Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 СУШИ
Автор: Safira   
Дата:   26-10-09 20:31

Здрасти! [smilie5]

Хора, чудя се, някой от вас опитвал ли е да си прави суши в къщи? [smile] Бихте ли споделили някоя рецепта и да видим какво ще стане [smile]

Ето една рецепта, която намерих. Все още не съм я пробвала, понеже не знам от къде да си купя някои неща [smilie18]

Необходими продукти за 4 порции

4 бр.
листа от водорасли нори

250 г
ориз са суши или ориз с къси зърна

3 с.л.
оризов оцет

1 с.л.
мирин или сухо шери

2 с.л.
захар

1 ч.л.
сол

100 г
пушена сьомга, нарязана на ленти

1/2
средна краставица, нарязана на дълги ленти

1/2
червена чушка, нарязана на дълги ленти

1
авокадо, нарязано на ленти, по желание

1 с.л.
уасаби или сос от хрян

За соса:

50 мл
соев сос

2 с.л.
вода

1 ч.л.
захар

1 ч.л.
оризов оцет

Начин на приготвяне:

1. Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него стане прозрачна. Оставя се да се отцежда 1 час. След това се изсипва в тенджера с 1 1/2 ч.ч. студена вода и се слага да заври. Ври 5-10 мин, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Огънят се намалява, покрива се с капак и се вари още 10-12 мин, докато омекне. Маха се от котлона, отхлупва се, покрива се с памучна кърпа и се оставя така 15 мин. През това време се приготвя заливката, която ще го овкуси.

2. Смесват се миринът, оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с помощта на шпакла се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде. След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.

3. Върху бамбукова рогозка се поставят листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се разпределя оризът върху листото, като се оставя по 1 см борд от всички страни. На 3 см от близкия край се прави каналче и в него се слага пастата от хрян, нарязаните разноцветни ленти от рибата или скаридите, краставицата, авокадото и пиперките. С помощта на рогозката се прави стегнато руло. Рулата се разрязват на 8 части. Ако няма да се сервират веднага, рулата се опаковат във фолио за свежо съхранение и могат да се съхранят за 3-4 часа в хладилника. Оризът е достатъчен за 4 рула.

4. Сосът се приготвя, като се смесват водата, захарта, оцетът и соевият сос. Слагат се да заврат, докато се разтопи захарта. Сушито се поднася с купичка от соса.

Дано се намерят и други мераклии [beer] На мене ми е много интересно [smile]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: iPonche   
Дата:   26-10-09 20:34

Иво Зафиров е твоят човек!

Re:
Автор: chill   
Дата:   26-10-09 20:36

100 г
пушена сьомга, нарязана на ленти

1 с.л.
уасаби или сос от хрян
---
Това "българско" суши ли е? Пак като не са предложили вместо нори - маруля и да се сервира върхи листа от фикус... [smilie8]

Re:
Дата:   26-10-09 20:37

Това излиза в нета [smilie5] Аз затова и питам [beer]

Re:
Автор: fateful   
Дата:   26-10-09 20:42

Правя суши, да от време на време или поне се опитвам. Не слагам чушка вътре, а сьомга или туна за суши - сурова, авокадо, краставичка, ролца от раци и малко от един сос тип - майонезен с вкус на авокадо, сега не му помня името. Завивам рулцата с ориза навън и ги обляпям с хайвер, ако има/някъде го заместват със сусам, също е сполучлив избор, въпрос на вкус/ Изчакай да ти изстине оризът преди да започнеш с направата на суши ролцата.
Обикновено със сушито пия зелен чай .

[beer]

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   26-10-09 20:45

Харесвам ги само от пластмаса, залепени с магнита им на хладилника, или аранжирани между ястията на масата.

Дори японците имат чувство за хумор.
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re:
Дата:   26-10-09 20:48

fateful [smilie24]

Re:
Автор: iPonche   
Дата:   26-10-09 20:49

Лалинда, мисля, че магнитчетата ги правеха в Китай, ако не се лъжа [smilie8] Или се лъжа?[smilie11]

Re:
Автор: MarinY   
Дата:   26-10-09 20:51

Правите си "суши" в къщи?
С продукти от "женския пазар"?

Аз пък ще си изкова самурайски меч, от една стара джанта, върху газовото барбекю.
[smilie3]

П.П. В същност, някой знае ли рецепта?

Публикацията е редактирана (26-10-09 20:52)

Re:
Дата:   26-10-09 20:52

Ако за първи път ще правиш най-добре си ги завий ролцата с оризът навътре [smile], но гледай като го разтилаш върху листата от водорасли да е на тънък пласт, защото иначе стават много оризени сушитата. [smilie5]

Re:
Автор: HP   
Дата:   26-10-09 20:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   26-10-09 20:53

Аз точно с продуктите закъсвам... Ще ми се да стане като хората (или поне горе-долу прилично [smilie5]). От къде???

Re:
Дата:   26-10-09 21:56

Ето и малко любопитна история за сушито [smile]

Re:
Автор: tnt   
Дата:   26-10-09 21:58

питай Дзафирофф [smilie21]

Re:
Автор: SLR   
Дата:   26-10-09 22:17

Safira , всички продукти от твоята рецепта ги има дори и в Метро, обаче да пробваш да си направиш суши в къщи е все едно японец да си забърка шкембе и кебабчета в Токио[smile]

[beer] [beer] [beer]

Re:
Дата:   26-10-09 22:23

[smilie18] [smilie18] [smilie18] Сигурно, сигурно си прав..., което няма да попречи на някой японец да опита [smilie18] Та и аз ще пробвам.

В Метро никога не съм заглеждала, признавам [smilie8] Нямах представа, че продават от водораслите там [smile]

Re:
Дата:   26-10-09 22:28

SLR, така е :) Но си струва да опита :)

Re:
Автор: Nushenceto   
Дата:   26-10-09 22:32

Сафирче и аз много обичам,ама мисля,че по-хубаво няма от това в суши бара [cool] ,ако си ходила може да ме подкрепиш или,ако някой е ходил и обича суши може да каже същото.Но за домашни условия нямам идея-успех [smilie3]

Re:
Автор: tan4o   
Дата:   26-10-09 22:38

аз суши все по баровете съм го яла, удомача не съм се пробвала![smilie18] [smilie5]

Re:
Автор: emovla   
Дата:   26-10-09 22:48

Тези са мое производство [ezik]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/jkjc0404.JPG
http://photo-zona.net/images/user35750/album6678/large/1256590084_awch0297_IMG_1104.jpg

Re:
Автор: tan4o   
Дата:   26-10-09 22:50

кога казахте да идвам да дегустирам?!?[smilie5]

Re:
Дата:   26-10-09 22:51

emovla, добре изглеждат [smilie24]

Re:
Дата:   26-10-09 22:52

[smilie10] https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0064.gif [smilie24]

Някоя рецепта?

[beer]

И аз все по заведения съм яла суши, но сега ще се пробвам аз [smilie5]

Re:
Автор: Nushenceto   
Дата:   26-10-09 22:52

танчо и аз същото щях да кажа [smilie5]

Re:
Автор: emovla   
Дата:   26-10-09 22:53

Иначе по темата - нори, туршия от джинджифил, wasabi, оцет за суши има в Хит.

Аз лично оцет си правя сам - в оризов оцет от китайски магазин добавям захар и сол.

Ориз за суши според мен няма сми, 4-5 пъти беше по-скъп от 'нормалния'.

За суровата риба - последно каквото четох беше, че в Щатите рибата задължително се замразява до -хх градуса за определено време, за да измрат разните му паразити.
Та аз за това наблягам на варени скариди примерно.
С пушена риба не ми харесва.
[beer]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.