Автор: bleuetoile
Дата: 19-12-11 16:24
Мммм.... Рецептичка няма ли да пуснеш? Да направим сравнение с нашенско?
Коледен сладкиш от Севера - Stollen - Щолен - семейна доза
Продукти:
- 1. чаша мед
- чаша и половина пълномаслено прясно мляко
- около чаша и половина ром/коняк
- 2 чаши стафиди
- 1 чаша сушени череши, може извадени от конфитюр
- 2 чаши захаросани портокалови кори
- половин чаена чаша нарязани сурови бадеми
- около килограм брашно - 6-7 чаши, колкото поеме
- 250 грама и малко повече масло
- 2 пакетчета суха мая
- половин чаена лъжичка сол
- 2 яйца
- половин чаена лъжичка канела
- половин чаена лъжичка индийско орехче
- настъргана на дребничко кората от 2 големи лимона
- пудра захар за поръсване
Процедура:
Накисвате от вечерта сушените плодове в рома - трябва да се покрият
- на другия ден - в затоплено 1 ч.ч. мляко добавяте 2 с.л. мед - малко сол, сухата мая, и бражно - до консистенция малко по-гъста от боза. Изчаквате докато удвои обема си.
В друг съд разбивате яйцата, добавяте останалото мляко с разтопеното масло, меда, коняка, останал от кисналите плодове, брашното, шупналата смес с маята, останалата сол, подправките, замесвате хубаво меко тесто, добавяте постепенно сушените плодове и нарязаните бадеми.
Оставяте тестото да отпочине на топло и да се понадигне поне за 15-20 минутки, завито с кърпа.
Оформяте - 2 големички или, за да са по-мънички - 4 рула от тестото, удобно е да ги редите 2 по две в големите квадратни тави, които са си фабрично от фурната, предварително подмазани с масло и брашно, или с намаслена хартия. Намазвате рулата отгоре с разтопено масло, и ги завивате целокупно с тавите на широчко с наелон - поставяте ги да втасат за 1-2 часа във фурната на 50-60 градуса.
После печете на 180 градуса - 45-60 минути.
изваждате - оставяте да изтине - поръсвате обилно от всички страни с пудра захар, и повивате в сухи големи кърпи, после в наелон - нужно е да отлежат поне 3 дни на хладно и проветриво преди консумация.
|
|