Автор: kapitancho
Дата: 14-11-10 19:35
Във връзка с предстоящото преминаване от Д80 на Д7000, назрява въпросът какво да правя с единствената екстра на Д7000 спрямо Д80, която ми се струва безполезна - минаването от 10 на 16мп. Д7000 предлага 4, 9 и 16мп и планирам в повечето ситуации да ползвам 9, защото не ми се пълни диска с излишно големи файлове. В RAW не снимам, защото не ми се занимава с обработка. Единственото, което не ми е ясно е на какъв принцип действа софтуера на апаратите, когато снимат на по-ниска резолюция. Откъм острота е ясно, че на по-малък размер снимките изглеждат по "остри", но се чудя какво се случва с шума. По-конкретно, ако снимам примерно на 4мп, дали апарата ще слепи (pixel binning) данните от 2х2 пиксела в един или просто ще прочете през един пиксел от матрицата. При първия вариант би могло да се очаква подобрение заради усредняване на стойностите от 4 пиксела в един и съответно може да се очаква по-малко шум, подобно на ефекта от софтуерно смаляване на снимка на компютър, например. Ако е избран втория вариант, тогава изглежда нещата са по-прецакани и е неизгодно да се снима на ниска резолюция.
Въпреки, че питането ми е формално за Д7000, то се отнася генерално не само за Никон, а и за останалите марки ДСЛР-и.
|
|