Автор: ivodam
Дата: 02-02-10 00:29
Некси, знаеме се не от вчера в тоя форум, знаеш много добре, че съм от хората, които са на принципа, че пазарната икономика е цинична и безмилостна, и всеки да се оправя както може. Дълбоко противно ми е сиромахомилството, в частност неведнъж съм критикувал, че ми е блудкаво и противно, когато ми навират снимки на циганета или нищи хора, опърпани старци и т.н.
Тука става дума за нещо по-друго - Нийлс Армстронг, казваш. Аз не съм чул някога да е участвал в конкурс със свои снимки от Луната, нито пък съм чул и да е продавал своя снимка. Не твърдя, че не е ставало, всичко е възможно, но няма да се учудя, ако наистина НЕ Е, и знаеш ли защо - по никакви етични причини, ами просто дълбоко се съмнявам, че изобщо има каквито и да било права на собственост върху тези снимки, записи и каквото и да е като информация, получена от тая експедициия. Тези неща също могат да бъдат регулирани и в цивилизованите фирми и организации не се съмнявай, че са регулирани. Например, понеже по-горе имаше подмятания и за колеги-птичари - вероятно не знаете, но на колегите от "Зелени Балкани", които се грижат за Царските орли, ако ги снимат, не им е разрешено да използват тези снимки за комерсиални цели. И така и трябва във всички професии.
А Костов летеца не го закачайте, познаваме се лично с него. Снимките му са страхотни, но не мисля, че би злоупотребил да използва предимствата, които има, за да се прави на велик с тези снимки, не вярвам да тръгне и целенасочено пари да изкарва с тях. Напротив, много свестен и земен човек е, а въпросът е принципен. Изобщо не беше визиран той със снимките "отвисоко", но както казах, няма да се обсъжда конкретика. Който трябва, сетил се, а темата наистина призовавам, нека продължи на принципна основа.
|
|