Автор: BLADO
Дата: 13-04-09 16:04
Снимал съм с Nikkor 50/1.2, качен на Fujifilm S5, както и със Sigma 50/1.4, качена на същото тяло. Имам и впечатления със Сигмата на фулфрейм (Canon 5D).
Никора си го взех, за да си начеша крастата. Компактно обективче с чара на никонските ръчно-фокусни. При моя стил за снимане на портрети имах обаче много проблеми с фокусирането. Все пак само заради 1.2 си го взех и исках да снимам на 1.2. Рядко фокусът беше прецизно там, където го исках. Когато обаче фокусът стоеше на мястото си, мога да кажа, че остротата беше абсолютно използваема още на 1.2 и нямаше голяма драма с аберации. Контраст и цветопредаване на 1.2 не особено добри.
Разлика във визьора при 1.2 и 1.4 няма да зебележеш. Разлика в ДОФ-а няма да забележиш. По-скоро в характера на бокето. Сигмата има ЧУДЕСНО мазно и плавно боке (но и на Никора е прилично), добра рязкост и контраст още на 1.4, топло цветопредаване (на мен ми харесва за портрети) и няма на практика дразнещи аберации. (Сигмата ми 30/1.4 беше на Fuji-то в интерес на истината една идея по-рязка на 1.4 от 50мм-ровата.) Сигмата е и доста по-обемиста.
На 5D-то Сигмата не ми вдъхваше доверие / главно при фокусиране. Особено при малко по-отдалечен обект. Често се издънваше, доста чувствително със страничните фокусни точки.
Моят съвет - ако не си колекционер и не държиш толкова да си чешеш крастата заради Ф1.2, се ориентирай към Сигмата. Ако попаднеш на хубава бройка (аз пробвах общо 3) и тя хармонира с твоето тяло, нямаш грижи.
|
|