Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кръглата риба?
Автор: ivodam   
Дата:   07-09-09 15:29

Някой чел ли е тази книга? Взех си я неотдавна и тия дни използвайки последните хубави дни на морето я прочетох. Неочаквано много ме изкефи, та викам я да видя дали още някой я е чел и какви са му впечатленията.

Значи, става въпрос за това нещо:

https://photo-forum.net/static/forum/2009-09/lhwu5597.JPG
http://www.roundfish.net/images/Head1_1.gif

Пише, че било втора част на трилогия, ма не знам излизали ли са други части...

Какво ми направи може би най-силно впечатление. В книгата има на едно място един доста точен анализ, чрез думите на един от героите на книгата, православен свещеник, че в днешното време светът се устройва или ако щете, изражда така, че убива тотално склонните към индивидуализъм индивиди, отделните ярки личности, които са движели напред човечеството през вековете. В днешно време човек няма шанс за оцелее, ако не е изключително стаден, колективистичен, част от "колективното съзнание" на тълпата, на фирмения "тим", на "екипа". Екипният принцип на работа и живот става един основен закон, императив на поведението на човека.

Това отдавна го усещаме и си го знаем, че е така, но не го виждаме често ясно формулирано, камо ли някой (луд) да се осмели да протестира. Каква излезе тя накрая, ревове и заклеймяване на диктаторските режими - долу нацизъм, комунизъм, едни и същи били, а май почти никой не си дава сметка колко си прилича с тях и диктатурата на корпорациите (корпоратократията), в която живеем, и която кой знае защо се нарича "демокрация" - налагане на стадното начало, насилствени едва ли не мерки за това някой да не стърчи, ами да се "вписва" в колектива (тим билдинг, моля ви се), което си е чисто колхозна история, като се замисли човек... резултатът от глобализацията не е ли всъщност един план за всемирен колхоз, едно АПК с председател на АПК-то САЩ? Е, дали съвсем така ще станат нещата, ще видим, но колко много хора и тук, у нас са навити на това и наистина го желаят...
[smilie2]

Книгата обаче е много хубаво написана стилистически, забавна и много по-богата на пластове и идеи от това, за което се хванах по-горе. Едни интересни и скрити алюзии и заигравки на филмови теми... абе ще ми е интересно наистина ако още някой я е чел :))

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: neuromancer   
Дата:   07-09-09 15:49

бе май не е съвсем така... просто е много по-лесно ако се вписваш, и тъй като хората обичат лесното резултата е налице. Но ако наистина си индивидуалист и готов да се бориш, ще успееш.

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   07-09-09 16:09

Първата може да е Hash Oil.

Re:
Дата:   07-09-09 16:09

Ъхъ... като Майкъл Джексън... един много успял индивид...

Re:
Автор: asahi   
Дата:   07-09-09 16:12

Има разни теории по въпроса - една от друга по-убедителни. Широко поле за писателско творчество.

Ще прочета ако ми попадне пред погледа.

Я вижте какво става със Захари Карабашлиев (18% сиво):

АМЕРИКАНСКА МЕЧТА – по „Неделя вечер” на Захари Карабашлиев

Блогът му

Скандалче за реклама

и т.н.

Re:
Дата:   07-09-09 16:30

Така де, ама никой не от вас не каза чел ли е "18 % сиво".

Аз я четох и горещо НЕ ВИ Я ПРЕПОРЪЧВАМ.

Най-комични са описанията на живота на "младите влюбени" насред варненската соц действителност преди да се емнат и заминат отвъд Голямата вода.

Комично ми се стори и как героят се пъчи, че прелиства фотографски албуми в някаква крайпътна... книжарница.
[smilie18]

Освен това, има доста досадни грешки, главно от незнание и, естествено, постпровинциално пъчене.
[smilie18]

Провинциализъм и комплекси до болка.

Най-комичното обаче е как в края изказва благодарности на редакторката си, която му поправяла грешките, и тя очевидно толкова неначетена колкото и него...
[smilie18]

Re:
Дата:   07-09-09 16:35

Ако намериш дискусията покрай 18% сиво още веднъж ще си промениш мнението.

Re:
Дата:   07-09-09 17:50

Lalinda: Чел съм я, казвам си. Като цяло не е лоша, но от човек с претенции във фотографията читателят очаква повече по отношение на фотографското изживяване; дразнещо е и това прекомерно хленчене и тръшкане по една изгубена жена...

Re:
Автор: dephil   
Дата:   07-09-09 18:12

Книги, които не съм чел не мога да коментирам, нито мога да коментирам кой какво "усеща и си знае".

Обаче => когато нещо е невярно, то е невярно.

В конкретния случай - това е тезата, че "в днешното време светът се устройва или ако щете, изражда така, че убива тотално склонните към индивидуализъм индивиди, отделните ярки личности, които са движели напред човечеството през вековете. В днешно време човек няма шанс за оцелее, ако не е изключително стаден, колективистичен, част от "колективното съзнание" на тълпата, на фирмения "тим", на "екипа"."

В никой период на човешката история, кадърният, умен, можещ и деен интелект (индивидуалност, демек) не е бил толкова търсен и ценен. Също и толкова мобилен и свободен. И с толкова много шансове. И толкова поощряван.
Прост и съвсем очеваден факт.

Също факт - цената на този вид свобода и възможности е в това, че долният праг на достъп до тях слезе много и - предишната ограниченост на достъпа е заменена с ограничеността на собствените възможности (и качествата да ги опознаеш, да намериш посока и да ги впрегнеш към нея).

Отново - не съм чел книгата, така че няма да коментирам в каква степен един "православен свещеник" е наясно с модерните глобални корпорации и какъв точно "анализ" може да им прави.
Авторът сигурно ходи по други църкви и манастири, където свещениците са завършили кой Харвард, кой - Колумбия, и после 15ина години са били топ-мениджъри из цял свят. Дано да е така. [smilie7]

Щото иначе е все едно да хванеш Сашка Васева да ти рецензира музикалните пластове в оперите на Вагнер.

Иво - нищо лично.
Един приятел докато не хвана сам книгите на Умберто Еко, не разбра защо така му се усмихват хората, когато хвалеше колко го е потресъл Дан Браун, като един невероятен учен, историк, философ, аналитик и меродавен изследовател на католицизма.

Re:
Автор: fundamental   
Дата:   07-09-09 18:38

Чел съм Hash Oil. Съвсем набързо, преди има няма 3 год. На моменти ми бе интересна, но май ми остана в съзнанието като "една добре, но не достатъчно, разказана история". Та.... там ставаше въпрос /напрягам се да се сетя.../ за манастир, свещенници и банда напушени главни герои [smilie8].
Навярно е първата книга от трилогията [smilie24]. Ще прегледам и кръглата риба. Веднага след Projekt Dostoevski на Радослав Парушев.

Публикацията е редактирана (07-09-09 18:39)

Re:
Автор: тьма   
Дата:   07-09-09 21:11

"Провинциализъм и комплекси до болка"[smilie5]

[smilie5] [smilie5]

госпожо аристократка, и аз се съмнявам вече в душевното Ви равновесие

Re:
Дата:   07-09-09 21:59

dephil: Това за корпорациите го няма в книгата, мои мъдри мисли са, макар че не виждам защо и един свещеник да не може да вижда и усеща как гигантските корпорации се опитват да контролират тотално живота му.

За другото обаче наистина не си прав - да, търсят се "кадърни", "умни" и "можещи" хора но точно съобразно нуждите за ръководене на екипи и лидерстване, а не на действително търсене на тяхна самостоятелна изява. И умът и моженето им се определят по някаква прагматична скала на резултатността от гледна точна на финансовия резултат. От тези хора като основно и страхотно положително качество се очаква да демонстрират и упражняват преди всичко агресивност в ежедневието си. Това може да са ефективни високопоставени служители - "офицери" - но не са и никога няма да са истински ценни за човечеството хора. Запитай се защо в днешно време вече не просто няма щото няма, а не са възможни такива титани-индивидуалисти като Нютон, Шекспир, или Вагнер, ако щеш. Такива хора не са нужни на корпоративния тоталитаризъм, защото са хора с независимо мислене и като такива много трудно се поддават на контрол, не вярват ей така, искат всичко да проверят и поставят под съмнение. Затова биват задушавани в зародиш...

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   07-09-09 22:34

Авторът сигурно ходи по други църкви и манастири, където свещениците са завършили кой Харвард, кой - Колумбия, и после 15ина години са били топ-мениджъри из цял свят. Дано да е така. [smilie7]
-------------

Виждали сме мноооооого провали на "топ-мениджъри" но на църковните организации, особено католическите - не! Да не говорим, че когато е имало църковни финанси, разузнаване и дипломация, върху парцелите на ЦРУ, Харвард и топ-какво още там, са препускали бизони и индианци.....[smile]

Иводам, не е лесно човек да е критичен към "западната мечта", щото кво друго ни остана...[smilie5]
Като рече М. Джексън, се сетих, че Моцарт не е имал и пари за собствен гроб, а за Бетовен да не споменаваме.....

Не съм я чел и не знам, кво пише за корпорациите, но което аз знам, е че е нормална практика детската градина да е в двора на първата, за да са отдадени родителите повече на службата си. Разбира се, получават служебна кола /като лична/, телефон, лаптоп за да са почти денонощно на разположение и въвлечени в служебния живот.

Профсъюз на хай-тека......обикновено липсва.

Друга особеност е работното време - от 9,30 -10,00 до 20,00 и нерядко има съвещания, оперативки и прочие след това. Организират се и много забавления извън работно време и винаги ще се обсъжда нещо служебно [smilie5] .....не случайно, много кадри напускат и минават на по-ниско платена работа, но пък имат и лично време, неква профсъюзна защита, въпреки, че няма да са толкоз изявени като ИНДИВИДИ....[smile]

Re:
Дата:   07-09-09 22:38

Дими, на доброволното слизане му се вика downshifting.

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   07-09-09 22:40

И умът и моженето им се определят по някаква прагматична скала на резултатността от гледна точна на финансовия резултат.
-------

Корпорацията все пак, не е дружество с нестопанска цел - нормално е да се оценява по финансовия редултат, потенциала за развитие и експанзия, което рефлектира в/у цената на акциите й.
Разбира се, човек винаги може да си отвори собствена гумаджийница извън структурата на сервизите Фолксваген, но едва ли ще достигне толкова високо в развитието си....[smilie5]

Re:
Автор: kkkolelo   
Дата:   08-09-09 09:37

Капитализмът е зло [smilie7]

„Естествено имаме закони срещу хазарта, но позволяваме на специалисти от Уол Стрийт да проиграват парите ни, в резултат на което дойде и кризата."

[smilie10] [smilie5] [smilie18]

Re:
Автор: Shtrak   
Дата:   08-09-09 10:07

18 % сиво, на това нямане в бг литература си е направо събитие, познавам се и със Захари и с Пепа редакторката му, знам и историята на книгата, Лалинда, бейби в много неща си права просто не зачерквай с лесна ръка труда на хората, уж си умна жена а понякога издишаш яко :) Захари тепърва ще работи над себе си като автор, втората му книга с разкази не е добра, пиесите му също не ме впечатляват, дано втория роман да му е поне на нивото на Сивото[smilie24] Да му пожелаем успех, а не по български да плюем и злобеем[smilie23]

Re:
Дата:   08-09-09 10:12

Дими: но едва ли ще достигне толкова високо в развитието си.... - ами аз не вярвам вече, че това е развитие... а откакто прочетох в една книга на Гришам как адвокатите в големите фирми си носят спални чували и спят на мокета до бюрата си, представата за Америка - най-големия трудов лагер ми е пълна и цялостна [smilie3]

Re:
Дата:   08-09-09 10:13

Асахи: дауншифтинг йес! [smilie3] [smilie24] [smilie7]

Re:
Автор: dephil   
Дата:   08-09-09 11:17

ivodam,

"титани-индивидуалисти като Нютон, Шекспир, или Вагнер" в днешно време има колкото си искаш.

Почни с "Бийтълс" и Жан-Мишел Жар, мини през Умберто Еко, та завърши със Стив Джобс и Ричард Брансън.
Че даже и с Мерилин Менсън, ако искаш.

Лесно е да те обявят за "титан", когато с останалите "титани" сте общо няколко човека. Трудно е - когато титаните вече са стотици и обществото всеки ден бълва нови.

И въобще - аз виждам само инсинуативен смисъл в тези твои паралели с общества, в които грамотността и достъпа до информация са били привилегия (а самото наличие на висше образование моментално те е превръщало в част от интелектуалния елит), пътуване до съседния град е било събитие за 99% от населението и т.н., и т.н.
На този безпросветен, неинформиран и тънещ в немотия фон - да изпъкнеш и името ти да кънти е било в пъти по лесно.

Ти говориш за духовното и философско "задушаване на индивида", когато за същия този индивид, в огромната част от случаите е било постижение физически да оцелее, камо ли да мисли какво поле за изява има пред индивидуалността му.

Не знам ти кого познаваш, който да е бил "задушен в зародиш", ама нека аз да ти кажа нещо за зародишите, щом подхващаш тази тема - по времето на Шекспир детската смъртност е била над 430 на 1000 за Европа, при средна продължителност на живота от 30г за мъжете и 35 за жените.
За сравнение - само за последните 25 години, детската смъртност в страните на ЕС спада от 12 на 1000 през 1980, на 4 на 1000 през 2004 (и от 21 на 12, за БГ).
Кой кого убива и задушава повече, м?
Що не обсъдиш това число с жена си, гледайки към детето си и новата му цигулка?

И в тази връзка - ти ще си го дадеш ли това дете на невчесания и гурелив съседски младеж да му инжектира серумче от колбите, дето ги плакне с някакви смрадливи бъркочи в мазето, щото имал идея как детето да не се разболява от разни лошави болести, м? Едва ли.

Това превръща ли те в един задушвач на съвременния Пастьор?!
Или просто означава, че времената са различни.
И че съвременния Пастьор го има, ама живее в условия, в които от него се изисква много повече, въвлича в работата му много и всякакви други хора (и всякакви екипи) отнема много по-дълго и за него се знае МНОГО по-малко.
Просто защото тези, като него са също МНОГО повече.

Re:
Автор: iPonche   
Дата:   08-09-09 11:23

Сега си взех новата на Людмила Филипова - "Мастиленият лабиринт". Доста е нетрадиционна и има виртуален музей за следи към нея като: "До него има достъп само онзи, който открие личната си парола. А тя е дума, изписана на стр.401, в първата бележка, на първия й ред." [smilie24]
Днес я започвам

Re:
Дата:   08-09-09 11:47

Книги от български авторКи не чета, особено от такива, които искат да минат за млади, дори да живеят някъде в странство.
[smilie7]

Жива загуба на време.

Не че не съм опитвала да се "информирам" за проНблемите и комплексите им.

Така казвам на книжарите, искам ли им да ми препоръчат нещо ново.

А те ми намигват съзаклятнически.
[smilie18]

Re:
Автор: Todd   
Дата:   08-09-09 11:50

Още от Магнаурската школа ногу четях "История славяноболгарская " .....

Тя си ми и остана от нашите автори...

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

.. и за Андрешко !!![smilie19] И за хитър Петър !!!

[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Re:
Автор: iPonche   

Людмила е единствената останала в България от тях. Мисля, че трябва да попрочетеш повече, а не да критикуваш директно нещо, което дори не познаваш [smilie3]

И да! Млада е на 31 години [smilie25]

Re:
Автор: exile   

И ние не държим да се информираме за твоите проблеми и комплекси, но ни се налага.

Така че танто за кукуригу...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.