Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 Инвестиране в изкуство
Автор: yanee   
Дата:   29-03-10 21:47

Като казвам инвестиране, основно това имам предвид: спекулативно (от)купуване с цел препродажба, в по-късен момент, на изгодна цена. Не просто да харесваш една творба - картина, фотография, пластика, дърворезба и т.н., да искаш да я притежаваш, за да стане тя 4аст от твоя дом, а да се опитваш да правиш алъш-вериш с изкуство.

Имам познат в БГ, крупен бизнесмен, който е събрал картини на доста известни български художници (някои от тях класици), с 4исто спекулативна цел. Любопитно ми е да 4уя от вас какво мислите по темата. Някои неща се споменаха много бегло в темите "Пикасо" и "Герника", хайде да позадълбаем! Според мен е интересно.

Преди време някой тук бе споменал, 4е спекулативните инвестиции в арт не си заслужават, защото са рискови и скоро "балона ще се спука", така както се слу4и на пазара за недвижима собственост. След като има хора, които инвестират в имоти, нумизматика, антики не толкова от колекционерска страст, а по-скоро комерсиална, как да гледаме към търговците на изкуство (нямам предвид само галеристите). В интернет също сме свидетели на множество търгове с наддаване, а и галерии продават доста "online". Струва ли си да се влагат пари в това?

Отговори на това съобщение
 Re: Инвестиране в изкуство
Автор: мара   
Дата:   29-03-10 21:50

хич не знам, но се надявам някой да го прави[smilie5]

Автор: Lalinda   
Дата:   29-03-10 21:53

Разбира се, че си струва.

Въпреки че пазарът на изкуство у нас никакъв го няма...

Неотдавна четох интервю с наш човек в Париж, който съжалява, че пазарът у нас на изкуство е толкова ограничен...

Говореше, че и не всеки разбира от изкуство, та да колекционира спекулативно това, което трябва... Но бизнесмените просто наемат хора, които разбират от това и движат делата им. Не бих го нарекла алъш-вериш, тъй като мащабите са по-грандиозни...

У нас има фирми с доста интересни колекции...
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: canonio   
Дата:   29-03-10 21:54

Маро, прави се, но не разчитай да спечелиш пари приживе. 50 години след като пукнеш, някакви твои роднини ще печелят от картините ти, и ще сме малко столетниците, които да правят експертизата[smilie24]

Дата:   29-03-10 21:56

мара, с теб имаме да си оправим някои сметки [smilie3]

да, авторът има полза продава и е до там, но търговецът пробва да ка4ва цената, тогава не ревнуваш ли или просто дигаш цените и на непродадените творби [smilie3]

Автор: мара   
Дата:   29-03-10 21:56

че требе да инсценирам нещо, да ге[smilie5]

Автор: toc   
Дата:   29-03-10 22:00

yanee - в българският език има буква "ч", какви са тези четворки които си наредил... [smilie11]

Дата:   29-03-10 22:01

Лалинда, изразът "алъш-вериш" използвах защото се асоциира със спекулацията, естествено 4е този който продава краставици и домати едвали би запо4нал търговия с изкуство, но може и да греша, най-малкото винаги има изклю4ения

Автор: steeens   
Дата:   29-03-10 22:02

yanee , има смисъл разбира се, но системата вече е супер защитена.Там вече няма случайни неща.Говоря ти за тъй нареченото високо изкуство, което е 99% реклама и шарлатания, точно затова почнах предишните теми.За да разбера има ли някой поне малко да е в час.
Разбира се аз не съм 100% сигурен че нащата са точно така, даже хич всъщност не ми се иска да е така,ама...

Автор: Императорът.   
Дата:   29-03-10 22:04

Струва си, я... Най малкото с цел - диверсификация. Мене мнозина ме мислят за нумизмат, а аз съм просто инвеститор. Освен това съм единственият притежател на колекция от картини на Димитър Веселинов. [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Дата:   29-03-10 22:05

на мен ли4но не ми е ясно доколко оправдано се вдига цената на дадена картина, от какво произти4а това - авторът е скандален, авангарден, модерен, покойник, критиката го обожава или напротив пренебрегва и въпреки това се хар4и ... не знам

Дата:   29-03-10 22:06

е те картините на Димитър Веселинов не са по джоба на всеки [smilie3]

Автор: exile   
Дата:   29-03-10 22:09

Търговията с изкуство няма пряка връзка с дейността на фирмата. Чушки, краставици, веро, тоалетна хартия, горива, метали, се в кюпа. Да не говорим, че поддържането на добра колекция е и престиж пред инвеститори и говори за социална политика.

Дата:   29-03-10 22:15

Ами един от най-скъпите съвременни артисти е деймиън хърст.Тъй нареченият пробив го направи с една препарирана в формалин 4,5 метрова тигрова акула.Май беше спонсориран за акцията от Чарлз Саатчи -собственика на галерията която го наложи.Цялата акция им е струвала не повече от 15 000 паунда.После май/след няколко години де/ продадоха добре мумифицираната акула на "пържоли" с доста солена цена всяка.Та печалбата в тая сфера е голяма, ама не е лесна.[smilie5] [smilie5] [smilie5]
Джаспър Джоунс след първата си успешна изложба си купил остров, на който си построил имение.Ама Лео Кастели му е бил галериста.[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (29-03-10 22:17)

Дата:   29-03-10 22:18

май не се изразих ясно ... е, аз съм 4иста4, нищо особено, бърша тоалетни буквално казано, но комуникирам с удоволствие с изкуството, имам интересни и разнообразни неща у дома ... идеята ми бе 4е ако ще го играеш търговец на изкуство трябва да имаш съответните интереси и познания в тази посока ... много големи фирми са притежатели на колекции и ги представят я музеи и галерии ... о4аквам да 4уя пове4е за пазара на изкуство или защо хората предпо4итат да си купят 10 апартамента, а не 10 картини на Пикасо?

може би steeens има какво още да сподели

Автор: asahi   
Дата:   29-03-10 22:22

Яни, ч-то е под тилдата (~).

Ако всички почнат да инвестират в едно и също ще стани баси пазара [smilie5]
За мен най-добрите инвестиции са в деца, здраве и образование.

Дата:   29-03-10 22:27

Тук в България положението е трагично.Самите художници донякъде са си виновни.А за тези дето си купуват апартаменти, явно е че от това разбират.А за картина на Пикасо май ще трябва да се плати по солена цена от цена на апартамент.[smilie5]

Автор: GM   
Дата:   29-03-10 22:28

като asahi[smilie24]

Дата:   29-03-10 22:28

И кое му е трагичното точно?

Дата:   29-03-10 22:30

Тия дето имат пари - не разбират.Тия дето разбират- нямат пари. [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   29-03-10 22:31

Елементарничиш.

Дата:   29-03-10 22:32

стига с това ч, имам го някъде из клавиатурата си, но не го намирам там дето казваш, аsahi [smilie6]

нака се фокусираме в смисълът на темата, не моя стилопис [ezik]

съгласен съм с теб асахи, но за да изхраниш и изу4иш децата си, за да си осигуриш един здровословен живот си трябват пари, а някои ги пе4елят от спекулативно колекциониране и препродажба на изкуство, например

питам се, какво има предвид steeens като казва "системата вече е супер защитена"

Дата:   29-03-10 22:34

Шегувам се, но леко.Истината е доста близо до тази .Ама не ми се пише вече , сигурен съм че има и други разбиращи положението.Аз може и да не съм достатъчно информиран.

Дата:   29-03-10 22:38

Първо говориш за истина, после си сигурен, че има е други разбиращи - от което подразбирам, че се смяташ за разбиращ положението, но все пак можело да не си достатъчно информиран. [smilie21]

Може да ти изглежда като заяждане това, което ти пиша, ама реално ти със самия си начина на поставяне на все още имагинерния проблем го описа по начин, по който аз с 2000 думи не бих могъл. Всъщност изобщо не е заяждане, дори напротив, ама не знам как да се изразя така, че да не изглежда като такова.

Не знам дали си ме разбрал, понеже не знам дали мога да обяснявам, но ако продължа рискувам да стане като във вица за интелектуалците, ако разбираш [smilie21] [beer]

Публикацията е редактирана (29-03-10 22:38)

Дата:   29-03-10 22:38

едвали сме се събрали експерти, споделяме мнения ... кой каквото иска това да каже, подобна тема ми се струва подходящо да се коментира сред фотографи, а има и някои художници доколкото знам

така добре ли е [smile]

Публикацията е редактирана (29-03-10 22:42)

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.