Автор: boni
Дата: 10-11-09 19:25
Няма нужда де се репчиш на УСА, гледай европейските държави. Ако щеш една Гърция...
Ти Дими не знам дали знаеш, но в Гърция хората си оставяха колите отворени и през 60-те и през 70-те и през 80-те години, докато в БГ по социалистическо време се създаде една цяла философия на "крадненето" . Българинът се превърна постепенно в крадлив мързеливец. Гледаше да крадне от ТКЗС-то, от АПК-то, от завода да домъкне, от магазина - щото Дими - нали е държавно, начи е на всички и на никой...
И оня виц Дими, за Бай Ганя, дето му свили часовника в самолета само като прелитал над БГ, не е измислен сега, а баш тогава.
И оня филм "Да обичаш на инат" за шофьорите на камионите дето всички крадяха и той е от тогава.
Българинът беше превърнат в един мързелив готованец, тарикат на дребно и крадец на дребно, неуважаващ нито държавната, нито частната собственост и гледащ да крадне.
Също беше превърнат в доносник.
Ти Дими не знам дали си спомняш, ама се продаваха едни такива гумени перца за рамото на чистачката. Да не си издраскаш стъклото без да искаш.Щото Дими, хората караха с голи рамена на чистачките и ги слагаха само ако завали. Щото Дими ги крадяха много...
...чистачките Дими...и капачките на вентилите , Дими...
А в Гърция Дими, хората те гледаха като извънземен ако тръгнеш даже да си заключваш дъртата соц барака, да не говорим за чистачките...
И през 1975-та примерно Дими, в една проста сладкарница в Орестиада имаше 20 вида сладолед и какво ли още не, докато в Свиленградската имаше Алтай, Боза, 2 вида пасти и малеби.
Това е положението Дими. Тъпия социализъм разврати иначе трудолюбивия българин. Направи селяните дървета без корен...
Няма нужда да ходиш в УСА. Достатъчно е да сравниш България и Гърция през 60-те, 70-те и 80-те.
И няма смисъл да ми вадиш вода от 10 кладенеца сега, щото някои сме ги видяли разликите на живо и то тогава.
Публикацията е редактирана (10-11-09 19:28)
|
|