Автор: e-mil
Дата: 17-02-08 22:09
Аз бих избрал външен, главно защото е преносим. От външен през USB 2.0 съм обработвал видео - с двучасов файл (26 ГБ) почти не се усеща разликата. Имам предвид не просто монтаж, а обработка с ефекти, десетина писти с по няколко графични слоя и т.н.
От друга страна пък ако ще ти се налага често да пренасяш големи обеми, ще ти е по-удобно с 2,5 инчов външен диск. Има такива на 7200 об. а предимството е голямо, защото хем е малък (за вътрешния джоб на якето), хем не иска захранване. Снабдява се през USB-то.
За марката... аз лично съм фен на Seagate, но пък аз не ползвам много дискове, така че може да не ме слушаш. За последните 7 години съм купил 5 различни модела и досега нито един не е сдал багажа. На предишната си работа пак ползвах Сийгейт, но то беше отдавна и не знам дали още работят. Затова пък съм се наслушал за калпави партиди на WD и Maxtor (всъщност Макстор от две години е собственост на Сийгейт). Веднъж по спешност купих и един Hitachi, но се оказа толкова шумен, че не повторих ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
Ако купуваш Seagate е добре да знаеш, че петгодишната гаранция не е пълна:
През първите 180 дни от доставката - 100 %
До края на първата година - 90 %
До края на втората година - 75 %
До края на третата година - 50 %
До края на четвъртата година - 25 %
До края на петата година - 10 %
Може и да изглежда нечестно, но пък другите марки след третата година нищо не ти дават.
|
|