Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки с ултра-голяма резолюция от Прадо
Автор: vga   
Дата:   21-01-09 19:32

Чета сега за тези гигантски снимки от музея Прадо, http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1267319 които са достъпни чрез Гугъл Ърт и ги разгледах - наистина можествени шедъоври. Замислих се защо пък така я осъщетвиха тази идея... реших че преди всичко, за да не се краде. Признавам си, голям почитател съм на изобразителното изкуство и с най-голямо удоволствие си разпечатвам големи копия и си ги поставям на стената, когато успея да се домогна. Веднага се сетих за начин да се домогна и за тези прозиведения, но съм твърде зает, за да се занимавам затова питам адли някой срещу определено заплащане би ми ги свалил. Мисля че с голямо увеличение на картините и Print screen ще се получи една голяма поредица от снимки които след това ще мога да си слгобя или със софтуер за панорами или със Фотошоп-а. Въпроса е дали някой би се наел да ми ги свали квадратче по квадратче картините. Искам да стане ясно че няма никаква комерсиална цел в цялото нещо и не искам да се разбира като кражба - просто искам да си ги разпечатам и да си ги сложа на стените в някакъв голям размер - метър на метър и половина примерно. Е, някой с повечко свободно време, който би свършил тази работа?

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки с ултра-голяма резолюция от Прадо
Автор: boink   
Дата:   21-01-09 19:34

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   21-01-09 19:39

хммм чакай да се върна на моето мнение да се посмея и аз...

.... мне, не намирам смешното... хммм [smilie8]

Автор: boink   
Дата:   21-01-09 19:40

Искам да стане ясно че няма никаква комерсиална цел в цялото нещо и не искам да се разбира като кражба - просто искам да си ги разпечатам и да си ги сложа на стените в някакъв голям размер - метър на метър и половина примерно. Е, някой с повечко свободно време, който би свършил тази работа?

прочети пак иначе евала за линка.

Автор: abyser   
Дата:   21-01-09 20:43

С Print screen е леймърско, става с директен даунлоуд на (168х193)=32424 на брой jpeg файла, всеки от които е 256х256 пиксела. Това при максимално увеличение и при конкретна картина, при другите може и да е друг броят. Удобното е, че в името на всеки jpeg се съдържат координатите на картинката (спрямо цялата картина) и е възможно процесът лесно да се автоматизира.

Ето едно парченце от целия пъзел, това е долното дясно ъгълче на The Family of Felipe IV, or Las Meninas:
https://photo-forum.net/static/forum/2009-01/rvbw5664.JPG

Дата:   21-01-09 21:13

боинк, радвам се че успявам да те веселя.

abyser, чудесно звучи този вариант. нямам никаква представа за начина на изпълнение. аз се сетих за леймърския вариант. мисля че ти си дал някаква идеална ситуация- тоест максимума който може да се извлече. не мисля че чак толквоа е нужно. Вранос мисля че печатаха с 256 дпи някъде, което значи 15000 на 10000 пиксела горе долу за метър на метър и половина. е, би ли дал съвет как да стане?

Автор: abyser   
Дата:   21-01-09 22:14

Занимавка си е, ето нЕкои насоки [smilie5]:
Картинката по-горе е meninas_8_167_0.jpg, долу в дясно на схемата по-долу [smilie18] .

https://photo-forum.net/static/forum/2009-01/wbgp0567.JPG
http://photo-zona.net/images/user31403/album4260/large/1232567553_ieii0700_Graphic1.jpg

8 - най-голямо увеличение
167 - координатата по абцисата
0 - координатата по ординатата

Т.е. всички малки jpeg файлове са от вида meninas_8_X_Y.jpg, където X е от 0 до 167, Y e от 0 до 192

Ако търсим по-малко увеличение можем да ползваме файловете с имена meninas_7_X_Y.jpg, тогава X и Y ще се движат в по-малки граници: от 0 до ... опитно може да се установи до колко. Съответно при 6, 5, 4 ... получаваме файлове-парченца от обща картина с по-малка резолюция.

Всички тези файлове - от типа 8, 7, 6, 5, ... - се намират в една директория. За разглежданата The Family of Felipe IV, or Las Meninas те са такива:
http://mw2.google.com/mw-earth-vectordb/gallery_layers/prado/P01174/img/meninas_7_3_1.jpg

Алгоритъмът ми е ясен, за имплементацията ме мързи [smilie18], но някак си под Linux го виждам така:
1. Прави се един скрипт, който да цикли и да wget-ва всичките файлове
2. Прави се една програмка, която - примерно с GD библиотеката - да "сглоби" редовете (или колоните), после от редовете (или колоните) да сглоби цялата картинка.
[beer]

Re:
Автор: kreten   
Дата:   22-01-09 09:21

Някой забеляза ли, че имат водни знаци ?[smilie24]

Автор: riddick   
Дата:   22-01-09 10:24

Аз забелязах, че не са ги снимали с бяла техника[smilie25]

Публикацията е редактирана (22-01-09 11:51)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.