Автор: ivjordan
Дата: 27-01-12 01:35
Значи, тая работа с микровето ми звучи нередно...
Ракийката се грее у джезве!
Първо, слагаш една равна супена лъжица медец и като земе да се разтопява, едно клонче карамфил и една люспичка канела (канелата задължително е на пръчки, мляната не върши работа. А "люспичка" е малък отрязък от канелената кора, около сантиметър дълга и половин милиметър широка).
Като се разтопи напълно медеца, заливаш с ракийката и дебнеш.
Отнемаш от огъня секунда преди да заври. Момента се усеща лесно, ракийката, като млякото, тръгва да се надига.
Готовият елексир се налива у "филджан" - плитка и широка порцеланова (или глинена) чашка. Консумира се горещо, стараеш се да не вдишваш. Мезе не се препоръчва. Може с всяка глътка да се приема чаена лъжичка мед.
|
|