Автор: didesignbg
Дата: 08-12-12 22:08
Лей Джун е китаец, предприемач и иноватор, признава че е вдъхновен от покойният Стив Джобс. Едни от последните му проекти са MIUI и Xiaomi. Второто е марка за телефони, но не типичната китайска реплика, а най-новото като хардуер опаковано качествено и на много конкурентна цена. MIUI е доработка на Андроид с значителни подобрения, разработена е съвместно с пекинският институт по наука и технологии. Всеки петък версията на софтуера се обновява. Едно видео представяне - http://www.youtube.com/watch?v=NDu7RxWTfd4
Сега малко за телефоните Xiaomi. Първият е M1, известен като Mi One Двуядрен Куалком Скорпион на 1,5 ГХц, голяма батерия и отлична сглобка за ~320 долара. Декември 2011 първата партида от 300 000 бройки е продадена на предварителни заявки за 34 часа. Последващите 2 партиди от по 100 000 телефона са сполетени от същата съдба. До август 2011 са продадени над 3 500 000 телефона, до края на годината ще са 5 милиона.
Август месец M1 е обновен до S и е представена и версия с по-слаб процесор. Безспорната звезда обаче става Xiaomi M2 - четирядрен А15 Куалком Крейт, 2 ГБ Рам, Адрено 320,720р екран с най-високата резолюция и още и още, при това на добре познатата от М1 цена от 2000 юана, или под 320 долара.
Чисто техничарски телефоните са ми интересни, но много по-интересна е историята на Лей Джун и неговата компания. Добре обмислен продукт с подкрепата на държавата и високо качество. Много сериозна заявка за успех и може би пътеводна звезда за бъдещите китайски инициативи, по стъпките на корейските лъвове Самсунг и Голд Стар/ЛЖ.
Сигурно много от вас са чували за Xiaomi, аз не бях и ми стана много интересно. Ето още малко:
Какво знаем за MIUI и фирмата зад този проект XIAOMI
Why China’s Xiaomi is inspiring loyalty that rivals Apple ‘fanboys’ and Google ‘fandroids’
50 МБ пдф с презентацията на М2
Поточната линия на която се сглобява М1
|
|