Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Нещо ми бяга фокусът...
Автор: sirkhann   
Дата:   11-10-09 12:53

Едно бързо въпросче...
Като щракам с цанон 40 Де-то и имам голям проблем при портретурата. Проблемът се изразява в това, че като си взема фокуса на окото, след като прекадрирам и фокуса отива някъде другаде... После, като си отворя снимките и гледам, че лицето на модела не е на фокус, обаче краката да [smilie18].

С 20D и 30D съм нямал такива проблеми, та се чудя от тялото ли е нещо, от обектива ли... що ли... За други обективи не знам, но този номер ми го прави на 50/1.8. Избирам си централната или някоя друга точка (най-близката), фокусирам с нея върху по-близкото око и прекадрирам. Резултата е, че и на one shot, и на Ai Focus понякога фокуса не е там, където съм го взел...

Аз ли не правя нещо като хората или що?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ilchoni   
Дата:   11-10-09 12:56

ами като снимаш на 1.8, нали се сещаш дофа ти колко е?
Много лесно при прекадриране можеш неволно да преместиш равнината, и оттам да ти дойде и разликата във фокусираната точка

Re:
Автор: darksorrow   
Дата:   11-10-09 12:57

при прекадриране можеш неволно да преместиш равнината

това е оксиморон.

съвсем волно си е (:

Re:
Дата:   11-10-09 12:59

Добре, ама аз го имам тоя проблем и на 2.8 и на 4 от по-далеч. Т.е. кадри в цял ръст и фон отзад... От 5 метра толкова да ми избяга доф-а... Плюс това като съм на AiFocus не би ли трябвало да ми запази фокуса?

Re:
Автор: asahi   
Дата:   11-10-09 13:01

Изключи AiFocus и мини на сингъл. Оттам ти е проблема.

Re:
Дата:   11-10-09 13:04

Аз точно щото го имам тоя проблем на сингъл, затова минах на AiFocus, та вчера да го пробвам, обаче същата греда... А като тръгна да фокусирам... и с клавиатура упражнението, и с линийката, с дългото стъкло целех някакви пеперуди и цветчета... ми фокусът си е там... Ама тръгна ли да прекадрирам с 50тката и става голяма боза...

Re:
Автор: slivenski   
Дата:   11-10-09 13:08

Що не пробваш на ръчен фокус... [smilie21] [smilie21]

Re:
Дата:   11-10-09 13:13

Ахахаха... по-зле става... нямам растерно екранче и е 1:гьотере фокуса... а и с 50/1,8 е ад да фокусираш ръчно! LiveView почвам, то се е видяло...

Re:
Дата:   11-10-09 13:14

В ЗАУ-то е проблема. На най-отворена бленда почти не се снима. Супер-плиткия ДОФ за мен е самоцелна изгъзица като ХДР-то.

На отворена бленда не прекадрирай, а използвай страничните точки. Светлото око не е най-контрастното място за фокусиране, особено в някои светлинни ситуации.

Дали и моделът не мърда малко?

Re:
Автор: tantris   
Дата:   11-10-09 13:15

При мен тов проблем го имам с 50/1.4. Просто на макс отворена бленда този обектив прави грешки във фокусирането. Примерно потвърждава фокуса и той наистина е там, но в момента на натискането на спусъка обектива прави стъпка напред и коня отива у реката.
С тия обективи трябва да се снима мого внимателно и да не се бърза. натискай спусъка когато виждаш през визьора, че обектът е на фокус.

Re:
Дата:   11-10-09 13:22

Бе аз казвам, че на 2.8 същия проблем, а понякога и на 4 го имам. На колко по-затворена бленда да снимам- на 8 ли? Плюс това от 5-6 метра, дофа по калкулатор е 1.08 метра... за какво мърдане говорим?

Пиша точно и ясно- избирам си най-близката фокусна точка, фокусирам с нея, прекадрирам и снимам. Асахи, кажи, след като проблемът е в ЗАУ, как трябва да се направи номерът, че да стане всичко точно?

Re:
Дата:   11-10-09 13:26

Не прекадрирай.
Ти сигурен ли си, че фокусът мърда? Имаш ли друго място в кадъра, дето е на фокус?
АФ сензорът не е точно там, дето е индикиран върху матовото стъкло с червена точка. Винаги има някакво малко отклонение встрани и/или нагоре-надолу.
Направи си контрола от статив през лайф-вюто.
Просто подходи аналитично и ще го сбараш.

Re:
Дата:   11-10-09 13:34

Е няма как да не прекадрирам, освен ако не искам снимките ми да са като на ония, дето го съдили, че прецакал сватбата на британците... :D Фокус има, но на прецаканите кадри е по-близо до мястото, където е отишла фокусната точка в последствие, отколкото където съм взел фокус.

Т.е. ако взема фокус с горна диагонална лява точка, прекадрирам да вкарам модела като хората и щракна, може да се окаже, че фокусът е отишъл в краката...(за хоризонтален кадър)... т.е. фокусът отива надолу и вдясно...

Един пич ми казваше, че проблемът ми идва от това, че съм си изключил звуковата бибитка за фокус, но аз чакам да ми премигне фокусната точка и тогава мърдам...

Re:
Автор: shadow...   
Дата:   11-10-09 13:39

40kata go ima toz problem-plache za maistor---
nastroikite na fokusut sa ti izbiagali

Re:
Автор: Пешо   
Дата:   11-10-09 13:42

AF lock копче нямате ли си канонци бе джанъм....

А за снимането на отворени бленди прекадрирането и самоцелността асахи го е казал...

Re:
Дата:   11-10-09 13:43

Пусни бипката. Включи на Сингъл АФ.

Най-добре извади статива и с лайф-вюто ще откриеш какво точно става.

Разгледай и тази книжка. В нея нещата важат и за 50Д.

Re:
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-10-09 13:46

Незнам какво са писали другите.
С риск да повторя някой.
Първо на бленди 1.8-2 не се прекадрира.
Второ снимай на следящ аф и сменяй по сръчно автофокустните точки. [smilie24] [beer]

Re:
Дата:   11-10-09 14:04

Ае тва правя. Това, че обективът е 1.8 не значи, че снимам на 1.8. Мерси за отговорите на всички.

Наскоро Фотограф ми каза да си преинсталирам пак и firmware-а, та реших и това да направя, та да видим какво ще стане. После ще ходя да го пробвам.

Re:
Дата:   11-10-09 14:07

Е тва правиш ама си писал ,че прекадрираш.
Прекадрирането върши повече работи при по дългофокустни обективи или при относително по широкоъгълни.Ако си близо до обекта и на затворена бленда дофа пак е плитък.Внимавай просто и щтракай по повечко кадри за застраховане :)

Re:
Автор: special_k   
Дата:   11-10-09 14:10

С 50/1.8 на 5 метра е съвсем нормално. Просто обектива е куц(и аз имам един такъв). С лайф вю цепи обаче

Re:
Автор: bobihot   
Дата:   12-10-09 02:39

Може да има кривина на полето[smilie6] [smilie11]

Re:
Дата:   12-10-09 02:44

Никорския не куц :)

Re:
Автор: vladovg   
Дата:   12-10-09 03:02

50/1.8 2 версия е невероятен боклук това не е обектив а китаиска играчка. Самата конструкция на този обектив дава предпоставка за грешка във фокуса.

Re:
Автор: tantris   
Дата:   12-10-09 04:06

Не е куц ама е мьек[smilie5]

Re:
Автор: jrr   
Дата:   12-10-09 06:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »