Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Колко струва строежа на къща.... около 160 м2 ???
Автор: fundamental   
Дата:   05-09-09 18:34

Та... [smilie8] винаги съм се чудил, колко ли струва човек да си построи къща. Сега се чудя малко по задълбочено... Да речем, че се намери имот... около 1000 м2 в регулация... и искам да си вдигна къща, на два етажа, за две отделни семейства /с перспектива/. Първия етаж с голяма дневна и кухненски бокс, на втория две спални и малко килерно помещение. Примерно по 40 м2 на етаж. Всичко това по две, т.е. огледално в една постройка, с два изхода. [smile]
Какви такси се плащат... за проект, за разни актове, регистрация [smilie8] нямам идея въобще. Колко струва самото вдигане, като себестойност на материалите? /тук мога и да се помъча да ги сметна грубо, но ако има някой, който скоро е вдигал, би бил от полза/ [smile]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: НАСОО   
Дата:   05-09-09 18:38

къде?

Re:
Дата:   05-09-09 18:40

на 15-20 км. от Бургас [smile]

Re:
Автор: CanoniO   
Дата:   05-09-09 18:44

При мен грубият строеж на 145 м2, на два етажа, като покривът също е лят от бетон (не е гредоред) излезе 28к евро.

Дограма+ВиК+Ток+Парно с котел+замазка - още към 8к евро.

Надзорна фирма (която ми извади и разрешителното за строеж) - 600 лева.

От там нататък, нещата загрубяват. В зависимост от това що за средства имаш, цените варират от 150 лева за интериорна врата до 12 хиляди...

Мазилка със шпакловка, гипскартон или нещо друго, няма да е по-малко 20 лева на квадрат...

Изолация с мазилка отвън - още едни минимум 30 лева на квадрат...

Каквото и да правиш, накрая ще имаш къща готова за обзавеждане, на цената на една гарсониера в Младост.

Забравих да напиша, че проектирането ми беше 12 евро на квадрат, партидата в енергото още към 1000 лева ми костваше.

Много е важен момента с тока и водата. какъвто и парцел да избереш, гледай да е с ток и вода в него или поне на границата му. Да си закараш ток и вода до парцела е бавно и скъпо начинание.

Публикацията е редактирана (05-09-09 18:55)

Re:
Дата:   05-09-09 18:55

на 15-20км от Бургас или от брега?? сещам се че на 20км от Бургассс Поморие се казваше градчето.. - там ще бъде скъпичко начинание. Иначе се продават много готови вили и къщи в селцата що не провериш да си купиш нещо готово което само да ремонтираш по твой вкус. Първо спестяваш една камара пари от разрешителни, проекти, , такси, нерви, чакане и разправии, отделно сега в кризата винаги може да направиш добра сделка. Освен ако не си в строителния бранш и мислиш да си строиш сам..

Re:
Дата:   05-09-09 18:59

Автор: CanoniO
Дата: 05-09-09 18:44
...Каквото и да правиш, накрая ще имаш къща готова за обзавеждане, на цената на една гарсониера в Младост.

[beer] Това е и идеята. Стига с тия кутиики, живее ми се /навярно и на всички/ в нещо мое, без шумни съседи и т.н. С двор.... далеч от града. Тия 20 км. по 2=40, ще компенсирам със слънчеви панели, зеленчукова градина, едно две прасета на година, кокошчици и всякаква селска гад. [smilie5]

36к евро делено на две.... и оттам обзавеждане на половината от къщата, звучи леко оптимистично. Това с надзорната фирма, не го разбрах.... каква и е точно нейната роля ? Други такси плащат ли се ? тия 36 к само по майстори и строителни фирми ли са дадени ? т.е. ние сме много и сме силни, ще спестим оттук оттам.[smilie21]

Re:
Дата:   05-09-09 19:03

НАСОО не съм в строителния бранш, имота не е на морето. Мисля, че при парцел и вдигане на къща по свой собствен вкус ще съм по удоволетворен./ т.е. ще сме, не съм сам, както споменах/ [smile] [beer]

Re:
Дата:   05-09-09 19:05

надзорната фирма се изисква от Закона за устройство на територията и следи да се спазват всички изисквания на проекта и нормите за изпълнение на типа строеж по време на строителството. Преди акт 15 и 16 строителния надзор прави доклад, който ако е отрицателен духах и събаряш..това естествено ако не се вслушаш в техните предписания и ги отсвириш иначе обикновено се водят преговори и нещата се уреждат дори да си сгафил

Re:
Дата:   05-09-09 19:06

Аз платих на строителна фирма. Нямах време да се занимавам с бригади. За 2 месеца и 20 дни я построиха на грубо. Показах им проекта, направихме пазарлъка и си стиснахме ръцете за тези 28к евро. След 10 дни започнаха, на третият месец бяха готови.

Надзорната фирма движи документите от началото и ще ми помогне да си узаконя къщата. като платиш на такава фирма, не чакаш по опашки из институциите. Те си правят всичко сами, само те викат за разни подписи. Към два месеца движиха документацията и си взех разрешителното за строеж направо от тях дори. Силно препоръчвам такава услуга. Заобикаляш разни корупционни схеми.

На мен парцела ми, понеже е в градската част на Варна, струва доста повече от къщата... Там много пари и разправии имаше..

Re:
Дата:   05-09-09 19:07

тенкс [beer]

други ОТК'та кръвопиици, по мрежата, има ли [smilie19] [smilie21]

Re:
Дата:   05-09-09 19:08

Канонио не може и е незаконно без надзор

Публикацията е редактирана (05-09-09 19:08)

Re:
Дата:   05-09-09 19:11

Кръвопийци има само ако си нередовен някъде или имаш нужда от по-бързо решаване на проблемите ти. При мен непредвидени финансови капани не излязоха. Но това не значи, че няма да ги има при теб.
Преди да инвестираш в първата копка, оформи безупречни документи. Разходите не са големи, но това е основното.
Самият груб строеж, ще ти се стори най-лесната част от цялото начинание :)

Re:
Дата:   05-09-09 19:13

пусни още преди да правиш проект молби за ВИК и ТОК щото после става гърбаво.. Не почвай да строиш преди да си ги осигурил в границите на имота

Re:
Дата:   05-09-09 19:16

Тенкс отново и на двама Ви [beer] Продължавам да мечтая и мисля тогава [smilie5] [smilie21]

Re:
Автор: stormfx   
Дата:   05-09-09 19:16

И накрая като сметнеш всичко колко ще ти струва сложи 30 до 50% преразход и ще получиш окончателната цифра. Ако не ти се вярва-ще почакаме и ще видиш [smilie5]

Re:
Дата:   05-09-09 19:20

НАСОО, надзора не е задължителен за всички категории сгради:

Независим строителен надзор е задължителен

При проектирането на
- жилищни сгради на четири и повече етажа
- строежи с обществено предназначение
- строежи с производствено предназначение
- строежи, свързани със сигурността и отбраната на страната
Срокът за оправомощаване е три години

При строителството на
- всички строежи, за които е задължителен надзор в проектирането
- преустройство, надстрояване, пристрояване, промяна на предназначение или реконструкция на съществуващи строежи, за които е бил задължителен надзор в проектирането
Срокът за оправомощаване е пет години

Re:
Дата:   05-09-09 19:21

stormfx,
ак си наеме фирма да му строи, няма как да се появят претенции за 30-50% оскъпяване.

Re:
Дата:   05-09-09 19:22

отиваш в общината и искаш скица на имота. След това носиш скицата на архитектката на района и искаш виза за строителство. С визата при архитекта да ти направи проект. Пак при архитектката на раьона да ти одобри проекта, наемаш надзорна фирма и почваш да строиш. Как - това си е твоя раута. След като привършиш надзора си прави доклада, подаваш молба за комисия за подписване на акт 15 и събираш всички необходими документи които трябва да бъдат проверени от комисията , след подпис почваш довършителните раути, пак комисия акт 16, печеш агнето, отваряш шампанското и се радваш на залеза със жената

Изпуснал съм някой неща но това са основните стъпки

Re:
Автор: stormfx   
Дата:   05-09-09 19:34

Автор: CanoniO
Дата: 05-09-09 19:21

stormfx,
ак си наеме фирма да му строи, няма как да се появят претенции за 30-50% оскъпяване.

CanoniO, имах предивд, че в крайна сметка за него е важно колко ще му излезе къщата в готов вид. За това са тези 30-50%. Има адски много неща, които никой не смята предварително.

Относно фирмата с която ще строи, винаги излизат неща, които не са в проекта и съответно ги няма в договора. Затова има една клауза, че всички допълнителни работи са предмет на отделно споразумение. Строителя знае предварително къде ще окъпе инвеститора, но инвеститора не знае. И той се научава, но след първия-втория строеж. Тогава може да му е късно [smilie5]

Re:
Автор: kote   
Дата:   05-09-09 19:48

60 евро на квадрат с материалите до ключ
със замазки изолация
всичко по-евтино е за груб строеж тип мижи да те лажем после плащаш като поп да оправяш бакиите по довършването и до там ще я докараш със цената на хиляди скъсани нерви

Re:
Автор: exo99   
Дата:   05-09-09 19:51

Заемаш се с нещо важно, което ще струва доста пари, а виждам, че си доста бос по темата.

Прочети материалите в линковете, които ти давам. Има доста за четене за да добиеш представа какво те очаква и какво точно се прави.

Но иначе - поздравления за желанието ти да си построиш и живееш в къща. [smilie24] [smile]

http://forum.imoti.net/read.php?17,42539,page=1

Re:
Дата:   05-09-09 19:55

[beer]

Re:
Дата:   05-09-09 19:56

http://forum.imoti.net/list.php?17

http://www.napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=47

В тези няколко линка ти посочвам раздели във форуми, от където може доста да научиш за всичко, което се изисква при строежа на къщи.
Хората споделят личен опит, трудности, с които са се сблъсквали и т.н.
Прочети внимателно нещата преди да пристъпиш към действие.
Запознай се с необходимите ти алинеи от ЗУТ / закон за устройство на територията /.

Re:
Дата:   05-09-09 20:01

Ето ти тук една подробна и хубава тема , придружена с много снимки от различни етапи при строителството на една къща:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9749

Re:
Дата:   05-09-09 20:27

тенкс ехо99 [beer]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.