Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9     всички  напред  последна
 Какво забелязвате (социализъм)
Автор: slav4cho   
Дата:   05-12-11 18:12

останало от социализма?Аз лично съм роден в края на българския социализъм.Прави ми впечатление,масово купуване на плодове зимата.Питах по-възрастни от мен за плодовете и соца и ми обясниха,че само тогава е имало плодове на километрични опашки.Та какво забелязвате останало от тогава ?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво забелязвате
Автор: CyberGene   
Дата:   05-12-11 18:14

Не ти е лоша темата, дори е интересна, нито се заяждам, но защо не напишеш такова заглавие на темата, че да подксазва за какво ще се говори в нея [beer]

Публикацията е редактирана (05-12-11 18:14)

Автор: alsash   
Дата:   05-12-11 18:16

...трябва да помисля....което е показателно само по себе си...[smilie8] [smilie8] [smilie8]

Автор: ценослав   
Дата:   05-12-11 18:27

Оооооо!!! От тогово са и влаковете ни, барабар с релсите. Чудно, що демокрацията един влак не купи??? И сегашните коли дето караме, нищо че са "капиталистически", и те са от времето на соца. Тогава доктор и линейка имаше във всяко село. Ма били по разпределиние?!! Да ама имаше. Та мисълта ми е, "барабар" с кусурите, които не бяха малко, да правим трезва съпоставка.
Сега някой късно излюпен демократ ша почне. [beer] [beer]

Автор: hery   
Дата:   05-12-11 18:30

Не мога да си спомня, дали и въздуха не беше с опашки.

Автор: ценослав   
Дата:   05-12-11 18:32

А какви жени имаше тогаваааа. [cool] [cool] [cool]

Дата:   05-12-11 18:33

Няма плод и зеленчук, расъл по тази земя, който да се е продавал с опашки.

За бананите и портокалите, всички знаем.

Публикацията е редактирана (05-12-11 18:34)

Автор: promis   
Дата:   05-12-11 18:33

Понякога забелязвам стари надписи по сградите...

Re: Какво забелязвате (социализъм)
Автор: arakiss   
Дата:   05-12-11 18:44

аз забелязвам стари надписи в някои глави [smilie21]

Автор: atrifonov   
Дата:   05-12-11 19:03

а колко учебници имам от онова време
Също ресторанта на Каваците не е пипнат от соца насам

Автор: Prakticar   
Дата:   05-12-11 19:29

То, наистина, за какво да има опашки - зимно време в "Плод-зеленчук" се мъдреха една щайга спаружени моркови и 3 рафта компот от сливи със залепени накриво етикети.
Известно оживление наставаше като докарат полски картофи - бяха червени и много вкусни.

Дата:   05-12-11 19:36

И картофите си бяха хубави и морковите и зелето и плодовете.

Беше заринато с бидони с всякаква туршия, имаше много вкусен, насипен, тиквен рачел, страхотен шипков мармалад в сандъчета и кво ли не.

Автор: asahi   
Дата:   05-12-11 19:38

А маслините бяха само 1 сорт.
А в нашето село линейката идваше от 35 километра, за да вземе и закара пациента до болницата. Веднъж кат шестодишен се бях натровил от готините малотрайни колбаси, та ме возиха.

А соц. возилата си ръждясаха закономерно - също като Опел Кадет-ите по-късно. Във видинско не знам дали щъкат мотрисите на Сименс, но в София и в централна България ги има.

Дата:   05-12-11 19:39

Сега, по селата няма линейки.

Автор: Orlin   
Дата:   05-12-11 19:46

Имаше преди време един много хубав сайт - "Спомените ни - Аз живях социализма" - www.spomeniteni.org

Не, не го щракайте... Няма го. Беше създаден по проект с нечие финансиране и съдържаше десетки спомени на хора за времето преди 1989 г. Всеки, който искаше можеше да напише какво си спомня.

Една част бяха на тогавашни деца, които си спомняха как дружинната ръководителка им е вързвала сините връзки, или как са си купували дъвки "Идеал".
Имаше и на по-възрастни - спомени от опашките, от манифестациите.

Аз бях написал как за да се абонирам за съветското списание "Огоньок" през 1988 г. (там се пишеше много за перестройката) трябваше да се абонирам и за "Работническо дело".
След това цяла година не си купувах тоалетна хартия.

П.П. Поразрових се - оказа се че част от историите са издадени на книга:
http://www.helikon.bg/books/114/119154_az-zhiviah-sotcializma%3A-171-lichni-istorii.htm

Публикацията е редактирана (05-12-11 19:49)

Автор: asahi   
Дата:   05-12-11 19:55

http://www.lostbulgaria.com/index.php

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/bhyp5137.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/kgvx4882.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ewhf7340.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2011-12/zwfh8765.JPG

http://www.lostbulgaria.com/pic2/4220.jpg

Автор: boyanb   
Дата:   05-12-11 19:57

Автор: arakiss
Дата: 05-12-11 18:44

аз забелязвам стари надписи в някои глави

[smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer]

Автор: explorer   
Дата:   05-12-11 20:04

Някои хора не искат да си спомняме за ония години, да не би случайно да се разбере как някой довчерашен цървул с лента на ръката, който по време на деветосептемврийските манифестации се е грижил насила доведените хора да скандират "КПСС-БКП вечна дружба!", днес случайно е мултимилионер, който притежава медии, рекламни агенции, голф игрища и т.н. Или примерно как някой член на ЦК на БКП (тогавашния "крем дьо ла крем") е бил редактор на партийния официоз, а в по-новите демократични години синът му обясняваше как поемат "вината заедно с мезетата", дъщеря му пък заема висок международен пост. Защото е заслужила, разбира се, не че семейството и има нещо общо.

Но най-добре е да си затворим очите, да заровим глави в пясъка и сляпо да вярваме, че всичко, което управляващите правят е добро за нас.

Автор: georgivelev   
Дата:   05-12-11 20:09

Стига с този социализъм бе, приберете червените знамена в гардероба. Свършена история. Капут. Социал комунизмът няма да се върне, колкото и да въздишате по него.

Автор: diandimov   
Дата:   05-12-11 20:14

Славчо, как може да си роден в края на българския социализъм при положение че той никога не е свършвал?

[smilie10]

Иначе... преди 1989 нямаше никакви плодове и зеленчуци зимата, набивахме само компоти и туршии, които НЕ СА плодове и зеленчуци.

За месо се считаше салама, кренвиршите и в най- добрия случай каймата.
Всички консерви и сокове дето се продаваха в магазините имаха вкус на ламарина.
Бирата освен вкус на ламарина имаше и дъх на РСВ тоалетна.

[smilie23]

Покрай нова година пускаха банани и портокали в един магазин до хотел Балкан (по- късно Шератон) и майка ми купуваше по малко защото работеше в тоя хотел и бързо научаваше като пуснат.

Кило банани и 4 портокала трябваше да стигнат на семейството за празниците, затова не ги ядяхме. Стояха в центъра на холната маса за да придават лукс и свежест с наситените си цветове.

Струваше ни се невероятно като някой кажеше че на запад бананите били най- евтиното, и ги ядяли само най- бедните.
Съшо колкото невероятно ни се струваше като някой кажеше че на запад всички учениците от гимназията всеки ден ходят със собствената си кола на училище...

[smilie18]

Такиа работи.

Автор: мара   
Дата:   05-12-11 20:15

айде...уйде....

Автор: mr_kras   
Дата:   05-12-11 20:23

Офтопик: А някой спомня ли си колко бяха данъците тогава?
По темата: Имаше и добри неща, които тогава не сме ги оценявали. Абе нещо като казармения лаф. Казармата е голям к*р, ама хубавото е, че има и т***ци.

Автор: slav4cho   
Дата:   05-12-11 20:26

Автор: georgivelev
Дата: 05-12-11 20:09

Стига с този социализъм бе, приберете червените знамена в гардероба. Свършена история. Капут. Социал комунизмът няма да се върне, колкото и да въздишате по него.

Не съм живял в соц и не жадувам за соц.Интересно ми е да слушам абсурди от онова време.

Дата:   05-12-11 20:34

slav4cho написа
>
> Не съм живял в соц и не жадувам за
> соц.Интересно ми е да слушам
> абсурди от онова време.

Ами ето това е абсурд: Иначе... преди 1989 нямаше никакви плодове и зеленчуци зимата, набивахме само компоти и туршии, които НЕ СА плодове и зеленчуци.

Празните магазини бяха по луканово време, а не преди 1989-та г.

Автор: diandimov   
Дата:   05-12-11 20:36

Ето ти абсурди: на баба ми пенсията я носеха вкъщи, на крак, всяко седмо число.
Един чичко с чанта.
И никой никога не ограби той чичко както си разнасяше пенсиите и си ходеше сам с чанта пари.

Пенсията на баба ми преди 30 години беше същата каквато е днес, с тази разлика че тогава за 1 лев можеше да се купят повече неща (ако ги има).

[smile]

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.