Автор: yanee
Дата: 29-03-10 21:47
Като казвам инвестиране, основно това имам предвид: спекулативно (от)купуване с цел препродажба, в по-късен момент, на изгодна цена. Не просто да харесваш една творба - картина, фотография, пластика, дърворезба и т.н., да искаш да я притежаваш, за да стане тя 4аст от твоя дом, а да се опитваш да правиш алъш-вериш с изкуство.
Имам познат в БГ, крупен бизнесмен, който е събрал картини на доста известни български художници (някои от тях класици), с 4исто спекулативна цел. Любопитно ми е да 4уя от вас какво мислите по темата. Някои неща се споменаха много бегло в темите "Пикасо" и "Герника", хайде да позадълбаем! Според мен е интересно.
Преди време някой тук бе споменал, 4е спекулативните инвестиции в арт не си заслужават, защото са рискови и скоро "балона ще се спука", така както се слу4и на пазара за недвижима собственост. След като има хора, които инвестират в имоти, нумизматика, антики не толкова от колекционерска страст, а по-скоро комерсиална, как да гледаме към търговците на изкуство (нямам предвид само галеристите). В интернет също сме свидетели на множество търгове с наддаване, а и галерии продават доста "online". Струва ли си да се влагат пари в това?
|
|