Автор: ivodam
Дата: 07-09-09 15:29
Някой чел ли е тази книга? Взех си я неотдавна и тия дни използвайки последните хубави дни на морето я прочетох. Неочаквано много ме изкефи, та викам я да видя дали още някой я е чел и какви са му впечатленията.
Значи, става въпрос за това нещо:
https://photo-forum.net/static/forum/2009-09/lhwu5597.JPG
http://www.roundfish.net/images/Head1_1.gif
Пише, че било втора част на трилогия, ма не знам излизали ли са други части...
Какво ми направи може би най-силно впечатление. В книгата има на едно място един доста точен анализ, чрез думите на един от героите на книгата, православен свещеник, че в днешното време светът се устройва или ако щете, изражда така, че убива тотално склонните към индивидуализъм индивиди, отделните ярки личности, които са движели напред човечеството през вековете. В днешно време човек няма шанс за оцелее, ако не е изключително стаден, колективистичен, част от "колективното съзнание" на тълпата, на фирмения "тим", на "екипа". Екипният принцип на работа и живот става един основен закон, императив на поведението на човека.
Това отдавна го усещаме и си го знаем, че е така, но не го виждаме често ясно формулирано, камо ли някой (луд) да се осмели да протестира. Каква излезе тя накрая, ревове и заклеймяване на диктаторските режими - долу нацизъм, комунизъм, едни и същи били, а май почти никой не си дава сметка колко си прилича с тях и диктатурата на корпорациите (корпоратократията), в която живеем, и която кой знае защо се нарича "демокрация" - налагане на стадното начало, насилствени едва ли не мерки за това някой да не стърчи, ами да се "вписва" в колектива (тим билдинг, моля ви се), което си е чисто колхозна история, като се замисли човек... резултатът от глобализацията не е ли всъщност един план за всемирен колхоз, едно АПК с председател на АПК-то САЩ? Е, дали съвсем така ще станат нещата, ще видим, но колко много хора и тук, у нас са навити на това и наистина го желаят...
Книгата обаче е много хубаво написана стилистически, забавна и много по-богата на пластове и идеи от това, за което се хванах по-горе. Едни интересни и скрити алюзии и заигравки на филмови теми... абе ще ми е интересно наистина ако още някой я е чел :))
|
|