Автор: юнга
Дата: 07-10-09 23:24
Суджук горнооряховски
За приготвяне на суджук горнооряховски са необходими:месо говеждо10кг. едносортово,сол 250г,селитра 10г, черен пипер смлян 25г,кимион смлян 20г.
За производството на този суджук се употребява едносортово говеждо месо от целия труп на добре охранени животни.
Отделеното месо се обезкостява,обезжилва се и се нарязва на късове от по 150 г.,които се посоляват и се оставят в продължение на 48 часа в хладно помещение при 4 градуса, за да се осолят и да се отцеди отделилата се от тях вода. След отцеждането месото се смила през едрата решетка на месомелачката, прибавят се подправките, омесва се с ръце и се поставя в помещение с температура 4 градуса за ароматизиране и зреене в продължение на 3 денонощия. Така приготвеното месо се смила наново в месомелачката през решетка с 4 мм отвори, след което се пълнят сухи говежди черва, които предварително се нарязват на парчета с дължина 30- 40 см. и се накисват около час в хладка вода. Пълненето трябва да става бавно, плътно и равномерно, като не се допуска затваряне на въздух в обвивката. Напълнените парчета се врязват стегнато от двете страни и се оформят като подкови. След това те се надупчват с игла от всички страни, за да се отстрани останалият въздух, нанизват се на пръчки и се окачват да се отцедят и подсушат в помещение с температура 10-15 градуса и влажност 75-80 процента в продължение на 3 денонощия.
Сушенето продължава 20-25 денонощия, като вечер се валцуват с дървени точилки, за да се изпъди окончателно останалият в тях въздух и да им се придаде желаната плоска и подковобразна форма, след което се нареждат между две дъски и се притискат с тежест. На сутринта наново се окачат да съхнат, докато се получи необходимото изсушаване.
От 10кг. месо се получава около 6.2 кг. суджук.
При съхранение натемпература2 градуса, имат трайност до 2 месеца.
Хайде наздраве!![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
П.С. Наистина,ако някой иска други рецепти - утре.
Публикацията е редактирана (07-10-09 23:31)
|
|