма кой знае каква разлика при тоз размер, макар, че не казвам че това е най добрият вриант, поне не замен

Дата:   17-11-10 16:52

Благодаря на всички за интересните коментари :)
Специално към
Автор: surg
Дата: 17-11-10 11:24
Автор: surg
Дата: 17-11-10 11:41
Добър резултат се е получил от
JPEG - а, а за комбинирането на три, четири или повече кадъра - това си е моя лична инициатива, която не препоръчвам, но отчитам като възможност за използване на RAW формат, защото например за HDR, AEB функцията там където я има, без статив в повечето случаи за нищо не става, а при RAW-а мърдане по хоризонтала и/или вертикала няма как да стане.
Съгласен съм, че при този размер разлика почти няма, но поне за мен прегорялото небе на JPEG - а и значителният цветен шум под колоните, най - вече на първата дъга, е видим. [smilie5] Ако пък се задълбочим и увеличим изображенията да речем с по 400 % (може и направо от браузъра)се забелязва загуба на детайли и мазани пиксели, ако и двата кадъра са в 14 mp предполагам ще е още по отчетлива разликата. Все пак не случайно JPEG - а от камерата излиза с размер около 3 mb, a RAW-ът е двойно повече, естествено друг е въпросът тази допълнителна информация до каква степен може да се визуализира.
Отново поздрави и благодаря за диалога.
P.S. Точно сенките в комбинирания кадър, намиращи се непосредствено под стъкления покрив са най-тъмни и детайлни.

Публикацията е редактирана (18-11-10 17:40)

Автор: harvester_vn   
Дата:   17-11-10 17:19

pkasabov написа:
Ако пък се задълбочим и увеличим изображенията да речем с по 400 % (може и направо от браузъра)се забелязва загуба на детайли и мазани пиксели

Човече, това е болестно състояние. Кажи откъде си, че да ти препоръчаме психолог.

Иначе предимсвото на RAW файловете е неоспоримо, ама т'ва с гледането на пиксели... [smilie8]

Дата:   17-11-10 17:29

Автор: harvester_vn
Дата: 17-11-10 17:19

"Човече, това е болестно състояние. Кажи откъде си, че да ти препоръчаме психолог."

[smilie5] то не психолог ами психиатър май трябва да ми препоръчате, но ще го пропусна този път, не съм се вманиачил, ами просто поддържам мохабета [smilie24]
Понякога опонирането изгражда характера или пък си е прост инат [smile]

Публикацията е редактирана (18-11-10 17:37)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »