Автор: Нереален
Дата: 14-01-09 22:36
Е аз пък не съм пацифист и никога няма да бъда.
Има едно много хубаво есе на Хосе Ортега-и-Гасет - "Относно Пацифизма"
Един цитат само:
"Във войната пацифистът вижда зло, престъпление или порок. Но забравя, че...войната е изпълнен с тежки усилия опит на човека да разреши определени конфликти. Войната не е инстинкт, а изобретение. Тя е чужда на животните и е напълно човешко творение, подобно на науката или управлението. Тя доведе до едно от най-великите открития - основа на всяка цивилизация: откритието на дисциплината. Като всяка историческа форма, войната има два аспекта: мигът на нейното изобретение и мигът на нейното преодоляване. Днес виждаме...само черната й страна, нейният ужас, бруталност и необоснованост. По същия начин, без да се замисляме, заклеймяваме робството, като не си даваме сметка какъв голям напредък е било то за човечеството. Защото преди него победените са били...убивани. Благодетелен човешки гений е бил този, който е дал идеята да не се убиват пленниците, а да се запазва животът им и да се използва техният труд. Трябва да се научим да разглеждаме явленията, изхождайки от двойната гледна точка, т.е. аспекта им при тяхната поява и аспекта им при техния край.
sunnyshot написа:
> Нереален, аз съм пацифист и хуманист
>
> чувствай се свободен, обаче, да даваш статистики и мнения
> ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
|
|