Автор: yanee
Дата: 23-01-10 15:23
поздравления ohluff, о4аква те великолепно преживяване ... венециаският карнавал е не само колоритна експресия, но и истински празник за фотографа ... наслади му се!
молиш за мъдри съвети, но тъй като аз едва ли съм достигнал този момент от ли4ностното израстване, бих се ограни4ил до споделянето на няколко практи4ески, 4исто фотографски съвета
1. би било добре, да пристигнеш няколко дни преди кулминацията на карнавала и да останеш поне ден след него в града ... тогава е по-спокойно, атмосферата е 4удесна, а тълпата от туристи липсва и е адски приятно да се изгубиш из града със своята фотокамера ... със сигурност ще бъдеш много, много приятно изненадан от Венеция
2. в деня на карнавала стани рано, хапни си хотелската закуска и излез да пиеш едно капу4ино нейде из града ... около и след 9 4аса ще запо4неш да срещаш дегизираните у4астници в карнавала, които се отправят към плошада "Сан Марко" ... това е подходящ момент да си направиш няколко готини кадри в непринудена обстановка и с по широк обектив ... хи4 не се срамувай да помолиш, който и да е от персонажите да ти отдели внимание, те го правят с удоволствие ... аз имах няколко сгодни момента, които поради забавени реакции пропуснах, но ... така е първият път
3. не следвай общата логика да бъдеш от рано сутринта на "Сан Марко" ... приятелски те съветвам да отидеш около 10 сутринта на рибния пазар "Campo delle Beccarie" ... риба няма да можеш да си купиш, но в тесен кръг от фотографи (в голямата си 4аст професионални) ще можеш да направиш жестоки кадри ... там идват карнавално обле4ени модели и позират специално за фотоманиаци, липсва навалицата и "голямото бутане", а бекграунда ти е перфектен ... разбий се от снимане и се изкефи на макс
4. следва вакханалията на големият площад където нуждата от зуум е крещяща ... ли4но аз ползвах 24-70 Л на кропка 350Д + светкавица с дифюзър, като 4есто ми се налагаше да снимам в близък план или от ниска позиция ... първона4ално, там се слу4ва едно шествие, има музика, след което маскираните се пръсват из площада и запо4ва масовото отснимане ... туристите постоянно щъкат насам-натам и искат да се снимат до персонажите, които на вси4кото отгоре не се съобразяват от коя страна свети Слънцето ... абе гарантирано ще се пОизпотИш, щото костюмите са пищни и ще ти се иска да не пропуснеш никого ... много добри кадри може да се полу4ат когато моделите са на кея, обърнати с гръб към лагуната и гондолите, това е просто "класика в жанра"
5. дълъг зуум би ти потрябвал ако изкаш да снимаш един от най-сюблимните моменти на карнавала - “Полетът на Ангела” ... в този момент позвах 135 Л.
6. имаш време за всииии4ко - да преживееш неповторимостта на това събитие и да си направиш добри кадри ... някой ден, живот и здраве, пак ще си празнуваме с моето моми4е "Свети Валентин" в карнавална обстановка, за тази година дестинацията е Маракеш
на слука
|
|