Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна
 За морала,законът и фотографията на диви животни
Автор: falcon   
Дата:   16-06-10 09:15

Пускам тази тема защото мисля че хората трябва д амислят преди да фотографират нещо,забравяйки елементарни изисквания при снимане на диви животни.
Долната снимка е направена преди няколко дни в колонията на гривести рибарки в поморийско езеро.Човекът си е влезнал най-спокойно с лодка в езерото и стоял близо два часа при колонията на рибарките,част от които още са на яйца.надали е обърнал внимание колко от малките са се удавили през това време,защото от стреса някои от тях падат във водата.Колко време яйцята са стояли без да бъдат мътени също явно е нямало значение за него.Поморийско езеро е комплекс от защитени територии-Рамсарско място,защитена местност,Зони по двете директиви по Натура 2000.като добавим факта че става въпрос за световнозастрашен вид,дали това беззаконно безумие си е струвало за да се направят няколко снимки..за автора на тази снимка това явно е било така[smilie23]

Фотографията на диви животни е метод за разкриване на красотата на този свят,но в стремежа да изпъкнеш с някаква снимка трябва да имаш елементарно уважение към живота на видовете които снимаш,а не да ги убиваш.
Изключително съм отвратен от подобна постъпка на човека,който познавам,а в допълнение се е оправдал за това действие на място с това че имал разрешение от мен.
Грозно..грозно и до болка незаконно,имайки предвид, че действието е нарушение на чл.38 от закона за биологичното разнообразие,за което се носи наказателна отговорност по чл.278в от НК.
Макар и да познавам този човек,милост няма да има.......[smilie23]

https://photo-forum.net/i/1324578&CATEGORY_ID=43

Re: За морала,законът и фотографията на диви животни
Автор: tafkata   
Дата:   16-06-10 09:40

Аз също заставам зад автора на този пост.

Автор: benoti   
Дата:   16-06-10 09:41

falcon,
Защо Ivodam ти е изтрил коментара на снимката?
А хубаво е, че се повдига такъв въпрос, дано само автора да даде някакво смислено обяснение.
В което се съмнявам.

Автор: n1x0n   
Дата:   16-06-10 09:44

Мен ако питаш - доста е измислена тази драма... ама явно и вие, като сватбарските фотографи си имате някакви търкания.
Автор: chill   
Дата:   16-06-10 09:54

Чудя се, след като Thalasseus sandvicensis (синоним Sterna sandvicensis) далеч не е "световнозастрашен вид", както е видно от ТУК, защо се намира в приложение 3 на Закона за Биологичното Разнообразие? Може би защото е застрашен вид на нашата територия? Защо тогава лъвовете не са в приложение 3? Останал съм с впечатлението, че да доста редки в България. [smilie7]

Автор: danny_falin   
Дата:   16-06-10 09:59

така ги е стресирал казваш, че половината получили инфаркт, другата половина исхемични инсулти
нема такива глупости, литнал си некъде с птичките май

евала за снимката, страхотна е
Автор: benoti   
Дата:   16-06-10 09:59

Major Threat(s): The species is particularly vulnerable to human disturbance1 (e.g. from tourists) especially near breeding colonies on beaches early in the breeding season6. It is also sensitive to disturbance from coastal wind farms (wind turbines)3. It is threatened by the loss or degradation of its favoured breeding habitats through inundation, wind-blown sand and erosion1, and has suffered previous local declines from to exposure to bioaccumulated organochlorine pollutants in marine fish1, 7. Egg collecting at breeding colonies also poses a threat to the species throughout the tropics1. Utilisation This species is hunted in West Africa during the winter1.

Автор: steeens   
Дата:   16-06-10 10:08

http://87.121.7.213/site_pics/111/o_1276634550_sandwichtern6-ff.jpg

На тая снимка не изглеждат много стресирани, ама вие си знаете сигурно неща неизвестни за нас.
Автор: ivodam   
Дата:   16-06-10 10:10

Добри, бяха ми казвали колеги-птичари, че си мръсник и завистливо копеле, но не го вярвах. Е, пролича си.

Писна ми разни международни перачи на пари с помощта на местен слугинаж да се опитват вече да парцелират и природата на България и да ми казват къде мога да ходя и къде не. Разбирам, че това за вас е бизнес, но няма да ви мине номерът да правите мен и колегите на маймуни. Поморийското езеро е открит обект, държавна собственост, и никой не може да налага ограничения за влизане.

Независимо от това, в рамките на културния тон, предния ден преди да правя снимките, отидох във вашия център на мястото, който беше току-що открит. Беше към 18.00 ч. вечерта. Долу, на първия етаж, веднага след входната врата, седяха няколко души на една маса. Представих се и казах, че имам желание да снимам и дали имат нещо против. Отговориха ми, че НЯМА ПРОБЛЕМ, И МИ КАЗАХА - ВЛИЗАЙТЕ, ТОЙ И ДОБРИ ВЛИЗА С ЕДИН ГАЩИРИЗОН И ДАЖЕ СЛОЖИ ЕЙ ТАМ ЕДНА КАМЕРА.

За твоя зла участ с мен имаше още един човек - свидетел, така че ако трябва и на съд ще ходим и ще ви направя луди, защото най-малкото съм бил подведен.
Абсолютна лъжа е и това, че съм бил в езерото два часа, ще видя довечера точно колко е времето между първата и последната снимка, не мисля, че беше повече от 20 минути.

Знаеш много добре, че имам техника, позволяваща ми да снимам от разстояние и изобщо не съм стъпвал в колонията, така че всичко това са гнусни инсинуации, а тия простотии за удавени птици и не знам си какво изобщо няма да ги коментирам.

[smilie2]
Автор: sauron69   
Дата:   16-06-10 10:11

Докато Ivodam не си каже и неговата гледна точка, ми се струва че всякакви коментари само ще нажежат излишно темата.
П.С. А той писал вече.

Публикацията е редактирана (16-06-10 10:12)
Автор: ecobo   
Дата:   16-06-10 10:12

Като гледам екзиф-а (600мм на кроп), Иво едва ли е бил прекалено близо. А и не е човек, който да направи поразия заради един кадър.
Дата:   16-06-10 10:14

steeens: Естествено, че не са стресирани, аз съм заснел и малко видео, и ще го пусна ако трябва, където се вижда, че птиците са спокойни, кацат и отлитат, ловят риба, и т.н.
Болката е, ЧЕ НЕ СЪМ СИ ПЛАТИЛ ПО 100 ЕВРО НА ДЕН, както муфтят чужденците, това е то, болкатааа.

[smilie2] [smilie23]
Автор: El_Fuego   
Дата:   16-06-10 10:16

Цялата работа е, че т.нар. природозащитни дружества у нас вместо да защитават природата са заети повече с това да си го мерят едни с други кой е по-голям природозащитник.

В още по-голяма степен това важи за птичарските дружества. В тях има дългогодишна традиция да се плюе и кендза по свършеното от членовете на "чуждото" дружество.

С горното не защитавам никоя от страните в спора.
Дата:   16-06-10 10:17

Иво влиза се за опръстеняване и други дейности с разрешение от МОСВ.. а ти имаш ли такова[smilie23]
Колко време се влиза правил ли си сметка..толкова че да не изстинат яйцата-не повече от 10 минути,не да се разхожда някой с лодка и да си снима на воля два часа.Ама ако поне малко ти пукаше за видовете щеше да вденеш венага.
За разлика от теб аз съм първо любител на птиците и после е фотографията..изправи си приоритетите защото сега не си нищо повече от един вредител[smilie23]
И защо като ти казаха на място да излезнеш най-нагло продължи....действието си е ясно,има си закони колкото и да не ти харесва[smilie23]
Автор: C41   
Дата:   16-06-10 10:21

От икебана....[beer]

Да Ви имам кахърите[smilie21]

Дата:   16-06-10 10:34

Добри, за последно ти обяснявам, и повече не ме занимавай с глупости.

Първо, виж си колегите, които бяха там предния ден, май лекичко почерпени, и ми казаха, че няма проблем да се снима.

Второ, има табела на брега на езерото, на която пише, че е защитена зона, но никъде не пише, че е забранено влизането и за влизане трябва разрешение от МОСВ. Напротив, даже пише, че е разрешено извършването на дейности като добиването на сол и доколкото знам, там има някаква концесия.

Трето, ако искате да има смисъл, определете някаква зона около островчето, в която според вас не трябва да се влиза, защото не може да затваряте цялото езеро, все има конституция и закони в тая държава.

Четвърто, напишете на тая табела в кой период има гнездене и ала-бала, защото хората не са длъжни да ги знаят тия работи.

Иначе сме много печени да усвояваме пари по проекти за бесмислени сгради, съжалявам, че не я снимах сградата да видят хората каква простотия сте изблъскали стил мутробарок, а не природозащитен център, много ми е интересно какво толкова ще допринесе тая безсмислена щуротия.

Прочее, като дойде да ми каже някакъв човек, че трябвало да излизам, аз вече излизах, виж си камерата, ако хваща дотам.

Публикацията е редактирана (16-06-10 10:47)
Автор: mitku   
Дата:   16-06-10 10:36

След като и ivodam изложи гледната си точка, аз лично мисля, че е напълно прав. Нищо драматично не е станало и природозащитата трябва да си има граници. [smilie24]
Автор: sirkhann   
Дата:   16-06-10 10:39

Аз не мога да повярвам, че ivodam би допуснал щетите, за които бива обвиняван.

falcon - сигурен ли си, че всичко това, за което казваш, е причинено от Иво?
Автор: n1x0n   
Дата:   16-06-10 10:40

Ей, това на някой като му стъпят в монопола - кви истерии са - не е истина... [smilie18]
Автор: didesignbg   
Дата:   16-06-10 10:45

Абе хора, колко от вас са еколози, биолози, орнитолози, че изказвате мнение в темата. Аз като гледам те и страните не са запознати, какво е направено, какво не трябва да се прави.
Лично за мен е странно и неприятно, птичарите ми изглеждахте задружно племе. Кой крив, кой прав не знам. Грозно е.
Автор: tnt   
Дата:   16-06-10 10:45

didesignbg
[smilie24]
Автор: navy   
Дата:   16-06-10 10:46

КОЛКОТО и да се ДЖАФКАМЕ с Иво и той да ме мрази... аз ще кажа следното [smilie7]
Да, Иво за да хване кадър е способен на много неща, но съм убеден... поне за себе си, че безопасността и здравето на патките за него е може би преди това на хората... мдааам, по скоро ще ме стресира мен или друг форумен, отколкото някой патка [smilie7]
А и не снима от вчера...

В началото си помислех, че иде реч за някой аматьор като мен дето влиза и снима без да разбира, ама това все пак е човек с не малко опит, мдаааам... да си кажа аз [smilie7]

Замесени са и лични интереси, 98,5% сигура [smilie8]
Дата:   16-06-10 10:46

Никсон няма монопол,има каране през просото.
Това е единствената колония в страната на този вид,има и няколко малки групи гнездящи по други места в бургаските езера.Има елементарен морал по отношение на видовете които снимаш.Още по-лошо е такова нещо да се върши от хора които се занимават с фотография на диви животни.Проблемът е наглото несъобразяване със законите..ама нали всички пищят че искат да живеят в правова държава ..а после всеки през просото и според собствения си интерес.През 1996г имаше 6 двойки от този вид там,последните години колонията достига до 1300-1500 двойки..да определено ще искаме да се спазват законите и вида да е в устойчивост на това място.
Но иначе отговорите на много хора са интересни...всеки голям специалист за нещо от което главата му не разбира и какъв ли бил проблема.важното е някой да си задоволи крастата ,пък на каква цена няма значение[smilie23]

Публикацията е редактирана (16-06-10 10:48)
Дата:   16-06-10 10:50

didesignbg: Птичарите са индивидуалисти и чешити, забрави за задружно племе...

[smilie3] [smilie7]
Автор: rhyan   
Дата:   16-06-10 10:50

Didesignbg, аз имах същото мнение изобщо за фотографите, уви...то такова замеряне с фекалии го няма никъде...После що българите били добри във вдигането на тежести - как що - първо щото е индивидуален спорт и няма нужда да имаш отборна култура(и култура изобщо),и второ щото ни е в кръвта да вдигаме гири за щяло и нещяло [smilie18]

Поредната свинщина се заформя в тази тема и сега очаквам да видя до къде ще стигне талибанщината във всичките и измерения.
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна

Тази тема е затворена