Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Връх Ботев
Автор: zizero   
Дата:   03-06-11 15:46

Обмислям утре да се кача до връх Ботев и после да спя в някоя хижа.

Понеже не съм ходил никога в този район, приемам всякакви съвети и полезна информация.

За сега мисля да тръгна от Априлци, към върха, като трябва да мина и през заслон Ботев, за да си взема печат от 100-те НТО.

[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Връх Ботев
Автор: Lalinda   
Дата:   03-06-11 15:51

На този връх много духа.
Осведоми се за обстановката.
Може и сняг да те завали...
Или да те тресне гръм.
Защо не изчакаш по-спокоен период?

Дата:   03-06-11 15:58

То ако ми е писано да ме тресне гръм, ще ме намери по всяко време [cool] [cool]

За вятъра и снега вече получих информация, но благодаря все пак. Ще си нося дебели и топли дрехи. [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   03-06-11 16:01

хижа Плевен, от другата страна за мен е далеч по-интересно. От север имаш един баир и толкова.
/офф все съм се чудел тея табели на върха за отровните змии истина ли са? Не е ли прекалено негостоприемно на върха за тях?

Автор: Han_Solo   
Дата:   03-06-11 16:45

didesignbg хижа Плевен е точно на северния склон - откъм Априлци [smilie5]

Качвал съм го точно оттам. Спахме в Априлци и рано сутринта поехме, закуско-обядвахме в хижа Плевен и към 4 бяхме на заслон Ботев, където си бяхме направили резервация /малък е и няма гаранция че ще има места/ хвърлихме багажа и се изкатерихме на върха само с леките ранички. Спане в заслона и на сутринта по билото до Купена оттам надолу към хижа Васил Левски където също може да се спи. Варианти са и хижа Хубавец или Балкански рози, ама ако се спи в хижа В.Левски може да се отбие човек до Карловското пръскало. Оттам - Карлово и после кой откъде е.... ама е готино след тоя преход да се отиде до село Баня и за се топнеш в минералната вода

Автор: exile   
Дата:   03-06-11 16:59

х. Плевен има доста добри условия, като за хижа, ест., районът е изключително красив и тръгването от там позволява да се направи качване и слизане в един ден без проблем. Около 3 часа на посока спокойно темпо. Може и да се слезе към х. Рай и да се спи там, може да се слезе направо и до Паниците...

Това е самата х. Плевен

https://photo-forum.net/static/forum/2011-06/zyaj8117.JPG
http://photo-zona.net/images/user5606/album19305/large/1245257757_kwia6901__6148604.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2011-06/jmuj3647.JPG
http://photo-zona.net/images/user5606/album19305/large/1245257750_zxye5743__6138358.jpg

Пътеката към върха в никакъв случай не бих я нарекъл "просто един склон"...
https://photo-forum.net/static/forum/2011-06/saxo3079.JPG
http://photo-zona.net/images/user5606/album19305/large/1245257753_dthx7352__6148541.jpg

Г/д от това време на годината са снимките, както виждаш още има сняг тук-там. Моментът за качване е чудесен.

Пътят от х. Плевен минава през заслон Ботев.

Публикацията е редактирана (03-06-11 17:00)

Дата:   03-06-11 17:01

Мисля да се отбия малко по-всрани и да спя в хижа Тъжа, че ще има познати там, ама ще видим, всичко търпи промени в движение, че иначе не е интересно [smilie5] [beer] [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   03-06-11 17:15

е да де, от Априлци като тръгне към Ботев се спи на хижа Плевен, качваш на следващия ден Ботев и се прибираш. Целият маршрут е от северната страна, и казвам че не е интересен.
Далеч по-красиво е от юг и жижа Рай. С една нощувка обаче и тръгване и връщане в Априлци просто няма как да се случат нещата, всъщност има но ще е само ходене и ще трябва ранно тръгване от Априлци.

Автор: dobriman   
Дата:   03-06-11 17:27

От другата страна х.Рай препоръчвам аз. Ама си направи сметка за прехода.

Автор: rumensh   
Дата:   03-06-11 17:34

Като Lalinda [smilie24] [smilie5] [smilie24]

Автор: vladimir666   
Дата:   03-06-11 17:41

На връх Ботев е мн тегаво. Можеш да умреш като куче. Сега е доста тегаво. Времето е много нестабилно. Гръмотевичните бурии са ужасни там. Дори в цяла БГ да е слънце, точно над върха си е ... Не случайно колците са през 10 - 15м.
Дано уцелиш време, но не подценявай.
Няма нищо общо с Мусала и тн.

Автор: h.svinaroff   
Дата:   03-06-11 17:45

Внимавай с улеите от северната страна - още са снежни и точно в този период много хора ги подценяват и тръгват да ги подсичат лекомислено. Резултатът е хлъзгане по фирнован сняг и след това те събират от няколко места. Следвай си колчетата, колкото и да е тегаво [beer]

Автор: realnoncho   
Дата:   03-06-11 18:21

Аз се качвах на Ботев на 22-23 май от юг по директната пътека за Ботев, която накрая също излезе от север, поседях половин час горе и се спуснах по Тарзановата пътека до х. Рай. Общо за 7 часа, като се изкачих по високото един облак тръгна с мен, поваля ме малко, после духна един гаден вятър, но точно като се качих на върха беше хубав времето. Красиво е в момента и на север и на юг, всичко е зелено и има поляни с минзухари и тук-там преспи.

Успех и късмет с времето [smilie24] [beer]

Автор: apollo   
Дата:   03-06-11 21:37

С това нестабилно време не е шега... и на мен не ми пука от дъждове и бури но с мълниите не е така... на откритото и в мъглата ще хвърляш на боб а тресна ме не ме тресна [smilie8]

Дата:   03-06-11 21:51

Ще вземете да ме откажете [smilie11]

Автор: itilien   
Дата:   03-06-11 21:55

a долу покрай хижа рай би трябвало да е по-безопасно нали?

Автор: realnoncho   
Дата:   03-06-11 22:27

Махни, там пък сигурно има мечки [smilie25]

Дата:   03-06-11 22:35

Преди 2 седмици се качвах на Руен и понеже бях попрепълнил раницата и тежеше, при първия заслон я метнах и продължих без нея по къси гащи и тениска. Времето беше ясно и топло.. Да ама не. Като тръгнах да слизам, както беше слънце и за 2 минути се скофти времето. Първо дъжд, после градушка, а аз няма къде да се скрия и почти гол [smilie18]

1 час ме би градушката, че после и синки имах, да не говорим че бях яко мокър.. Та сега като се сетя и като чета горните коментари и малко ми се отщява.. Колебая се, но явно ще го решавам сутринта, утрото било по-мъдро [beer] [beer]

Автор: gogo   
Дата:   03-06-11 22:35

Много малко инфо си дал за идеите си [smile] !
Ние сме го правили със спане на Плевен и после от южната страна на Рай или Левски. С едно спане си е чанч! Ама ти си знаеш де.

Обади се в местното ПСС кога тръгваш и къде отиваш.
Останалото е хубаво време и добро настроение! [beer]

Автор: asahi   
Дата:   03-06-11 22:45

Направи си застраховка.

Автор: djogata   
Дата:   03-06-11 22:46

За мен и северната, и южната страна на Ботев си имат еднакво красиви участъци.

И от двете страни се преминава през дълбоки разломи - Северният и Южният Джендем, и там е много по-интересно отколкото самата кота на върха. Но това преминаване става между 1500м и 1900м надморска височина.

Над 1900м и от юг, и от север стигаш до един гигантоогромен тревист склон, по който трябва да пъплиш нагоре още час.
От юг този склон е по-дълъг (по-голяма част от маршрута е по него), което значи, че в зависимост от критериите за оценка скуката е може би дори по-голяма, отколкото по "презряният" от някои северен склон.

Какви са предимствата на двата маршрута:

Юг:
- Гледката на Райското пръскало
- Минаването през Тарзановата пътека, която е доста впечатляваща (и може да е стряскаща за неопитни туристи, затова за такива не се препоръчва да я минават при мокро и хлъзгаво време)
- Стига се с 1 час по-бързо, отколкото от Север

Север:
- Хубава гледка към цяла Северна България + Северната стена на Ботев, където има няколко хубави водопадчета. Далеч под краката ти - Северният Джендем

- Няколко много приятни "наблюдателници" - издадени напред скални ребра, на краят на които можеш удобно да седнеш, да се любуваш на гледката, да си хапнеш/починеш - идеално, ако целта на разходката не е задължително покоряване на върха, а разтоварване - или пък ако вече си покорил върха и се шляеш на връщане.

- Индустриални количества боровинки (ако ходиш там Август месец, сега, естествено, не е актуално).

Така че, ако обобщим, от юг качването е по-бързо, и пътеката е може би по-интересна, но по-трудна. Също така затруднения предизвиква фактът, че хижа Рай е доста отдалечена, и всъщност ти трябва повече време да стигнеш от Калофер до хижа Рай (ок. 5ч), отколкото от хижата до върха (2 - 2.5ч). Така че трябва задължително да спиш на хижа Рай и да атакуваш върха сутринта.

От хижа Плевен (север) качването може да се направи за един ден. Качваш се с колата до водохващането на разсъмване, тръгваш към хижа Плевен (45мин), и оттам продължаваш до върха (още 3.5ч). На връщане по същият път, общо трябва да се приготвиш за 9-10 часа здраво ходене.

За времето - тези дето предупреждават по-нагоре, не лъжат - Ботев е мястото с най-лошото време в цяла България.

Ако по телевизията се казва, че някъде "е възможно да превали и прегърми" - то на Ботев ще имаш тази чест почти със сигурност.

Ако все пак решиш да тръгнеш, и прогнозата не е перфектна, препоръчвам ти спане на хижа Рай и тръгване оттам в ранни зори - това е най-бързият път до върха, така че имаш най-голям шанс да стигнеш, преди да се е развила буря.

Последният път, когато качих Ботев, го направих така:

Ден1: Ходене от Калофер до хижа Рай.
Ден2: хижа Рай - връх Ботев, слизане до хижа Плевен.
Ден3: Припичане на слънце и пийване на бира на хижа Плевен (гледката от терасата е страхотна - само тази на Тевното езеро и х.Синаница я бият) [smilie5]

Приятна разходка [beer] [beer] [beer]

Дата:   19-06-12 11:49

Миналата година не успях да кача върха, че времето беше ужасно дъждовно и неприятно, но утре ще пробвам пак.

Ако има мераклии са добре дошли за компания. Ще го качвам от Калофер през хижа Рай с нощувка там и на другия ден Ботев и слизане към хижа Плевен. [beer] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   19-06-12 11:56

Тези дни е добре. Пак ще духа, но няма гръмотевична активност.

Автор: Krassy   
Дата:   19-06-12 12:03

Времето на Ботев се мени неучаквано и много бързо, защото идва от север и ако качваш откъм Тарзановата пътека - може да се изненадаш.
В един ден от паниците до върха е почти невъзможно, ако говорим за туризъм и релакс, не за геройство.

Минаването през Южен джендем е повече от красиво и стигането до хижа Рай може да е комбинирано със спиране на много места, снимки, пикници и почивки.
На "бегом" се взема за 3+ часа, с кеф - за 6 [smilie18]
В сърцето на джендема има една много яка прозрачна чешмичка, а места за пикници - бол, както и за снимки - за спомен разбира се... то артъ няма сми [smilie3]

От Рай до върха пътя е малко "опасен", ако с вас има и деца, но ако се внимава... най-много да се изпотите 78 пъти...

Съвета ми е да се преспи в хижа Рай, бива, има хубава домашна ракийка, не е мръсно... а вечерта ако е ясна е неземна...

Такива ми ти работи... това лято ми се ходи пак там, ако не забием към Родопите...

Ботев за мен е най-трудния за изкачване... след него е Вихрен и всички останали...

Автор: sherbit   
Дата:   19-06-12 12:54

От хижа Плевен нагоре по зимната пътека. Лятната има още сняг. Успех по ръба и въжето :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.