Автор: jester
Дата: 02-11-09 10:56
Не се бях вълнувал така, откакто ъпгрейднах 300Д-то на 20Д преди 5 години :)
Така, както 50Д не ме впечатли и по никакъв начин не ме накара да се замисля, когато обявиха 7Д, реших, че това ще е следващата ми камера. Два месеца по-късно, нетърпеливо отворих кутията на новата машинка.
Въпреки че съм прост любител, съм много запален такъв, а и съм фен на техниката като такава. И, ако щете вярвайте, дори в рамките на нормалния ми семеен живот и снимките, свързани с него, винаги съм намирал ограничения в камерите, които съм имал.
Та...7Д, сравнено с 40Д.
Малко по-тежък, много по-ергономичен. Има промени по дизайна на тялото, направили са му формата така, че генетично да прилича на малък 5Д. Такъв един по-заоблен и по-грапав на пипане от ХХD серията.
Захватът е много по-добър от този на 40Д. Отзад, където тялото се държи с палеца на дясната ръка има едно допълнително оребряване. Абе, няма какво да си кривя душата - за тази камера Канон са надничали в паничката на Никон.
Ергономията не свършва дотук. Най-после нормални бутони на канонска камера - много на брой, големи и интуитивни. За разлика от други, аз намирам разполагането на бутоните по вертикала и отляво на дисплея за много по-удачно от това отдолу и в хоризонтален ред.
Дисплеят - феноменален от моя гледна точка. Все пак аз никога не съм виждал 50Д на живо, но съм виждал Д300 и мога смело да кажа, че дисплеят на 7Д е по-добър.
И най-любимото ми от конструктивна гледна точка - визьора!
Страхотен е! Не мога да използвам друга дума - огромен, светъл и ужасно лесен за ръчно фокусиране. 19-те точки на автофокуса, рамките на различните зони и мрежата за кадриране - всичко е на LCD. Ако не ги искаш, имаш един почти кристално чист визьор.
Аз като любител не можах да преценя увеличението 1х във визьора какво точно ми дава, но 100%-овото покритие на кадъра определено ми хареса. Всъщност, ако трябва да съм честен, по-скоро е нещо като 99%, тъй като има някой друг пиксел, който след кадриране излиза в повече на снимката.
Разните добавени глезотии ме радват, особено вграденият нивелир, който може да се използва както от дисплея, така и от визьора. Ко да се прави, така и не се научих да не кривя хоризонтите. Дори по тази причина на 40Д-то си купих онзи фокусиращ екран с решетката.
Потребителската настройка на повечето бутони беше много важна крачка от страна на Канон. Мога да си измрънкам, че пак не е съвсем произволна, тъй като за всеки бутон са предвидени определен брой функции, които може да приеме, но предполагам от софтуерна гледна точка е по-сложно да се направят 100% customizable.
По отношение на картинката. Всичко, на което се начетох в последните два месеца относно колко било отвратително да сложат 18 мегапиксела на кропната матрица, ме кара да се съглася само заради това, че го намирам за леко излишно. Иначе, в сравнено с това как 40Д се справя с 10-те, съм впечатлен от това как 7Д обработва своите 18. Разбира се, за непрофесионалистите е малко натоварващо. Файловете са огромни, със сигурност при по-слаби обективи разликите между двете матрици няма да се забелязват лесно.
Аз тествах с двата ми най-хубави обектива - 17-55/2.8 и 50/1.4 И при двата, разликата между матриците се усеща. Дори и на 17мм, снимания пейзаж показва доста повече детайл и повече острота на изображението при 7Д. Говоря за JPEG кадри с изключено шарпване и на двете камери.
Ще публикувам днес утре сравненията, които правих, защото вчера не ми остана време.
Другата дъвкана тема преди още да пуснат камерата в продажба, беше ISO-то. И там си поиграх в контролираните условия на трапезарията вкъщи, да си направя едно ансамбълче от предмети и да ги снимам, както пправят големите, като снимах JPEG с абсолютно всичко изключено всичко възможно като постпроцесинг - шарп, редуциране на шума при дълги експозиции и високо ISO, след това RAW, и накрая JPEG с дефолтни настройки на параметрите, само шарпенето го оставих на нула и Picture Style - Neutral.
С две думи - 40Д на 3200 ISO, шуми колкото 7D на нещо между 6400 и 12800. Нещо като примерно на 8000 ISO, ако имаше такава позиция. Шумът е по-малко шарен от този на 40Д и съответно дразни по-малко. Детайлът и при 12800 е съвсем приличен, ще го покажа като кача кадрите. Не ми хареса, обаче, че когато се включи шумопотискането от апарата, на 6400 и 12800 позамазва нещата.
Но все пак, говоря за абсолютно нормални кадри на 3200 ISO, което за мен е перфектно.
Има нещо в картинката на 7Д, което го различава много от 40Д, но не мога да определя какво е. Кадрите са едни такива по-бистри, с по-хубави и естествени цветове. Имаше едно жълтеникаво омазване преди и на 30 и на 40Д, което не ми беше правило впечатление, преди да видя кадрите от 7Д. Не че беше много, но сега осъзнавам разликите.
Една нова функция, която много ми допадна е Auto Lightning Optimizer. Нещо като вграден Highligths/Shadows. Има три степени, както и изключено. На първа степен вкарва допълнително светлина в сенките, което е много хубаво. С всичките ми предишни камери, ако не исках да потънат много сенките, намалявах много общия контраст. Сигурно се лекува с криви, но така и не успях да си направя читава крива и да си я кача на 40Д.
Автофокусът. Преди да си купим куче вкъщи, не съм изпитвал затруднения с фокусирането, дори с 300Д-то ми.
Откакто го имаме дзвера, обаче, се оказа неуловим за 40Д в много от случаите. Вчера рано сутринта, премръзнал го изведох на разходка, включих на Servo и...няма такъв фокус! Никога не съм снимал с нещо по-добро, но имайте предвид, че не съм хващал 1Д, Д300, Д3, 5Д Мк2 и т.н.
Както и да е. Тази автофокусна система + 8-те кадъра в секунда ми напълниха душата. Сега имам едни 100-тина кадъра на куче в полет и всичките са заковани.
Още не съм имал време да разиграя различните зони и групирания, но аз и нямам чак толкова реално поле за такива проби.
Филмчетата. Хехе, тук мога само да кажа, че е страхотно да снимаш с контрол върху блендата, скоростта и практически всичко, без да си се изръсил с минимум 4-5 хиляди за видеокамера. Снимах няколко клипчета на Full HD и 24кад./сек. и от това което видях на компа, особено на слабо осветление, мисля че повече няма да хвана домашното камкордерче.
Все още не съм видял всичко де, защото домащният компутер се дави с Full HD и накъсва здраво, нашият телевизор е с кинескоп, а за да го видя на съседа на LCD-то, първо трябва да си купя един особен HDMI кабел, който от едната страна си е нормален, но от другата, откъм камерата е по-малък. Такъв в комплекта няма. Та за видеото не мога много да кажа, освен че снима с 300Мб/мин.
Ако някой знае откъде да си купя такъв кабел, да каже.
Това е засега, остава да пусна тестовите ми кадри. Надявам се не отегчих публиката.
|
|