Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Тема за емигранти - но с друга тематика и предназначена за самите емигранти.
Автор: frenchev   
Дата:   13-07-12 21:41

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Тема за емигранти - но с друга тематика и за самите емигранти.
Дата:   13-07-12 21:42

Една тема пак за емигранти, но с друга тематика и предназначена за самите емигранти.

Интересен ми е опита на емигранти в различни държави. Как се отнасят към вас като българи и като чужденци въобще. Какво е отношението на колегите, съседите и обикновените хора които срещате по улиците.

В момента живея в Германия. От година и половина съм тук. Дойдох с ясни и определени цели. Искахме малкия да израсне с два езика и освен това да си разширя малко кръга на клиентите. Когато стане време да се ходи на училище ще се върнем в България. Не съм националист, но не мога да си представя, че детето ми ще ходи на училище другаде а не в България и няма да учи родното АБВ.

Преди да се върнем ми се искаше да поживеем и някъде другаде. Тъй като много обичам да уча езици и опознавам чужди народи а немски и английски знам, се замислихме за Испания. Или друга испаноговоряща страна. Чудех се дали ще ми е по лесно като европеец в Южна Америка или като българин в Испания.

Но темата не я пускам само за това. Интересно ми е да разбера как се чувствате като чужденци там където сте. Не толкова икономическото състояние колкото социалния живот който на мен тук ми липсва ужасно много. Чувствайте се свободни да споделяте всякакви мисли, чувства, надежди и състояния...

Публикацията е редактирана (13-07-12 21:43)

Re: Тема за емигранти - но с друга тематика и предназначена за самите емигранти.
Автор: diandimov   
Дата:   13-07-12 23:04

Аз не съм чужденец в щатите, но бях в началото, вероятно.

Въпреки това винаги са ме приемали на 100% нормално, без ни най- малък намек (като жест или реплика, или каквото и да е) за това че съм от другаде.
Търпеливи, ако не знаеш добре езика. Толерантни. Рядко дори ме питат откъде съм, а ако го правят, то не е веднага, а след няколко дни. Притесняват се да не ме притеснят. И после или казват че са били в България, или че имат приятели българи.

Факт е, че още в първите дни тук се усещах повече у дома, отколкото през целия си живот в бегето.

За 10 години нито аз, нито жена ми някога, дори за част от секундата, не сме усещали към нас някакво различно отношение. Независимо как говорим, акцент, облекло, простотии... а аз простотии доста правех в началото, като новодошъл от БГ.

Доста време ми трябваше да свикна с това че ми викат "сър".
Да свикна с това че съм равноправен човек, че не ме гледат лошо, и прочее неща. Щото дотогава бях третиран като второ качество човек в собствената си държава.

Re: Тема за емигранти - но с друга тематика и предназначена за самите емигранти.
Дата:   13-07-12 23:12

Като се замисля, най- много проблеми съм имал от българи.
Една позната, дето ми продаде кола със скрит проблем (единствената кола на старо която съм купувал), а после се правеше че не ме познава.

Автор: 4given   
Дата:   13-07-12 23:32

Зависи къде си. В Щатите съм от близо 10 години, никога не съм усетила дискриминация. Акцент си имам, ама ми се радват. Секси бил ;) Всъщност заради националността ми ме взеха на първата ми работа - шефът като взе да ме разпитва за комунизма, за живота в Източна Европа. Познавал чехи, ама за първи път човек от БГ. Та така започнах като редактор в неговата издателска къща, взе български персийски килим за един от офисите, носеше българско вино на работа. Да ти е кеф да си българин ;)
В Япония също ми се радваха, пипаха ми миглите и ме питаха дали ям кисело мляко всеки ден. Една от най-известните марки мляко се казва "България" (булюгария). И там да ти е кеф да си българин.
Из Европата, ц. Имаме си име там. Преди време пътувахме до там, аз с БГ паспорт, мъжо с американски. На него му се усмихват и се късат от любезности, мен ме питат какво диря в Италия. И в Канада (на влизане в Щатите), се заядоха само като видяха БГ паспорт. Та зависи.

Автор: slivenski   
Дата:   13-07-12 23:37

Темата ти е сложна... Чак ме мързи да я развивам, ама... Накратко.

Има два типа емигранти - едните отиват за малко. Другите завинаги.

Първо трябва да решиш ти от кои си. Всички останали въпроси се решават сами.

Ако си от първите, можеш да обиколиш и десет държави просто така - от любопитство или заради кариерата си.

Ако си решил да се махаш от БГ, и една ти стига... [smilie21] [smilie21]

Късмет. :-)

Автор: Cristinel   
Дата:   13-07-12 23:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   14-07-12 00:11

Бе има ли замесени французи, шовинизма и дискриминацията са налице...

Дата:   14-07-12 00:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: feliz   
Дата:   14-07-12 00:16

Автор: frenchev
Дата: 13-07-12 21:42

Когато стане време да се ходи на училище ще се върнем в България. Не съм националист, но не мога да си представя, че детето ми ще ходи на училище другаде а не в България и няма да учи родното АБВ.
================================================================
Защо?
Защо поставяш рамки? Малко са училищата в БГ, който не са по-зле от тези в чужбина. Имам наблюдения все пак. Пък и в почти всяка държава, в която живеят българи има българско училище. Така че, успоредно с немското например, може да си учи и в българското. Не забравяй, че децата попиват най-бързо и лесно езици. Ако го върнеш в България кво? Най-много развален английски да научи. [smilie5] Говоря за началното образование де.

Дата:   14-07-12 00:23

И азис да прослуша.

Дата:   14-07-12 00:24

Дата:   14-07-12 00:36

Има време дотогава и плана засега е да се приберем, но никога не мога да съм сигурен. Но в едно съм сигурен - в Германия няма да остана.

преди 10тина години живях за малко в Берлин и ми хареса много. Чудих се защо се говореше, че германците били студени и прочие. Е сега в Бавария го разбрах, разбрах и защо онзи от втората световна е имал такъв успех...

Дата:   14-07-12 00:38

Що се завираш в Германия?

Дата:   14-07-12 00:39

Автор: chill   
Дата:   14-07-12 00:52

Аз имам дете в българско училище (СМГ) и не мога да кажа, че съжалявам. [smilie21]

Cristinel, твоите деца учат в българско училище и жестоко съжаляваш или просто си чул така?

Дата:   14-07-12 00:54

А feliz, разбира се, не е безпристрастна. [smilie21]

Дата:   14-07-12 00:57

Автор: CanoniO   
Дата:   14-07-12 00:59

Децата да учат каквото си искат. Ако са природно кухи и нямат някой соц номенклатура в рода, нищо не може да ги спаси...

Дата:   14-07-12 01:01

Ами, не я разводнявай ти с маниера си да плюеш по всичко и по всички тук. [smilie23]

Дата:   14-07-12 01:03

Автор: yanee   
Дата:   14-07-12 02:01

всичко е (без)крайно индивидуално: зависи кой си; как се отнасяш към нещата, които те касаят и хората с които общуваш; колко високо е чувството ти за себеуважение и какви цели стоят пред теб; мирогледът и желанието да се развиваш са също определящи как ще бъдеш приет и възприет от местните

показвам респект към хората, но не позволявам никой да се ебава с мен; отстоявам правата си, но не се бъркам в чуждите работи; дискретен съм, но не ближа ничий задник; чувството ми за хумор позволява хората да си правят шеги с мен, но в допустими граници и с приличен тон - няма лошо да се посмеем заедно за моя сметка ... какъвто съм бил в България, същия съм и тук

моето впечатление за белгийците е, че са дружелбни, но същевременно адски предпазливи, такава им е народопсихологията, а тя има закономерна връзка с тяхната история ... по принцип те са "затворени" хора - малко хора влизат в къщите им, често можеш да видиш как съседката стои на вратата и си приказва с домакинята, която "не се сеща" да я покани у дома да изпият заедно по кафе ... иначе обичат да се веселят и повсеместно се организират фестивали - музикални, арт, кулинарни, правят се купони по квартали, парковете са пълни с деца и родители ...

макар да има и келеши (рядко попадам на такива), не бих се оплакал от белгийците и отношението което съм получавал ... много от тях са ми помагали и все още го правят с удоволствие и разбиране, че съм чужденец и не ми е лесно, щото и на тях не им е лесно ... животът навсякъде е труден и предизвикателен, имаш слън4еви, но и дъждовни дни

ако видят, че си работлив, честен, добронамерен, отзивчив, може да се рязчита на теб и се развиваш, ще го оценят и ще получиш заслужено уважение, за усилията които полагаш ... ще те приемат, защото хората ценят тези добродетели и за тях не е важно от коя дупка си изпълзял ... на всеки му е приятно да бъде приятел с човек който се е доказал ... боклуците, тези дето все се скатават, "сучат" от социалните придобивки и за всичко другите са им виновни, никой не ги обича

това че съм вежлив, усмихнат, щедър и винаги готов да помогна адски много ми помага в комуникацията и социализацията тук ... да, трудно се създават истински дълбоки приятелства, но пък аз самият съм доста "свободен елемент" по отношение на общуване и не бих искал да се затварям в един тесен кръг от познанства ... та, така в общи линии стоят за мен нещата по тази тема

Автор: guesswho   
Дата:   14-07-12 07:12

Дата:   14-07-12 07:16

Гесху, ще те блокирам!

Автор: guesswho   
Дата:   14-07-12 07:29

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.