Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Прах във визьора
Автор: orlinst   
Дата:   18-04-09 23:53

Днес, след операция по почистване с духалка, във визьора се появиха десетки прашинки и 2-3 къси влакънца. Въпросът ми е как могат да се махнат оттам. Не е болка за умиране, но е малко дразнещо... Добре поне, че имапе ефект от самото чистене. Става въпрос за Никон Д 40.

Отговори на това съобщение
 Re: Прах във визьора
Автор: gensko   
Дата:   19-04-09 00:17

Ако наистина ги виждаш във визьора, най-вероятно са полепнали по матовото стъкло.Там огледалото експонира образа по време на кадрирането.

Автор: ngoht   
Дата:   19-04-09 00:26

... или са полепнали върху огледалото. Аз си ги чистя с много фина четчица (в случая тази дето е на писалката за почистване на оптика).

[smilie24]

Re:
Дата:   19-04-09 00:38

Не, не са на огледалото, след обдухването е идеално чисто. Наистина са върху матоваото стъко, само че не помръдват оттам..

Автор: d_ave   
Дата:   19-04-09 01:05

Матовото стъкло е голяма досада за чистене. ко пипаш много фино и внимателно можеш да го извадиш и да го измиеш, ама не препоръчвам, трябва да си наистина много внимателен, предвид "хирургическата" операция, която ще правиш:)))

Автор: gensko   
Дата:   19-04-09 01:12

Стъклото също се наелектризира. В допълнение и матовата повърхност подсилва прилепващия ефект. За жалост не ми идва нищо разумно на ум да те посъветвам. Мисля, че предлагаха някакви комплекти за почистване, но .....

Автор: sixty   
Дата:   19-04-09 01:31

аз моето го сменях при зентекс не е скъпо но не трябва да се пипа защото се омазнява .. по добре го смени за 20-30 лв и повече не го пипай с нищо.

Автор: sixty   
Дата:   19-04-09 01:34

пробвай с малка и фина четка за рисуване ако има по едри боклучаци,но аз направих грешката да го сваля и да го пипам с пръсти и това наложи смяната му :)

Автор: d_ave   
Дата:   19-04-09 02:00

четки, микрофибър, какво ли не, все ще остави следи. ето и моя съвет:
намираш схема как се сваля. приготвяш си нервите, успокояваш се едно хубаво и го сваляш внимателно с пинсета. внимаваш да го държиш само за ръбовете, не го пипай със ръка или с нещо друго по средата. отиваш на мивката, слагаш една капка пур или нещо подобно, което е за миене на чинии и което разгражда мазнини. леко капваш и хладка вода имного внимателно размазваш само от горната страна сапунения разтвор. изплакваш и повтаряш от другата. след това пускаш силна вода, хващаш го здраво и го държиш докато всичкия сапунен разтвор се отмие. слната вода ще махне прахта, която се е залепила. след като смяташ, че е готово, трябва веднага да издухаш водата с духалка, най-добре да е по-силна. не трябва да го чакаш да изсъхва само, трябва да издухаш останалите капки. леко подсушаваш и със сешоар и си готов. точно преди да го сложиш може пак да го обдухаш, за да няма останали косъмчета. не го бърши с четки, кърпички или подобни - твърдите частици прах ще го надраскат.
при мен се наложи миене поради това, че бях решил да го сменя с микропризмен екран. е, микропризмата не ми хареса и върнах стария, но по него се беше налепило адски много прах. с духалката не излезе, а и без да искам го пипнах и му останах част от отпечатък:) сега след миенето матовото стъкло е като ново, няма нито една прашинка, няма следи от миенето, няма нищо:)
само да кажа, че операцията е доста рискова, ако не си сигурен какво правиш, не се захващай. аз винаги съм бил сръчен в ръцете и разглобяването/сглобяването на разни неща, за това и реших да се пробвам. въпреки това преди да се захвана проверих колко струва и дали има налично ново матово стъкло при Зантекс, така че... сам си поемаш риска:) ама чувството след като си си свършил сам работата е доста яко, да знаеш:)

Автор: pefoto01   
Дата:   19-04-09 13:02

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   19-04-09 15:56

Свалих си описание за махането на матовото стъкло, но още му се каня и мисля все пак да се възползвам от услугите на Зентекс,но доста ме сърбят ръцете :)

Автор: stoyan_5   
Дата:   19-04-09 18:11

Аз не смея![smilie8]
Снимам си с косъмче ...[beer]

Автор: danbi   
Дата:   19-04-09 20:05

а как чистите огледалото от прашинки?
при мен има някои и за съжаление понякога пречат на автофокуса...

Автор: navy   
Дата:   19-04-09 20:13

ъ... ако е на матовото стъкло, няма как да пречат на АФ агрегатъ...

Автор: danbi   
Дата:   19-04-09 21:28

тц. на огледалото. не ми е останало време да го изследвам де. [smile] прашинка тук, драскотинка там. което не пречи да прави чудни фотоси [smilie5]

А матовото стъкло верно събира много прахоляк. Аз го чистя с духалката, понякога успявам съвсем да го изчистя. Или отива на огледалото.

Има едни вакуумни чистачки, уж за сензори (смуче, не духа) които би трябвало да могат да чистят и огледало/матово стъкло ефективно -- стига да не е минало отзад на матовото стъкло.

Дата:   19-04-09 23:53

Аз от огледалото съвсем лесно ги почистих с духалка и именно от там отидоха на матовото стъкло...едно косъмче даже ми се струва, че е влязло от вътрешната страна. Като цяло по никакъв начин не пречи на снимането, но просто дразни окото и ме чопли отвътре да го махна. Иначе и аз вчера гледах вакуумчетата. Има ги в Павилиона и във Фотосинтезис. Бутилката газ е 26 лв. вакуумната приставка е 60, а накрайника е 10ина лв. Но нз дали си заслужава да се купува или просто е по - добре от време навреме да се дава на почистване, още повече, че профеисоналист ще бърника вътре.

Автор: vgramatikov   
Дата:   20-04-09 00:02

Пазете си малко техниката :)
Поовиния форум с косми [smilie18]

И тия с китаците вечно са писюри.
Уж не сменят оптика постоянно пък се за зентекс говорят.
Стягайте се [smilie18]

Аз д80-ка преди го чистих 1-2 пъти с духалка и немах ядове [smile]
д90-ка уж самопочистване...ама ше го видим колко ще искара без да се намесвам.

Лично аз вечно си слагам и си разкарвам обекива понеже немам пари да си купя голяма чанта в момента [smilie18] И пак всичко е ОК.

Автор: tvk75   
Дата:   20-04-09 00:03

Я да попитам и аз.
Какво става с прашинките, които отстранява системата за самопочистване

Автор: vgramatikov   
Дата:   20-04-09 00:05

отиват в коша и после си ги триеш от менюто [smilie24]

Автор: tvk75   
Дата:   20-04-09 00:06

По-скоро отиват в пространството около сензора и огледалото

Автор: kaiser.soze   
Дата:   20-04-09 01:39

аз пък имам едни петънца по файловете(личат там където има небе). Не мога да разбера дали са от зацапан обектив или матрица.струва ми се , че ги има на файлове снимани със 17 мм а на тези които са снимани на 50 мм май ги няма. някой има ли идея кое е замърсено матрица или обектив.(матрицата освен с духалка не е почиствана по друг начин от 2 години)

Автор: ahaya   
Дата:   20-04-09 07:37

Огледай ги на светлина. Матрицата отразява, като огледало и праха се вижда.

Автор: boll   
Дата:   20-04-09 10:19

orlinst - точно Д40 не е с монолитна призма, а залепени стъкла на визьора (по лек става). Ако е имаш прах вътре в призмата (както е при мен) забрави.

Автор: ivan.draganov   
Дата:   20-04-09 10:23

Кайзер ,проблема ти е от сензора . Зацапан обектив не се отразява на снимките /освен ако не е трагичен/ ,защото система от лещи . Петната ги виждаш на бленди от 11 нагоре ,нали ?

Дата:   20-04-09 23:51

Ами не съм запознат с устройството, но ми направи впечатление, че докато една част от прашинките при обдухване се местят, другите си стоят и не помръдват и това е най - странното. Намерих в нета описание как се сваля матовто стъкло, но просто не смея да го направя, макар че само тогава ше видя какво и как.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »