Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пожарите в Русия - в снимки
Автор: zizero   
Дата:   10-08-10 10:24

http://www.boston.com/bigpicture/2010/08/russian_wildfires.html

Отговори на това съобщение
 Re: Пожарите в Русия - в снимки
Автор: da.fo   
Дата:   10-08-10 11:51

Все си мисля , че голям е процента на слабата организация и липсата на добра техника на руснаците за да се стигне до такива мащаби на пожарите.

Автор: j_mironski   
Дата:   10-08-10 12:54

аз пък си мисля че чеченците ги запалиха

Автор: IvcheTo   
Дата:   10-08-10 13:39

Интересно ми е как още не са използвали раките дето изсмукват кислорода ( военни) - бумкат ги там , като няма кислород няма и огън ...странно [smilie7]

Публикацията е редактирана (10-08-10 13:39)

Автор: slivenski   
Дата:   10-08-10 13:55

Интересно ми е как още не са използвали раките дето изсмукват кислорода ( военни) - бумкат ги там , като няма кислород няма и огън ...странно

-----------------------------------

няма и хора, животни, птици... [smilie21] [smilie21]

Автор: vizov   
Дата:   10-08-10 14:16

Много мислите, но тези пожари са голяма трагедия. Май просто не схващате, че срещу природата човек не може да се бори. Но пък съм сигурен, че като гледате мач винаги можете да изиграете топката по-добре от "тъпите футболисти" на терена [smilie5]

Автор: zizero   
Дата:   10-08-10 14:18

Една приятелка рускиня от Москва преди 2 дни ми се оплаква, че едвам дишали. 1 час след като прострят прането можели да изцедят черна вода от него.

Автор: Amigo   
Дата:   10-08-10 16:30

15 млрд. долара щети от пожарите в Русия [cool]

Дата:   10-08-10 23:37

руските пожари виновни за ускоряването на глобалното затопляне [smilie8]

Пожарите во Русија го забрзуваат глобалното затоплување [smilie8]
10 август 2010, 16:07
Извор: Риа Новости/

Високите емисии на јаглерод диоксид од големите шумски пожари во Русија би можеле целосно да го забрзаат процесот на глобално затоплување.

Русија го трпи најголемиот топлински бран во последните 130 години, односно од кога таму се врши мерење на температурата. Во централна Русија владеат температури од 40 степени, а некаде и над тоа.

Еколозите од Ворлд Вајлдлајф Фонд(ВВФ) истакнуваат дека шумските пожари и емисиите на јаглерод моноксид се дел од кружниот циклус што го сочинува глобалното затоплување.

„Зголемената емисија на јаглерод диоксид води кон топла и со суша погодена клима, која согласно со тоа, го зголемува ризикот од шумски пожари“, истакнуваат од ВВФ, пренесува Риа Новости.

Светските научници истакнуваат дека нивото на јаглерод диоксид останува присутно долго по гаснењето на пожарите, бидејќи дрвјата во процесот на гниење го ослободуваат овој гас во воздухот, како последица на тоа, опожарените шуми ослободуваат повеќе јаглерод диоксид, отколку што успеваат да апсорбираат во период од 30 години.

Централна Русија во текот на викендот и почетокот на неделата е погодена од 500 пожари, а горат повеќе од 190.000 хектари шума.

[smilie8] [smilie8]

Дата:   12-08-10 14:29

Пожарите унищожиха 1/4 от руското зърно [smilie10]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.