Автор: chicken
Дата: 14-10-10 12:09
Аз започнах с това:
Автор: chicken
Дата: 13-10-10 09:42
бе аз затова питах какво е туй макрообектив и кво го различава от немакрообективите, ама народа си смуче от пръстите само някакви недоразбрани понятийца
Например това: Терминът "макрофотография" се отнася до мащаба на фотографираното изображение, не до разстоянието, от което се снима.
не ми е съвсем ясно. Ако вземем два 60 мм обектива, единия макро, другия не, от къде ше дойде различния мащаб? Ако снимам с двата едно и също нещо от едно и също разтояние мащаба различен ли ще е??? Защо моя Никонски 70-300 не е макро???
Обяснете бре! Да се почувстваме човек!
next_time съвсем правилно написа:
...Колкото по-късофокусен е обектива от толкова по-близо трябва да снимаш за да получиш мащаб 1:1.
С което въпроса се доизясни и аз обобщих:
Айде накратко да уточним, че макрообективите са обективи с изключително малко минимално предметно разстояние. Това е единствения начин и причина за получаването на необходимия мащаб на изображението. Конструктивните им особенности са такива, че да позволяват това по-малко предметно разстояние без да се получават дефекти в изображението. Фокусното разстояние се избира според личните предпочитания, и то определя разстоянието, необходимо за получаване на максималното увеличение. Кто се отдалечава обектива се намаля и проекцията на изображението. Другите методи за постигане на макро пак се въртят около намаляне на предметното разстояние но със съответните минуси. Изкривявания, намалена светлосила...
Обаче El_Fuego реши тотално да се задълбочи в неумението си да обясни каква му е идеята и стигна до разни стативи, които не казаха нищо по-различно от известното и написано накратко от next_time. Всъщност всички (с малки изключения) говорим за едно и също нещо, но El_Fuego много приятно се омотва в понятията. На човек му се приисква да го ебава, да го ебава...Мащаб та мащаб, който е просто следствие от намаленото предметно разстояние, което обаче е просто рекламен трик на производителите на сапунери.
Та El_Fuego, ако си направиш труда да прочетеш всичко отначало ще видиш, че няма нищичко невярно написано от мен. И нито едно твърдение, различно от твоите Всъщност е достатъчно да прочетеш последния по горе удебелен абзац.
Просто, но не аз съм виновен, разликата между макро и обикновен обектив е единствено и само минималното предметното разстояние
Публикацията е редактирана (14-10-10 12:13)
|
|