Автор: __SpOO__
Дата: 28-10-10 18:32
Без да търся конфронтация с никого, най-малко с автора на темата. Аз съм един от хората, които снимат от време на време на въпросната фотосесия във Варна. Съвсем самоцелно не се определям като фотограф, а като някой, който снима. Защото определено не смятам, че моите снимки са от т.нар. 'нелоши' а са просто любителски кадри.
Междру другото като лирично отклонение работя хардуерна и софтуерна поддръжка, и често оправям компютрите на приятели/познати за без пари.
Да се върнем на фотографията. Лично аз ходя на въпросните фотосесии, защото това е възможност за мен да правя това, за което съм си взел апарат, да снимам, да се уча да го правя и защото ми доставя удоволствие. Като не смятам за редно да търся парично възнаграждение за времето, което отделям. За дори минималното амортизиране на техника. Нямам очи да искам от някого и стотинка след като аз не мога да му предложа хубав кадър като цяло, като почнем от кадриране и завършим с обработката му.
Също така не смятам, че въпросните фотосесии, които се провеждат бъркат в джобовете на студия и/или са конкуренти на професионалните фотографи. Хората, мнозинството, които снимаме или по-скоро щракаме там го правим любителски и за удоволствие. Някои се учат с идеята това да им бъде евентуално професия в бъдеще. Други идват просто да пощракат за няколко часа и да се запознаят с нови хора. Трети го правят с идеята, че ще зарадват накрая някого и усмивката на този някого е достатъчна, за да са там. Има дори хора, които принципно печелят пари от снимане по един или друг начин, за тях вече нямам представа защо са там, това самите те най-добре могат да кажат. Но надали го правят с каквито и да са користни цели.
Мнението ми е, че всеки сам може да преценява по какъв начин да разполага с живота, времето, техниката си и прочие. Всеки човек си има своите разбирания и моите конкретно по темата са, че аз щракайки на тези фотосесии по никакъв начин не съм конкуренция на който и да е професионален фотограф. Най-малкото, защото черно на бяло аз няма какво да предложа по-добро от това, което той би предложил срещу възнаграждение.
|
|