Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ако искате да си направите електронна книга, кой формат ще предпочетете...?
Автор: ejko   
Дата:   23-06-12 16:42

Мисълта ми е такава, мисля да правя електронна книга, но много се чудя за формАта... Значи ако се чете на компа само е най-лесно pdf, но с ел.четците pdf-ите понякога не са перфектни за четени.
И се чудя какъв ли формат е най-удачен. Знам че има Adobe eBook (PDF), който уж бил Ок, но не съм го виждал.
А иначе има много формати специално за четци, но не съм сигурен те дали стават за компютър без някакви мега сложни инсталации на нови програми и т.н. А и дали се четат от Киндали и от миндали...
А и предимство с pdf-а ми е, че мога да си пиша на Word-а и да си правя хиперлинковете, а после май акробата си ми ги прехвърля сравнително лесно в pdf с все линковете...
Та вие с електронните четци и с мнението по въпроса, дали pdf е ОК формат, разпространен и удобен за електронни книги или трябва да пробвам да се запозная с разни други формати и т.н...
Аз дори не знам като се купуват ел. книги из родното пространство и в какъв формат се продават, за да си ги четете на четците...
Като цяло светнете ме за тази далавера с електронните книги :)))

Отговори на това съобщение
 Re: Ако искате да си направите електронна книга, кой формат ще предпочетете...?
Автор: Orlin   
Дата:   23-06-12 18:02

С ПДФ четците НИКОГА не са перфектни. Не перфектни, дори и сносни не са. Ако имам книга в ПДФ, луд ставам, но я прехвърлям в моя си формат.

Ако книгата е с множество илюстрации, таблици, снимки, може би ПДФ е по-добрия вариант, пък и никой не би чел книга за фотография на черно-бял четец.

Ако книгата е основно текст с малко илюстрации и целта е разпространение на повече и по-различни устройства - най-добрият вариант EPUB. Чете се от почти всички четци, лесно се конвертира за Киндъл (пък и всеки собственик на киндъл знае как), лесно се чете и на PC и телефон - има съответни програми.

БГ книги се продават изключително в EPUB - поради това, че може да се ползва защитата на Адобе. Съответно защитените книги не могат да се четат на Киндъл. Много книги се предлагат и в ПДФ, само защото разпространителя не знае или не може да използва друг формат.
Ако книгата се разпространнява безплатно, често се предлага в няколко формата - примерно Уорд, ПДФ, ЕПУБ и МОБИ. Последният е за Киндъл.

Дата:   23-06-12 18:15

Аз четох преди за този ЕПУБ, че бил най-готин, но Киндалите не го четяли, но щом казваш, че е лесно и често в Бг книгите са в този формат, то тогава супер...

Автор: asahi   
Дата:   23-06-12 18:16

Трябва да съобразиш:
- с какво съдържание е книгата;
- на какво ще се чете.
В ПДФ основната неделима група информация е страницата и рийдъра може да ти я показва цялата или част от нея.
В епуб неделимата група информация е абзац. Може да му се сменя шрифта. Илюстрациите са между абзаците.
И в двата формата е еднакво лесно/трудно да се подреди съдържанието - текст и илюстрации.

Автор: Marillion   
Дата:   23-06-12 18:17

Аз си ги правя на word и после конвертирам в каквото ми е кеф. Най-разпространените формати за мобилните устройства са epub, fb2 а за четците mobi. Ползвам предимно fb2.

PDF не ме кефи изобщо, щото ми е тромав.

Дата:   23-06-12 18:21

Ясно..., значи pdf-a отпада...:)))

Автор: вальо   
Дата:   23-06-12 19:35

най-много харесвам PDF

Дата:   23-06-12 19:50

Marillion, а ти с какво конвертираш от word в epub, fb2, mobi и т.н.

вальо, а знаеш ли защо другите не го харесва pdf-a за ел. четци? В смисъл какво подлудява другите, с което ти си ОК..!??!?

Автор: victory13   
Дата:   23-06-12 20:16

пдф-а сам по себе си не е проблем, както си установил, четейки документи на компа.... проблема идва от факта, че масово разпространени са четците на 6 инча... мога да те уверя, че на 9,7 инча не ми е никакъв проблем да чета пдф-и... за другите формати може би наистина е-пуб е най-разпространен...
има много конвертори за преобразуване на форматите един в друг... но ако е за фото-книга ми е трудно да преценя най-подходящото [smilie8]

Автор: compur   
Дата:   23-06-12 21:19

Много важно е да знаеш на какво устройство ще се чете "нещото". Казвам "нещото", защото за отделните устройства е различно, като форматите за електронно съдържание са горе-долу 6:
1.WEB - класика в жанра, но сега има освен класическия вариант и мобилна варсия
2. E-paper - обикновено е вестник, който е конвертиран с JAVA в e-paper.
3. PDF - лесен за правене, но не е адаптивен еа електронни у-ва.
4. EPub - файлов формат, подобен на Word и Exel, прост дизайн за книги, НО всеки четец вижда нещата по свой си начин(на Kindle се вижда по един начин, на другите по друг... абе...
5. EPub+ - има информация за дизайна и как да се изобразява тя на електронното у-во, НО не е стандартизиран. Т.е. за всеки производител - различен начин на дизайн.
6. App - супур-дупер формат от ново поколение...

Та така - до някъде може да минеш безплатно, но ако нещата са сериозни ще ти трябват КИНТИ за ад можеш да реализираш идеите си.

Автор: Vinsent   
Дата:   23-06-12 21:40

От отдавна много ми се иска да си взема четец. Единствения проблем е, че не знам какъв. [smilie2]

И тези различни формати!? [smilie2]

Купувам си книги от Амазон, в последно време във формат Киндъл. Те предлагат безплатен четец за компа, така че там ги чета. Все пак, има проблеми с Амазон-ските книги, не позволяват от тях да се прави копи-пейс, а това наистина ми беше необходимо само за 5-6 страници. [smilie5]

Дата:   23-06-12 21:49

Vinsent , след като често ползваш Амазон, правилният избор за теб е Киндъл.

ejko , както посочих много зависи КАКВО ще публикуваш. За основно текстова информация няма спор - някой от форматите за е-книги - fb2, epub, mobi.
Има програма - Калибре, която безпроблемно конвертира от всичко във всичко.
Може и да има разлика какво се вижда в различните формати, но това е несъществено - текста е важен.

ПДФ е необходим, когато освен текста е важна и графичната информация и особено, когато е важно кое къде е на самата страница. Тогава нищо друго не ти върши работа.

Автор: ivodam   
Дата:   24-06-12 09:24

Ежко, книга ли пишеш? [smilie5]

[smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   24-06-12 09:41

Няма да чете, я!

Автор: h_bio   
Дата:   24-06-12 09:43

Като сме се заприказвали да попитам. Някой има ли преки впечатления от PocketBook 611?

Автор: boreto   
Дата:   24-06-12 09:49

Въх, колко съм старомоден. Имам стотици книги в .txt
[beer]

Дата:   24-06-12 09:59

Orlin, благодаря за съвета!
Но често ползвам и "Моята библиотека". [smile]
Дали ще има проблеми с качването на такива книги в Киндъл-а? [smile]

Дата:   24-06-12 10:15

А също е много важно за мен, да се възпроизвежда добре техническа литература с формули, схеми, графики, таблици, специални символи?

Автор: h_bio   
Дата:   24-06-12 10:33

Винсент, за техническа литература най-добре е Kindle DX . Наскоро в един от популярните български сайтове за продажба на стоки втора употреба се продаде DX (старата версия) за 350 лв.

Дата:   24-06-12 10:39

h_bio [thankyou]

Дата:   24-06-12 12:32

Един приятел пише и ме пита дали разбирам нещо..., аз не разбирам, но му казах, че ще питам за форматите и т.н. и ако не е някаква философия ще я направим в какъвто формат харесват хората да четат на ел.четците си в БГ...
Влязох да чета в нета и ми бръмна главата от формати и всеки си има минуси някакви и т.н.
Та затова питам тук... Един вид да видя в БГ какви формати ползват хората на четците си... Защото аз нямам четец и не разбирам много...
Иначе в pdf, най-лесно защото все пак предпечата така или иначе минава през pdf, ама се оказа, че не е оптималното решение, така че май ще трябва да преобразуваме нещо там...
Мерси много за помощта...

Автор: prozium   
Дата:   24-06-12 18:50

Още един глас за epub. ПДФ-ите ги конвертирам пак в epub с калире ( при условие, че са книги ). Само списания стават за чете на пдф.

Дата:   24-06-12 20:12

Чак сега разбрах, че ежко писател, ежко не читател! [smilie18]

Автор: asklep   
Дата:   24-06-12 20:43

Vinsent , аз имам Kindle Fire ,тегля си книги от моята библиотека и с Калибрето което ми е инсталирано на компа си ги конвертирам в МОБИ формат който ми допада най много и си чета безпроблемно.Инсталирал съм и Cool reader който чете доста формати . Отделно го рутнах Киндъла и си тегля безпроблемно приложения от гугъл маркета , инсталирах му и БГ клавиатура. Освен това си е пълноценен таблет за web сърфиране,четох че ще излиза 10 инчова версия .[smilie7]

Публикацията е редактирана (24-06-12 20:46)

Дата:   24-06-12 22:19

Vinsent ,
Чета книги основно от Моята библиотека. Има огледален сайт със същите книги във формат за Киндъл, но напоследък ми е по-лесно да тегля оригинала в epub и да конвертирам с Калибре.

Проблемни за Киндъл са единствено платените epub, които не могат да се конвертират. Не съм пробвал да свалям защита, може и да стане.

Традиционните черно-бели ел. четци са предназначени за четене на текст с малко илюстрации. Техническа информация с формули, таблици, схеми не е много подходяща за такъв четец. В някои случаи ще се показва добре, в други не. Идеалният вариант е да имаш и таблет и четец :)

Ежко, за да се преобразува във формат за четец е необходимо да се разполага с оригинала на текста на книгата, тогава няма проблем. Трябва внимателно да се огледат шрифтове, различните големини на текста, съдържания и т.н.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.