Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Снимане на малко мегапиксели.
Автор: kapitancho   
Дата:   14-11-10 19:35

Във връзка с предстоящото преминаване от Д80 на Д7000, назрява въпросът какво да правя с единствената екстра на Д7000 спрямо Д80, която ми се струва безполезна - минаването от 10 на 16мп. Д7000 предлага 4, 9 и 16мп и планирам в повечето ситуации да ползвам 9, защото не ми се пълни диска с излишно големи файлове. В RAW не снимам, защото не ми се занимава с обработка. Единственото, което не ми е ясно е на какъв принцип действа софтуера на апаратите, когато снимат на по-ниска резолюция. Откъм острота е ясно, че на по-малък размер снимките изглеждат по "остри", но се чудя какво се случва с шума. По-конкретно, ако снимам примерно на 4мп, дали апарата ще слепи (pixel binning) данните от 2х2 пиксела в един или просто ще прочете през един пиксел от матрицата. При първия вариант би могло да се очаква подобрение заради усредняване на стойностите от 4 пиксела в един и съответно може да се очаква по-малко шум, подобно на ефекта от софтуерно смаляване на снимка на компютър, например. Ако е избран втория вариант, тогава изглежда нещата са по-прецакани и е неизгодно да се снима на ниска резолюция.

Въпреки, че питането ми е формално за Д7000, то се отнася генерално не само за Никон, а и за останалите марки ДСЛР-и.

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на малко мегапиксели.
Автор: tantris   
Дата:   14-11-10 19:41

Ако лепи пикксели би трябвало да се очакват промени в цветовете на снимката.

Автор: ilcoin   
Дата:   14-11-10 19:49

Снимай и не се занимавай с глупости. Това са алгоритми, отработвани с години от висококвалифицирани професионалисти.

Автор: photostoykov   
Дата:   14-11-10 19:54

Ако нямате достатъчно качествени DX обективи, то преминаването не е оправдано нито технически, нито финансово!

[smile]

Автор: petkob   
Дата:   14-11-10 20:05

Наскоро подхвърлих една идея за намаляване на обработката, намаляване на пикселите и увеличаване на качеството. Не срещна разбиране, но надеждата умира последна. [smilie3]

Минава се през Raw, после и още по-голям междинен файл, но нищо не ти пречи да го конвертираш веднага в JPEG и тогава няма да губиш място:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1256769&t=1256769

Дата:   14-11-10 20:06

За Д7000 (офтопик) - предлага твърде много неща, които ми липсват на Д80. Ползвам често стари ръчни обективи и автоматичнито мерене ще ми се орази добре, както и двупосочния индикатор за потвърждение на фокуса. LiveView-то също помага, че даже и за марко снимките ще ми е от полза. Другите новости като видео и др. ще са ми добре дошли. Така че въпросът дали Д7000 ще ми върши по-добра работа има очеваден отговор [smilie25] . 16-85 и 35/1.8 смятам, че ще се оправят с 16мп.

По темата - алгоритми, ама засега не виждам отговор какви точно са те. [smilie11]

П.С., Петко, нарочно писах, че не снимам в RAW. 1000% от него ще се извади повече, ама всичко е въпрос на време и на желание. За снимане имам желание и намирам и време, ама не ме влече да обработвам [smilie22]

Публикацията е редактирана (14-11-10 20:08)

Автор: harvester_vn   
Дата:   14-11-10 20:08

kapitancho написа:
> Във връзка с предстоящото преминаване от Д80 на Д7000, назрява въпросът какво да правя с единствената екстра на Д7000 спрямо Д80, която ми се струва безполезна - минаването от 10 на 16мп.

В тази връзка..... за къф чеп ще си сменяш тялото?

Автор: petkob   
Дата:   14-11-10 20:15

kapitancho, не те влече и да четеш виждам [smilie11]

Идеята не е да обработваш, а да пуснеш скрипт или bat файл или каквото ползваш там, и да си получиш джейпега просто от компютъра вместо от апарата. Карай, не може да стане докато спиш все пак, вероятно това търсиш.

Автор: marrio31   
Дата:   14-11-10 20:16

[smilie18] [smilie18] harvester_vn уби коча с лопатата[smilie18]

Автор: nsirakov   
Дата:   14-11-10 20:21

капитанчо, защо не погледнеш проблема от друг ъгъл - ще снимаш на 16Мпискела но ще правиш по-малко на брой кадри за да се вместиш в диск спейса... демек ще мислиш повече какво и защо го снимаш :)

качество пред количество

Автор: serjy   
Дата:   14-11-10 20:45

снимай си на макс. мегапиксели и мин. компресия и шарп на апарата, след това си направи една ауто ресайз функциика във фотошопа с фино изостряне след ресайза на желаната от теб резолюция. ще останеш доволен от резултата. аз на края на всеки месец си пускам ресайз на цялата папка за месеца и след това я пращам в архива.[shtrak]

Автор: hostage   
Дата:   14-11-10 21:30

Снимай си на max и винаги си пази (тези, които смяташ за ценни) оригинали без да ги resize :)

Аз трудно пълня хард 500гб с филми, камо ли ти с "шедьоври" [smilie5]

тая година с 500, догодина с 750 [beer]

Автор: medunski   
Дата:   14-11-10 21:32

Мисля,че човека пита просто дали ако на 16 мегапикселов апарат снима на 10 мп ще има по-лошо качество на изображението или по-добро.
Това е най-общо казано. Вие му давате съвети да не сменя апарата или да обработва снимките в шопа, като той изрично е казал, че иска да смени тялото и не обработва снимките[smilie11] Що се хабите да отговаряте, като не отговаряте?[smilie10] . За съжаление аз не съм достатъчно компетентен, за да отговоря, затова също съм любопитен, дали няклой ще даде кратък и конкретен отговор.

Дата:   14-11-10 21:37

медунски, това не е никаква обработка във фотошопа, а бач процес, отнемя две цъкания на месец. ти с кво помогна, а? [shtrak]

Автор: джъмбо   
Дата:   14-11-10 21:49

снимай по-малко и снимай винаги на РОУ
ако толкова искаш Вю НХ 2 лесно ще ти ресайзне избраните снимки а ако някой ден някоя ти хареса много ще може да я обработиш по обстойно....

това го казаха няколко дущи по-скоро... значи е доста нормално мнение

Автор: medunski   
Дата:   14-11-10 21:50

Казах, че аз самият бих искал да науча отговора от по-компетентни от мен и се надявах да помогна, като просто подканя някой да отговори конкретно, иначе е ясно, че има алтернативи за пестене на дисково пространство. Просто също ми е любопитно, как се отразярва на качеството снимането на по-малко мп.

Публикацията е редактирана (14-11-10 21:51)

Автор: kaic   
Дата:   14-11-10 21:51

То и аз надали ще помогна, но нека да кажа: Подкрепям "ilcoin"
Не е ли по добре да сложиш на статив и да щтракнеш един и същ кадър на 10 мп и на 16 мп. След това да седнеш пред компа и ако не намериш лично ти разлика си снимай на 10 мп, ако недай си боже откриеш разлика, то снимай на 16-какво толкова има.
Има ли значение на какъв принцип действа софтуера на апаратите, когато снимат на по-ниска резолюция, след като на теб ти трябва да снима с малка резолюция, а и снимките ти ще си ги харесваш.
Ако теоретично ти докажат, че има разлика, а ти самият не я виждаш-какво правим?
Ти очакваш някой друг да ти каже дали твоите снимки ще го задоволят като качество ли?
Аз лично бих си направил този тест за себе си и хич не ме е еня, какво ще бистрят мозъците по горе.

Автор: da.fo   
Дата:   14-11-10 21:53

Винаги съм се чудел на хора, които си купуват самолет а го карат като лека кола [smilie11]

Автор: mihajlov2   
Дата:   14-11-10 22:11

Според мене е безмислено да не се използват пълните възможности на фотоапарата. Първо, винаги качеството на изображението в RAW ще е по-добро, отколкото директния JPEG. Второ, елементарната обработка и конвертация на RAW файловете въобще не отнема чак толкова много време. Трето, дисковото пространство е една от най-евтините компютърни компоненти. Четвърто, съществуват и много евтини DVD дискове и записвачки. Пето, винаги може да направиш ресайз на крайния файл - както по отношение на резолюция, така и по отношение на обем на файла - т.е. степен на компресия. Освен това, предполагам, че алгоритмите, използвани от Фотошопа например за ресайз, със сигурност запазват повече от качеството на изображението, отколкото ако се зададе снимане в JPEG с по-малко мегапиксели директно от апарата.

Публикацията е редактирана (14-11-10 22:14)

Автор: Stoychev   
Дата:   14-11-10 22:15

kapitancho, съжалявам, че не получи отговор на въпроса си. [smilie2] Иначе и мен ме интересува.
Някои хора така и не осъзнаха, че може да не снимаш с 20mpix, може да не хвърляш всяка година пари за хард дискове и да не стоиш с часове пред монитора и пак да правиш добра фотография.

Дата:   14-11-10 22:18

ми една проба, снимка на една и съща сцена, едната на макс. резолюция в апарата и ресайзната и шарпната след това, до такава каквато апарата ти предлага стандартно, другата снимана на намалена резолюция, и последващо сравнение пиксел по пиксел, ще ти даде отговора по-бързо от ровенето в нета [shtrak]

Дата:   14-11-10 22:21

ако не се правиш на картечар ще имаш достатъчно място....

повтарям казаното

Автор: hotsnail   
Дата:   14-11-10 22:26

Абе гледай сега по одбре е да ги умалиш. На НЕКС като смалявах до 12МП за да сравня с Олимпуса и имаше видима разлика в детайла.

ОТ 16 на 10 би трябвало да е доста.

Ама за снимането РОУ .....не знам особено ако имаш 14 битов РОУ (това е от малкото предимства на никоните) някак е пропусната възможност. Много детайл може да се вади от тъмните области и съответно с корекции на експозицията стават супер неща.

А Никоните имат ли копресиран РОУ? При А700 добрия ДЖПЕГ е към 8-10МБ, а компресирания РОУ е 10-12МБ

Дата:   14-11-10 22:27

имат

Дата:   14-11-10 22:35

Благодаря за многото отговори.
Малко коментари:
@petkob - извинявам се. Разбирам идеята ти и за момента изглежда ок за целта!
@medunski - благодаря за абсолютно уместния коментар! Както често става с темите, те забиват много настрани.
@kaic - достигнах до тази чуденка във връзка със снимането на високо ИСО. Както е видно, пълните кадри на примерно ИСО 3200 с относително малък шум са в компетенцията на апарати от ранга на Д3с, примерно. Д7000 ще вади шумна картина на 16мп, но смалена до 4 или 9 мп, тя би изглеждала доста приятно. Съответно се чудя дали бих получил същия резултат директно от апарата.
@da.fo - вече съм написал доводите си. Едни 16мп не правят Д7000 самолет. Това му е най-малката екстра. По-горе съм обяснил какви предимства ми дава пред Д80.
@mihajlov2 - не споря по този въпрос, но съм избрал да изтърпя този компромис.
@Stoychev - споделям мнението си.
@serjy - ако не открия отговор из Интернет, и това е решение.
@джъмбо - лоша снимка се трие с две-три натискания. Място също имам, просто няма смисъл да се пълни с ненужна информация.
За снимането като картечар си прав :)
@hotsnail - както вече писах, не ползвам RAW , за което си плащам цената и толкова[smilie8]

Публикацията е редактирана (14-11-10 22:37)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »