Автор: IDA
Дата: 09-03-10 14:47
Поздравления на автора за полезната тема !!!
Изхождайки от личния си опит, за мен най-доброто е да се подбира фокусна точка в зависимост от желаното място на фокусиране от кадъра. Това важи както за следящ, така и за единичен фокус. Ако се придържате към това просто правило, ще имате най-малко изпуснати (разфокусирани) кадри!
От фокусиране и прекадриране, както и от автоматичен фокус (избор на AF точки от самия апарат) вече съм се отказал напълно, дори и при работа със свръхширока оптика, при която правилният подбор на фокусна точка е от ключово значение за постигане на максимално рязък кадър по цялата му площ. Това с автоматичния избор на фокусни точки разбира се не важи за телата от професионалните (1Д/1Дс) серии, при които AF ситемата и алгоритъмът на следене фокусиране са коренно различни.
Като пример ще дам 40Д с ЕФ 85/1,8. При вертикално кадриране на бързо движещ се насрещно човек и позициониране на най-горната връхна точка от ромба върху главата на човека, в режим на следящ фокус и бленда 2,2 имам около един изпуснат на всеки 5 кадъра. Централната точка дава значително по-лош резултат, тъй като фокусът е върху корема на човека, а лицето, което е на по-далечно разстояние (по хипотенузата), остава малко или повече разфокусирано. Избягвам да работя на бленда 1,8 тъй като в този случай, поради по-плиткия фокус, изпуснатите кадри са доста повече.
При работа в режим на следящ фокус с по-дълги обективи е много важно, апаратът да се води синхронно с движещия се обект, т. е. да не се допуска, избраната AF точка да бяга извън желаната точка на фокусиране (например централната част от тялото на летяща птица). Също така е адски важно, на апарата да се оставя достатъчно време да стабилизира (захапе) сигурно фокуса, преди да се натисне спусъка. Този начин на работа изисква доста тренировки, но опеределено дава най-малко изпуснати кадри.
Това е от мен.
Успех!
|
|