Автор: CyberGene
Дата: 20-10-11 18:18
Пускам темата тук точно защото това не е форум за такива неща По специализираните форуми има прекалено много спецове, говори се много високопарно и сложно, става една дандания, докато аз искам да чуя вашето мнение ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
До студентството си съм живял в къща и знам удобствата на това да нямам съседи под-над-около мен, да си свиря на акустично пиано когато поискам, да си вдигам шум, съответно да си спя, когато поискам, без комшиите да пречат и т.н. В смисъл знам много добре предимствата на една къща и желанието ми е огромно да съм пак в такава.
Интересува ме как стоят нещата с това да си купя някакво малко място в София (Драгалевци, Бояна, Симеоново и т.н.) или близо до София (Банкя, Бистрица, Железница и т.н.). Гледам обявите, виждам някакви места, виждам цени, виждам разни термини като УПИ (урегулиран поземлен имот), ПИ (поземлен имот), кинтове-минтове, коти-моти, някои неща ги разбрах, примерно кво означават тия кинтове, плътности, но така и не ми стават ясни тези УПИ-та. Доколкото разбирам едно УПИ може да се раздели на ПИ-та? Или бъркам. Също така това става дума за някаква виза, която така и не я разбрах какво означава. В смисъл ако един парцел е УПИ/ПИ, това значи ли, че един вид му е издадена виза или това е нещо друго.
С други думи първата част от подвъпроса ми касае особеностите по закупуване на парцел, за какво трябва да се внимава, примерно тия ПИ-та май могат да прецакат човека и да се окаже, че няма право да строи върху парчето си земя, щото другите вече са строили, отделно строеж на калкан и не знам си кво си... Обяснете ми накратко тези неща и за какво се внимава, кое задължително се проверява. След това бих приел и съвети по-конкретно за квартал, място, местоположение, впечатления, мнения, дали да е в София или близо до София.
Втората част на въпроса ми е свързан с типа къща. Дали да си е класическо строителство или да е от сглобяемите, които пък от своя страна са панелни, модулни и т.н. Какви са предимствата и недостатъците. Кое излиза по-ксъпо и по-евтино в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.
След това ме интересува поддръжката на една малка къща от съответен тип колко струва.
------------------------
Казано накратко проучвам вариантите за това дали ще е много по-скъпо да построя къща от това да си купя апартамент. Какви са предимствата и недостатъците на една къща спрямо един апартамент ново строителство.
Темата е много обширна, така че не очаквам някой да ми отговаря изчерпателно, но бих се радвал да се понатрупат мнения и впечатления, все ще ми е полезно ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (20-10-11 18:20)
|
|