Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Чипът в паспорта ми не се чете в чужбина
Автор: max-1   
Дата:   21-08-10 10:47

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=584716

Чипът в новия ми паспорт не се чете в чужбина. Закодираната информация в него е видима само на... бул. “Мария Луиза” в София (б.а. - там се намира Дирекция “Български документи за самоличност”)” - разкри читателят ни Валери Антов.

Вече втори месец софиянецът не знае редовен ли е международният му документ и може ли да пътува с него в чужбина? Софиянецът се опасява, че заради проблема с паспорта му има опасност да га обявят за фалшив. За парадокса с документа за самоличност на Антов четете по-долу.

“Бивш служител съм на милицията. До 1991 г. бях охрана на американското посолство. Животът така ме понесе, че преди години напуснах България и заминах за чужбина. През 2006 г. се установих в град Нарва, Естония. Хубава страна, всичко е уредено. Наех жилище, започнах работа, но кризата и там ги удари, та започнах все по-често да се връщам в София. През май т.г. подадох заявление за нова лична карта и паспорт с чип. На 14 юни си взех готовите документи от Девето РПУ топли-топли, както се казва. Дни след това заминах обратно за Естония. От любопитство взех, че отидох в Департамента по гражданство и миграция, където се издават техните документи за самоличност. Казах им: “Живея в страната ви, имам лична карта за временно пребиваване. В България ми издадоха нов паспорт с чип. Искам да проверите данните в него”. Служителката взе документа и го сложи в четящото устройство. Почна нещо странно да се взира, погледна към паспорта, погледна към мен и вика: “Няма нищо”. “Ама как така? Вижте по-добре”, възразих аз. Тя пак го вкара в машинката и каза: “Дава грешка, няма чип”. Ококорих очи, тя се разсмя.

Има ли миниустройство?

Помислих си, че в България може да са пропуснали да сложат миниустройството. Хора сме, стават грешки. Може и аз нещо да съм го повредил. То не случайно са написали на корицата, че документът съдържа чувствителни електронни елементи.

Тръгнах към България. На ГКПП-Калотина викам на граничаря: “Може ли да ми проверите чипа в паспорта? Той вдигна рамене: “Още не са сложили четящите машинки. На какво да ти го проверя?”.

И така... Прибрах се в София и право на бул. “Мария Луиза”.

“Нямам чип”, казвам и подавам паспорта. Те го гледаха, разнасяха го по етажите. После ме извикаха. Една служителка го вкара в четец. На монитор излезе моето лице с два отпечатъка отстрани и тя каза: “Ето вашите данни от паспорта”. Всичко бе наред.

Тогава попитах: “Защо, като има чип, в чужбина не го виждат?”. Обяснението беше: “Защото нямаме подписано споразумение на високо ниво да се четат данни в чипа”. Аджеба за какво ми е тогава? Защо ми взеха пари? Значи пръстовите отпечатъци не се взимат за паспортите?!

Като гражданин на ЕС, за да пътувам извън съюза, ми искат паспорт и виза. Тъй като жена ми е от Коми, на мен международният документ ми е нужен. Ами ако утре на някоя граница ми кажат: “Документът ти е фалшив. На него има знак за чип. Ние защо не го виждаме, къде е?”

Аз какво да отговоря!?

В Естония издават паспорти с електронен носител от 2008 г. насам. И там цената им е 40 лв., но хората такива главоболия нямат.

Чипът в личната карта пък е въведен още през 2002 г. Аз подадох заявление за естонска лична карта на 2 януари 2007 г. Платих 150 крони или около 18 лв. (и у нас струва толкова, но без чип). Казах къде искам да я получа и след 20 дни ми я пратиха.

Погледнете българската ми лична карта, която взех на 14 юни т.г., и вижте естонската. На БГ документа аз ли съм? Много не личи, защото са лепнали някакъв печат върху лицето ми.

В Естония личната карта е универсален документ. Има данни видими за всички, които проверяват картата ми. Но има и конфиденциална информация, до която достъп имат само оторизирани органи.

Например от здравната каса влизат само в данните, с които те оперират. Всеки гражданин може да прочете цялата информация в електронния носител на личната му карта. Трябва само да изтегли една програма от сайта на Департамента по гражданство и миграция и да я качи на компютъра си. После вкарва пластиката в един четец, който струва 10 български лева. Въвежда ПИН кода си и излиза цялата налична информация.

Така можеш да видиш личния си лекар, какви рецепти са ти били изписани, колко натрупана пенсия имаш и пр.

Аз с тази карта гласувах от България за изборите там. Интересно е, че можеш да видиш кой и по какви причини е чел информацията в чипа ти.

Спряха ме веднъж полицаи в Естония. Там във всяка патрулка има компютър. И така - видели униформените моя номер на колата, вкарали го в компютъра и излязло, че нямам шофьорска книжка. Моята е българска и затова я няма в техните масиви. Та догониха ме и ме спряха. Показах им българското свидетелство, те направиха справка и след 20 минути ме пуснаха, защото се потвърди, че съм изряден. После с моя ПИН код влязох в личната си карта и излезе, че полицията е проверявала личните ми данни.”

Ваня ГЕОРГИЕВА

Експертът от МВР Антон Донев: Отпечатъците от пръсти са невидими

“При нас информация, че български паспорти не могат да се четат в чужбина, не е постъпвала. Нашите документи са сертифицирани. В случая може би има някакъв технически проблем”, предположи експертът Антон Дончев, началник-сектор “Контрол и развитие” в дирекция “Български документи за самоличност”. От МВР обещаха да проверят дали има някаква несъвместимост между системите на България и Естония, която да пречи да се разчитат електронните носители в документите ни. Не е изключено подобен проблем да имат и много други граждани.

Според Донев цялото съдържание на чипа в нашия паспорт - лични данни, дигитална снимка и пр., би трябвало да се чете без дори да е необходима размяна на сертификати между държавите.

На този етап обаче все още закодираните в чипа пръстови отпечатъци не могат да се разчитат, т.е. те са невидими за проверяващите органи в другите държави. Причината е, че България все още не е разменила с другите държави т.нар. сертификат на публичния ключ.

България все още не е предоставила на останалите страни и ключ за верификация (удостоверение на истинността) на информацията, записана в чипа. Придобиването на такъв сертификат позволява чуждите власти да проверят дали данните в електронната платка отговарят на тези, които са вкарани от МВР. Без ключ те няма как да установят, ако има подмяна на информация.

Проблем е също, че все още у нас няма решение кой ще издава този сертификат за верификация. Вероятно ще бъде създаден специален орган, за което е нужна законодателна промяна.

ЕС иска задължителни проверки на биометрията

“В момента няма нито една европейска регулация, която да задължава страните членки на ЕС да могат да четат данните в чипа.” Това съобщи специално за “Труд” Микеле Чирконе, говорител на еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

“Биометричните данни са само допълнителна подкрепа за граничните власти, в случай че се усъмнят в достоверността на документа при проверка. В това отношение Граничният кодекс на Шенген постановява, че, за да се провери самоличността им, гражданите трябва да минат през минимална проверка чрез показване на личен документ”, съобщи още Чирконе.

Наредба № 2252 от 2004 г. на Еврокомисията (ЕК) въвежда 2 вида биометрични данни, които се съхраняват върху безконтактни чипове в паспортите - снимка и пръстов отпечатък. Целта е да може да се установява връзката между документа и притежателя му.

Заради изискването за възможно най-голяма защита на отпечатъците, всяка страна членка трябва да пусне в действие и да обмени с другите държави т.нар. сертификат на публичния ключ (PKI).

Еврокомисията не получава копия на сертификатите и затова не може да потвърди дали България е обменила своите сертификати с останалите от ЕС.

ЕК възнамерява да поиска четенето на всички биометрични данни в паспортите на 27-те членки да е задължително във всички случаи. Но този въпрос в момента не е включен в работната програма на Комисията.

Отговори на това съобщение
 Re: Чипът в паспорта ми не се чете в чужбина
Дата:   21-08-10 10:52

Мдааа! До тук случващото се е само тренировка [smilie5]

Автор: kadar   
Дата:   21-08-10 10:54

[smilie5] [smilie5] [smilie5] чудесата едва сега започват [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: martinis   
Дата:   21-08-10 11:02

извод: Естония наистина е в Европата, Бьлгария само се води в Европа! [smilie23]

Автор: surg   
Дата:   21-08-10 11:08

освен това има данни, че не малка серия от паспортите са отпечатани погрешно с валидност от само 1 година, хората не гледат много като си получаат паспортите, и ще има изненади...след 10-12 месеца....

Автор: iPonche   
Дата:   21-08-10 11:59

Вкарва се база данни с отпечатъците за други цели, както е в щатско. Не виждам какво се правят всички на ощипани моми при положение, че е ясно - целта е такава.

Автор: martinis   
Дата:   21-08-10 12:14

Каква..?

Автор: iPonche   
Дата:   21-08-10 12:15

и питаш [smilie10]

Автор: Mec   
Дата:   21-08-10 13:02

Абе що трябват отпечатъци ????
За белгийския ми паспорт не ми взимаха отпечътъци като на разбойник.
Български паспорт не си вадих, само нова лична карта си изкарах.

Автор: asahi   
Дата:   21-08-10 15:25

Проблемът е страшно фотографски и изисква обсъждане и в основния форум.
Евала за инициативността!

Цитирам постинга си от аналогичната тема в зоната:

"Влиза външен човек в системата и казва "Защо не работи както аз си мисля"?

Старият ми международен паспорт се разпознава на електрония чек-ин на летището в Цюрих без проблем. Това означава ли, че швейцарците са назад? Не, разбира се. Много страни не проверяват към този момент биометричните данни, записани в чипа на паспорта, включително и България. Ако утре решат да започнат проверката ще трябва да си монтират 20, 30, 50 четящи устройства - колкото са контролните точки по границите. Утре, обаче, не могат да сменят наведнъж 2, 3, 4 милиона паспорти на български граждани, а за Европа да не говорим.

Само ядене не стига, Мах1.
"

Дата:   23-08-10 14:25

Нещо те мързи да четеш.Човека е от системата[smilie5]
“Бивш служител съм на милицията. До 1991 г. бях охрана на американското посолство. Животът така ме понесе, че преди години напуснах България и заминах за чужбина. През 2006 г. се установих в град Нарва, Естония. Хубава страна, всичко е уредено. Наех жилище, започнах работа, но кризата и там ги удари, та започнах все по-често да се връщам в София. През май т.г. подадох заявление за нова лична карта и паспорт с чип. На 14 юни си взех готовите документи от Девето РПУ топли-топли, както се казва. Дни след това заминах обратно за Естония. От любопитство взех, че отидох в Департамента по гражданство и миграция, където се издават техните документи за самоличност. Казах им: “Живея в страната ви, имам лична карта за временно пребиваване. В България ми издадоха нов паспорт с чип. Искам да проверите данните в него”. Служителката взе документа и го сложи в четящото устройство. Почна нещо странно да се взира, погледна към паспорта, погледна към мен и вика: “Няма нищо”. “Ама как така? Вижте по-добре”, възразих аз. Тя пак го вкара в машинката и каза: “Дава грешка, няма чип”. Ококорих очи, тя се разсмя.

Автор: chill   
Дата:   23-08-10 14:33

И аз съм от системата. Комшията от петия етаж на блока, където живеех като малък, беше шеф на окръжното МВР. [smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   23-08-10 14:34

Стигам до извод, че не си се сблъсквал с проблеми със съвместимостта на устройства и протоколи. Ако не ти се налага не събирай знания в тази област. Само проблеми.

Дата:   25-08-10 11:36

Автор: chill
Дата: 23-08-10 14:33

И аз съм от системата. Комшията от петия етаж на блока, където живеех като малък, беше шеф на окръжното МВР.

За теб...знаем !

Дата:   25-08-10 11:40

Автор: asahi
Дата: 23-08-10 14:34

Стигам до извод, че не си се сблъсквал с проблеми със съвместимостта на устройства и протоколи. Ако не ти се налага не събирай знания в тази област. Само проблеми.

Тази държава на КРЪЖОК я обърнаха,който разбира и неразбира тук се упражнява!
Но по-кофтито е че се опитваш да втълпяваш, че това е нормално!

Автор: NeDDRaG   
Дата:   25-08-10 11:51

Моето мнение, че тази информация би трябвало да може да се чете навсякъде, иначе се губи смисъпа от нея. Каква файда от биометричните данни, ако могат да се четат само някъде в МВР. Нали ги поставиха точно заради това, че някои страни искаха да има такива данни в паспортите, за да могат да посещават българи тези страни. Но какво става, ако тези данни не могат да се прочетат на границите/летищата в тези страни? Т.е. устройството и протокола трабва да бъдат унифицирани в международен мащаб и в паспортите ни да има тсъвместим чип.

Дата:   25-08-10 12:16

Автор: NeDDRaG
Дата: 25-08-10 11:51

Каква файда от биометричните данни, ако могат да се четат само някъде в МВР. Нали ги поставиха точно заради това, че някои страни искаха да има такива данни в паспортите, за да могат да посещават българи тези страни

---
Така ли? Кои са тези страни?

Автор: yan   
Дата:   25-08-10 12:20

chill написа:

> Автор: NeDDRaG
> Дата: 25-08-10 11:51
>
> Каква файда от биометричните данни, ако могат да се четат само
> някъде в МВР. Нали ги поставиха точно заради това, че някои
> страни искаха да има такива данни в паспортите, за да могат да
> посещават българи тези страни
>
> ---
> Така ли? Кои са тези страни?

USA и др братски страни :)

Дата:   25-08-10 12:25

Сигурен ли си?

Посещавал съм няколко пъти USA далеч преди да имам биометрични данни в паспорта.

Дата:   25-08-10 12:28

Условието (едно от тях), за да отпаднат визи за български граждани е паспорт с биометр данни

Дата:   25-08-10 12:30

Добре, прав си.

(За отпадането на визите, не за посещаването въобще).

Публикацията е редактирана (25-08-10 12:33)

Дата:   25-08-10 12:33

Пишем си с един от пентагона :)
http://news.ibox.bg/news/id_46030570

Дата:   25-08-10 12:35

И к'во европейците не могат да ги четат, а американците могат ли?

Дата:   25-08-10 12:37

Българските явно никой няма да може [smilie18]

Да вземем след 2 години да ги сменим пак?!

Автор: mish   
Дата:   25-08-10 13:06

Сега се упражняват на кирилица, след 2 год.на латиница.
По новините казаха, че пика на издаването на паспорти предстои! [smilie5] [smilie5] [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.