Автор: loveforever
Дата: 05-06-10 20:51
Щерката е на 10г. и има разни кулинарни мераци - да се учи кое как се прави. Та затова напоследък когато имам възможност успоредно с готвенето снимам и каквото правя - да има някой ден удобен наръчник по готварство .
Ето снимки от последната гозба
http://media.snimka.bg/6265/018786036-big.jpg
http://media.snimka.bg/6265/018786039-big.jpg
а ето и рецептата за мераклиите:
Октопод - около килограм
150гр гъби
2-3 моркова
2 домата
2 глави кромид лук
100гр доматено пюре
1,5 ч.ч вино
2 с.л. оцет
3-4 с.л. зехтин
магданоз
чер пипер
дафинови листа
сол на вкус
4-5 скилидки чесън
След като се кипне октопода се вади и се слага в ледената вода за по 2 минути. Така 3 пъти , след което се вари 40 мин. заедно със 1 чаша вино, оцета, 1 с.л. зехтин, няколко дафинови листа и няколко зърна чер пипер. Следва хубаво измиване, изтриване и почистване, след което се нарязва на парченца по 1-2 см.
В останалия зехтин се запържва чесъна и лука, след което се добавят морковите, гъбите, октопода, доматите, пюрето, останалото вино и накрая - сол, смлян черпипер и магданоз. Оставя се да поври 10-15 минути на слаб огън и е готово. Може да се консумира като яхния или като гарнитура към сварени макаронени изделия.
|
|