Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Религиозно образование
Автор: digitalgab   
Дата:   03-02-12 17:33

От есента на 2012 във всички училища на Русия се въвежда религиозно образование по курса "Основи на религиозните култури и светската етика". Наложено с поддръжката на президента Медведев.
При нас пак лицемерието си остава.

Во всех школах РФ вводится религиозное образование
Новости: Не про софт
Правительство РФ утвердило план мероприятий по введению курса «Основы религиозных культур и светской этики» в российских школах на 2012-2013 учебный год. Как сообщает BFM, об этом говорится в соответствующем распоряжении, опубликованном на сайте правительства.

Родители и ученики будут выбирать соответствующий модуль курса с января по март 2012 года. В Интернете появится сайт, на котором будут выложены все методические материалы и дополнительная информация по новому предмету. В феврале начнутся курсы по повышению квалификации для учителей, которые продлятся до конца лета. Правительство также запланировало проведение конференций по новому учебному курсу в восьми федеральных округах.

Споры о том, необходимо ли вводить религиозное образование в светских школах, не утихают уже много лет. Однако в 2009 году президент Дмитрий Медведев поддержал эту идею. В 21 регионе России в течение двух лет проводили экспериментальное введение этого курса, которое было признано успешным. Теперь новый курс появится во всех школьных программах России.

Отговори на това съобщение
 Re: Религиозно образование
Автор: Djogata   
Дата:   03-02-12 17:53

Религията би трябвало да е личен избор, не задължение от раждането. Не виждам с какво обучението по религия ще помогне в личният избор, като знам какви са "духовниците" по света и у нас и какви са разбиранията им.

Дата:   03-02-12 17:54

Изглежда при тях ше имат възможност за избор какво да учат.
"Родители и ученики будут выбирать соответствующий модуль курса с января по март 2012 года."

Автор: snoopoff   
Дата:   03-02-12 18:07

Има толкова религии, че едва ли ще могат да си изберат да изучават всяка една. Тъпо, според мен. И аз смятам, че това е личен избор и не трябва да се натрапва по никакъв начин. Особено пък в училищата. [smilie23]

Автор: Rosencho   
Дата:   03-02-12 18:18

Мозъците се промиват по-добре и по-лесно още от малки[smilie23]

Автор: neuromancer   
Дата:   03-02-12 18:22

E, ако политическата практика се разпростре и дотам (все пак това е наложено от Медведев), най-вероятно всички ще изберат да изучават една религия.

Дата:   03-02-12 18:23

Курсът е достатъчно добре формулиран: "Основи на религиозните култури и светската етика". Забележете, светската етика.

Може и да нямаме такова образование, но оставаме си при комунистическия атеизъм тогава, където като няма Бог, значи всичко е позволено, можем да си действаме както си щем, нали.

Автор: мара   
Дата:   03-02-12 18:24

ми така написано, на мен ми звучи далеч от религиозно обравование ДЕФАКТО. по-скоро ми свучи съвсем приемливо.

Автор: bleuetoile   
Дата:   03-02-12 18:26

Те понеже оправиха образованието на децата по другите предмети - дай да ги дообразоваме и профилираме и религиозно...

Путин не ме касае какви военно-религиозни дивотии опитва да прокарва. Ако не ви е известно - руският народ преди октомврийската революция е бил основно крепостни селяни.

Българите - може да сме били рая - но със сигурност сме се ползвали с повече възможности и права - дори във времето на Османската империя.

От къде на къде в обществените училища трябва да се изучава религия? И кой ще определи какво точно да се учи в този предмет в училище? Поповете и мюфтиите от ДС? Или пък ще почерпим от братския американски сектантски опит? То и там не се учи религия, освен в религиозните училища...

Който иска детето му да се образова в религиите - има си специални места, книжки - у дома, и т.н...

Живеем в 21ви век...

Автор: valen_tin   
Дата:   03-02-12 18:28

"Основи на религиозните култури и сЪветската етика" - има правописна грешка тука [smilie3]

Дата:   03-02-12 18:29

Достатъчно е тоя курс да просвети децата в дух на толерантност към различните религии и задачата му ще бъде изпълнена.

Дата:   03-02-12 18:31

Светска етика - какво е тва животно!!![smilie10]

Етиката и моралът или ги има, или не и те са общочовешки - не са светски, модни, и други подобни>>?!?

А да опитваш да програмираш децата в обществено училище на морал и етика е абсолютно фащистко.

Дата:   03-02-12 18:33

Изглежда трябва да правим разлика между християнска етика и светска етика?

Дата:   03-02-12 18:35

Не. Познавам и мюсюлманската и еврейската етика - не са различни от християнската.

Светска етика наистина не знам какво животно е. За мен е абсурд. Ако се търси да научи децата на добри обноски, как да ядат, да си приказват без да се бият, и обличат - името му е протокол. И няма връзка с религиите.

Дата:   03-02-12 18:37

ми мнооо ясно, че е различно, бе [ezik]
има неща, дето по силата на светската етика аз мога да си ги позволя, а дедо поп - не(по силата на религиозната[smilie5] )
има неща, дето той може, а аз - не. има неща, дето дедо поп може, ама йеромонах - не. ама филанкишията...е па за него зависи от ситуацията и светската етика.

Автор: n1x0n   
Дата:   03-02-12 18:45

... оставаме си при комунистическия атеизъм тогава, където като няма Бог, значи всичко е позволено, можем да си действаме както си щем, нали.

[smilie18]

Не знам дали усещаш, колко тъпо звучи това, което каза...

Най-вероятно не, щом интелекта ти ударил спирачки пред да стигне до разбирането, че морала, етиката и вярата не са били, не са и няма да бъдат ексклузивен атрибут на религиите.

Ето това е проблема на религиите в училище, че децата могат да случат на някой като теб, който да ги деформира за цял живот. [smilie23]

Автор: Ivodam   
Дата:   03-02-12 19:28

Дата:   03-02-12 18:26

Ако не ви е известно - руският народ преди октомврийската революция е бил основно крепостни селяни.

Разбирам, че някои хора си мразите руснаците по принцип, но това не може да е оправдание за супернеграмотни изказвания като твоето по-горе. Крепостното право е отменено от император Александър II през 1861 г. и именно затова го наричат Освободител, междувпрочем. Правете си елементарни справки преди да пишете глупости в общественото пространство. [smilie23] [smilie2]

[smilie7]

Автор: Славов   
Дата:   03-02-12 19:29

..... аз пък прочетох ....обрязване ... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: feliz   
Дата:   03-02-12 19:29

В Полша си учат религия. И там май не е задължително, но като гледам всички полячета ходят в часовете. Чужденците специално ги питат, дали искат да учат религия. Моята щерка ходи първата година , защото й беше интересно, да види за какво става дума. Сега вече спря. Каза, че й е достатъчно.[smilie5] Но те много сериозно ги занимават - учат разни молитви, песни, ритуали. Прекалено според мен.
Иначе съм много ЗА изучаването на протокол и етика изобщо, защото родителите на някои деца въобще не са чували за "такива животни", пък камо ли да научат горките си деца.[smilie8]

Автор: Ivodam   
Дата:   03-02-12 19:39

Никсъне, забелязвам при тебе един синдром, който и мен ме е сполетявал. Отгледан в семейство на интелитуалци и общуващ естествено предимно с такива, понякога не си даваш сметка, колко отчайващо ниско е нивото на широките народни маси и каква тьма беспросветная цари там. Да, през вековете религиозната институция е била мощен сдържащ фактор точно по отношение на проявата на дивите инстинкти в човешката природа и важен инструмент за налагане на разбиранията за етика, морал, че и законност сред необразованите слоеве. Писах ти в една друга тема - не може да се отрече ролята на религиозните практики в развитието на архитектурата и изкуствата. Известно ли ти е, че историята на архитектурата от древността до наши дни е основно история на проектирането и строителството на обредни, култови и изобщо всякакви религиозни светилища, храмове и т.н. Ако не ми вярваш, помоли някой студент от ВИАС да ти покаже лекциите си по история...

[smilie7]

Автор: boreto   
Дата:   03-02-12 20:07

морала, етиката и вярата не са били, не са и няма да бъдат ексклузивен атрибут на религиите.

Това е точно така.[smilie24]

...

Такъв предмет, формулиран така и ако е по същество така, е изключително нужен и у нас. Не го бъркайте с религиозно образование. Това по същество си е етика.

[smilie24]

Впрочем прекрасно разбирам ролята на религията в структурата на обществото, но съм противник на всеобщото религиозно образование.

Автор: Императорът.   
Дата:   03-02-12 20:08

Конституцията гарантира правото на религиозна свобода, включително изборът на атеизъм.

Дотук с каквото и да било задължително изучаване на попщина.

Дата:   03-02-12 20:13

импе, пак не четеш.

Автор: tantris   
Дата:   03-02-12 20:17

Религията се налага. Като не щете софт христиансрво, ще ви турят корав коран.

Автор: n1x0n   
Дата:   03-02-12 20:25

Да, през вековете религиозната институция е била мощен сдържащ фактор точно по отношение на проявата на дивите инстинкти в човешката природа и важен инструмент за налагане на разбиранията за етика, морал, че и законност сред необразованите слоеве.

Несъмнено е така. Това, което отказвам да приема, е че днес трябва да продължаваме да разглеждаме религията като най-добрият инструмент за тази цел. Просто е абсурдно.

Отделен е въпроса, че с целият този прословут религиозен морал - стои странно факта, че съотношението на религиозни към атеисти в затворите е по високо, от това извън затвора.
При хората с висше образование пък е точно обратното - повечето не се самоопределят като религиозни.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.