Автор: Safira
Дата: 26-10-09 20:31
Здрасти!
Хора, чудя се, някой от вас опитвал ли е да си прави суши в къщи? Бихте ли споделили някоя рецепта и да видим какво ще стане
Ето една рецепта, която намерих. Все още не съм я пробвала, понеже не знам от къде да си купя някои неща
Необходими продукти за 4 порции
4 бр.
листа от водорасли нори
250 г
ориз са суши или ориз с къси зърна
3 с.л.
оризов оцет
1 с.л.
мирин или сухо шери
2 с.л.
захар
1 ч.л.
сол
100 г
пушена сьомга, нарязана на ленти
1/2
средна краставица, нарязана на дълги ленти
1/2
червена чушка, нарязана на дълги ленти
1
авокадо, нарязано на ленти, по желание
1 с.л.
уасаби или сос от хрян
За соса:
50 мл
соев сос
2 с.л.
вода
1 ч.л.
захар
1 ч.л.
оризов оцет
Начин на приготвяне:
1. Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него стане прозрачна. Оставя се да се отцежда 1 час. След това се изсипва в тенджера с 1 1/2 ч.ч. студена вода и се слага да заври. Ври 5-10 мин, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Огънят се намалява, покрива се с капак и се вари още 10-12 мин, докато омекне. Маха се от котлона, отхлупва се, покрива се с памучна кърпа и се оставя така 15 мин. През това време се приготвя заливката, която ще го овкуси.
2. Смесват се миринът, оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с помощта на шпакла се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде. След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.
3. Върху бамбукова рогозка се поставят листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се разпределя оризът върху листото, като се оставя по 1 см борд от всички страни. На 3 см от близкия край се прави каналче и в него се слага пастата от хрян, нарязаните разноцветни ленти от рибата или скаридите, краставицата, авокадото и пиперките. С помощта на рогозката се прави стегнато руло. Рулата се разрязват на 8 части. Ако няма да се сервират веднага, рулата се опаковат във фолио за свежо съхранение и могат да се съхранят за 3-4 часа в хладилника. Оризът е достатъчен за 4 рула.
4. Сосът се приготвя, като се смесват водата, захарта, оцетът и соевият сос. Слагат се да заврат, докато се разтопи захарта. Сушито се поднася с купичка от соса.
Дано се намерят и други мераклии На мене ми е много интересно
|
|