Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Коментарии и съвети
Автор: bozata   
Дата:   30-04-10 10:21

Този пост е провокиран от последните две снимки в "Избрано" и определено НЕ искам да дискутирам системата за оценяване.
Моето впечатление е че повечето от коментарите под снимките са напълно безсмислени - "Браво", "Чудесно", а понякога дори само символи. Една от основните причини да участвам във photo-forum и да качвам снимки е за да се уча. Тъй като единствения критерий с който разполагаме е оценката е нормално да се заглеждам по снимки с висока оценка и да се опитвам да науча нещо. И тук се сблъскам със следния конфликт: Снимки, които според мен не са нищо особено, имат високи оценки. Четейки коментариите така и не мога да разбера защо. Започвам да се чудя:
1. Защо повечето от коментариите са просто безсмислени?
2. Защо има доста снимки които не са нещо особено а пък имат високи оценки?
3. Дали това е правилното място някой да се учи как да прави добра фотография?

Още веднъж - не поставям под въпрос системата за оценяване (това си е работа на админите) по-скоро се интересувам от впечетлението на останалите участници за смисъла на коментариите.
 Re: Коментарии и съвети
Автор: snoopoff   
Дата:   30-04-10 10:28

Щото като дадеш градивна критика и веднага ти блокират или трият коментара.

Мен вече не ми се коментира, щото знам кво следва.
Автор: sohk   
Дата:   30-04-10 11:27

Аз веднъж се опитах да коментирам снимка, която колкото и да съм нов във фотографият просто си беше гадничка, след коментара ми почна заяждане с мойте снимки и колко съм бил некадърен. Аз дори нямам претенции да съм кадърен и като цяло за това съм тук да ми се правят забележки и критика за да ми помогнат да се развивам. Но рядко за жалост има такива коментари. Та аз от тогава не съм пуснал нито един коментар, явно хората обичат само да ги хвалят :)

И един въпрос ако маркирам коментара като полезен? Какво значение отразява това върху този който го е написал ? :)

Публикацията е редактирана (30-04-10 11:37)
Автор: imarinov10   
Дата:   30-04-10 11:45

Напълно съм съгласен и с тримата.
Аз също 4есто си задавам сащите въпроси но въпреки това незнам защо продължавам да влизам тук. Сигурно ще е до момента в който намеря някой друг форум [smile] [smile] [smile]
Автор: rhyan   
Дата:   30-04-10 12:00

Бозата, време е да смениш сайта, ако очакваш такива неща да ти се случват.

Тук не върви, защото:

1. Не всички имат какво да кажат(както е навсякъде).
2. Не всички обичат да ги критикуват(както не е навсякъде).
3. Не всички критики са искрени и добронамерени (както е предимно в БГ форумите), щото може на мен да ми е зле, ма на Вуте требе му е по-зле...или вариации на тема "Н'ма кефиш, ве, н'ма кефиш".
4. Възможността за коментар под снимката е нов вид възможност за трупане на рейтинг, или така известната система "Аз на тебе, ти на мене", няма нужда от каквито и да било символи, освен регистрирането на името на потребителя, което само по себе си означава - Ето, гласувах ти със златото...

Та...те заради такива причини, че и ред други, коментарите под снимките са толкова изчерпателни и 'градивни'.

Свиквай, или ...да не ти пука. Тук не е училище - както обичат да казват разни съфорумци...
Дата:   30-04-10 12:05

Има и други форуми, до известна степен и затова задавам въпроса. За съжаление, те не са български...
Всъщност, за мен конструктивната критика е много по-важна от точките. Обаче оставам с впечетление че ние, сериозните аматьори, сме някак си в "ничия земя" - несериозните потребители не оставят коментари, професионалистите не им се занимава.
Би било интересно да се види статистика за хората с най-много полезни коментари.
Автор: ALBIREO   
Дата:   30-04-10 12:22

Има един автор, който ме блокира само защото ми се стори странно как е снимал един орел. Казах го под снимката и отнесох блокажа. А иначе повечето снимки на автора са чудесни. Иде реч за HITTHEROAD.

Тук НЕ СЕ тачат мненията, а ПОХВАЛИТЕ. Т.е. ако хвалиш достойнствата на снимката - всичко е ОК. Я си казал нещо друго - веднага започват комплексарски изказвания, нападки, блокажи, иронични подмятания (как ти нищо не разбираш и не си завършил школата "Как да разбираме творчеството на автора Х") и т.н.

И що да се хабя да давам коментари, след като няма да бъдат разбрани? "Дръж тия плюсове и си рупай марулята." [shtrak]
Автор: serjy   
Дата:   30-04-10 12:24

ми има класация 'Топ по коментари', ама 'Топ' или 'Пешка' или кво требва да е там, не знам [smilie11]
Дата:   30-04-10 12:33

serjv: Имаш ли линк? Аз търсих ама не намерих.

Иначе мен мама ме е учила да посочвам и доброто и лошото - ако е само доброто се мазниш, ако е само лошото - клеветиш[smile]

Коментарите помагат и на автора и на критика. Аз например се замислям доста ако се опитвам да оставя нещо смислено - как бих направил това, как бих направил онова...
Дата:   30-04-10 12:40

http://87.121.7.213/site_pics/114/r_1272620364_ff.JPG

от към кьоровата стрАна [smilie3]

Дата:   30-04-10 12:45

мдааа... и кой ще ти излезе на първо място?!?!?

не съм поглеждал, ама мога да организирам гласуване..

номер 1. 123456Жоро...или квото беше там
други - НЕМА :D
Автор: ALBIREO   
Дата:   30-04-10 12:51

Не е ясно дали коментарите, били те положители или не съвсем са полезни за автора. За да даваш коментари не е нужна подготовка. Но за да ги приемаш, е нужно да се настроиш на "особена вълна", така че да приемаш думите безпристрастно. Не можеш да изискваш от хората да разбират "творчеството ти". Ако то е ориентирано към тях - редно е да чуеш мнението им. Но дали ще го приемеш? Дали ще ти помогне/попречи с нещо? Други въпроси са това. И не всеки път човек има време да дава задълбочени коментари. Влизаш, кефи те снимката - цъкаш злато и бЕгаш.
Дата:   30-04-10 13:00

bozata [smilie24] сега ме осени гениааална идея [smilie5] Рейтин Б да е с квота, примерно, 100 човека с най-висок сборен рейтинг Б. Рейтингът с полезни коментари също да е от 100 човека. И така, имащите право да гласуват с рейтин Б трябва да се класират едновременно и в двете класации, без значение на кое място са [smilie7] [smilie6]
Дата:   30-04-10 13:10

Ко речи? Нещо....
http://prognozi.net/gifs/niki_pynchev.gif

Автор: mitadoc   
Дата:   30-04-10 13:21

Коя беше предната снимка от Избрано?Не ми е направила особено впечатление.[cool]
Автор: Shmidt   
Дата:   30-04-10 13:39

Автор: bozata
Дата: 30-04-10 10:21

Една от основните причини да участвам във photo-forum и да качвам снимки е за да се уча .... Снимки, които според мен не са нищо особено, имат високи оценки.

Имаш собствено мнение и критерий за оценяване на чужди снимки ... за какво са ти тогава точките им ?
Автор: Alex-dan   
Дата:   30-04-10 17:05

За плюсовете и тн сте много прави, ама за критиката... Точно по български си има достатъчно критика според мен. Примерно паралелно качвам и в сайтове като deviantart и там направо ми втръсва от положителни коментари. Те даже хората там си направили дори "Помоли за критика" :)
Дата:   30-04-10 20:06

ALex-dan, аз имам предвид конструктивна критика, която е полезна и за автора, и за критикуващия. За съжаление, тук тя липсва.

Целта на този пост беше да разбера дали липсва и на други. Другият вариант е че просто на хората не им пука какво е хубаво и какво не в определена снимка - те се интересуват предимно от точките, а не какво стои зад тях.
Автор: minolta9   
Дата:   30-04-10 20:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: Mogila   
Дата:   30-04-10 20:42

Не е проблема във форума, а в хората в него- ние.
Автор: nodoubt   
Дата:   30-04-10 20:52

3. Дали това е правилното място някой да се учи как да прави добра фотография?

НЕ
Автор: zarimale   
Дата:   30-04-10 21:04

Аз съм чисто нов в този форум и изобщо не съм "фотограф" нямам претенции и за любител. Регистрирах се за да попия от знанията на "фото-хората". От седмица две само чета тук и почти не съм писал, може би един или 2 пъти. Та на основното, тук все е дно не е фото форум!!! Някой попита нещо - трима се заяждат с него защото го "превъзхождат" а други двама започват да се карат по между си кой е по-по-най, и въпроса си увисва! Толкова негативизъм и .... какви ли не още отрицателни качества няма никъде, дори и в Биг Брадър! Ако човек не отсява сам за себе си истината тук може само да изпростее. А вярвайте ми аз знам какво е простеене, все пак съм раждан в северозападна България. Подържам Mogila проблемът е в самите нас. Спирам с негативизма за да не стана като масата! Надали ще пиша скоро пак за това не ми обръщайте внимание![beer] НАЗДРАВЕ!
Автор: minolta9   
Дата:   30-04-10 21:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: Mec   
Дата:   30-04-10 21:18

Абе като гледам за какво гласуват от Б рейтинг и се надявам никога да не стана като тези хора.
Нямам никакво намерение да си променям вкусовете с цел угодничество пред 400 човека , те да ме били признаели като тяхен човек.

Иначе доста хора са ме баннали вече, понеже ги настъпвам яко по мазола. Особено тези дето си мислят че те знаят какво е добро и какво не е.

А то работата опира до естетически вкусове.
Кво да правя като не харесвам негърки а предпочитам естествено руси ???
И да отида да уча в някоя африканска художествена академия, пак няма как от учене да почна да харесвам църните с обърнатите джуки (устни) и големите челюсти с яки бели зъби.

Тука питах на една тема един, дето явно е ходил да снима из Африка зверове, що няма калинка на снимките в профила му. И той отговори че не иска да има калинки, от което разбирам че няма вътрешна потребност да се отвори за красотата на калинките.
По същият начин и аз не искам да започна да харесвам рязано чело, брадичка, лакът на снимка, само защото така било интересно на някого да го прави. А тука хората от Б рейтин гласуват яко за орязани снимки. Е как ще се разбереме тогава ??? Май никак за по-лесно.
Автор: Altrntv   
Дата:   30-04-10 21:23

Айде да взема и аз да напиша нещо, без да имам каквито и да е претенции, че правя някакви кой знае какви снимки.
Има разлика между градивна критика и критика изобщо :) Сещате се, че ако напишеш под една снимка "еди си кое е кофти" някак ще бъде по-добре да допълниш кое е точно кофтито и защо е кофти и т.н. В противен случай мнението се числи като чисто комплексарско.

Да - и аз бях писал примерно, че една снимка е скучна, признавам - не бях прав, и то не защото мисля, че снимката е скучна, а защото не се аргументирах. Плюс това бяха изказани съмнения в евентуалните ми аргументи и изобщо не сметнах да се занимавам по-нататък с обосновка на личното ми мнението.

Нагледал съм се на на достатъчно много снимки и определено мога да кажа, че има кръг от хора, които и л*йно да снимат (със и без извинение) то пак ще има километрични коментари и стотици точки в гласуването :) Без лоши чувства, личи си от километри.
Айде и не забравяйте, че кеф цена няма [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена