Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Домашно кисело мляко
Автор: tutttifrutti   
Дата:   21-10-08 09:10

как го правите? Спомням си, че някъде из темите се обсъждаше.
Вчера ми донесоха 2л прясно и си го подквасих с 2с.л. кафява баба(казаха ми, че уж ставало...)
Получи се, ама не стана като това, дето баба ми от Карлово го прави.. нейното става много гъсто, а моето стана като Фибела 2%..
Иначе прясното си личеше, че е хубаво..
та къде сбърках?(нямам възможност да отида до Карлово да питам баба)

Отговори на това съобщение
 Re: Домашно кисело мляко
Автор: Amigo   
Дата:   21-10-08 09:11

продават се закваски [smilie8] [smilie6] ква е тая кафява баба?! [smilie10] [smilie11] [smilie5] [smilie5]

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   21-10-08 09:12

Струва ми се, че е от 'кафявата баба'. Влез в сайта на Българската асоциация на потребителите. Там има подробен тест на кисели млека и съответно коя марка кои бактерии съдържа и в какви количества. [smilie24]

Re:
Дата:   21-10-08 09:14

Всъщност киселото мляко не втасваше ли повече от един ден или се лъжа? Едно време майка ми правеше, но съм забравил...

Дата:   21-10-08 09:15

кафявата баба е "На баба" 4,5% .А,бе и на мен ми се струва съмнително гъста и нишестяна, а и е на Данон, ама знам ли. Казаха ми, че ставало.
Къде ги продават тез закваски, бе ,Амиго. Аз съм виждала само за сиринье и за кашкавал...[smilie8]

Автор: pmartinov   
Дата:   21-10-08 09:17

Данон=нишесте

[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Дата:   21-10-08 09:18

Dani_Koev_BG , 4-5 часа по мои данни. аз се чудя какво обърках. Дали количествата или температурата, та ми се получи такова рядко, при положение, че си е пълномаслено.

Дата:   21-10-08 09:24

я виж тук [smilie8] [smilie8]
на мен ми бяха донесли директно от лабораторията, ама знам, че ги и продават [smilie8] [smilie8] трябва да питам една девойка, ама е в Швейцария сега... [smilie8] [smilie8]

Автор: pileshtar   
Дата:   21-10-08 09:27

Просто "млякото на баба" няма никакви бактерии. То е на данон и е абсолютен изкуственяк, вярно, вкусно е, но е нишесте + какво ли още не![smilie23]

Дата:   21-10-08 09:32

https://photo-forum.net/static/forum/2008-10/vtoz6532.JPG
http://www.bnap.org/s/mleka/10mlqko_html_m4471401d.gif

Автор: _alice_   
Дата:   21-10-08 09:36

пилещар го е казала. трябва ти най-евтиното мляко, защото то има най-малко консерванти и съответно най-много живи бактерии за подкваска.
другото за това колко топло да е прясното мляко и колко количество закваска ти трябва, предпологам, че си го знаеш [smile]

Дата:   21-10-08 09:39

Аха, имах съмнения за бабата, но побързах снощи да подквася, за да не ми се развали млякото.
а тези от първите места въобще не съм ги виждала из магазините в 032. Не , че съм обикаляла много, но не са ми познати марки. Не знаех, че и дядо от село има мляко..
Амиго, разгледах, видях закваските, но не пише къде може да си вземеш. Струва ми се, че ги предлагат по-скоро на производители на кис. мляко и сирене, а не на ентусиазирани частни лица?Питай девойката като се върне.

Дата:   21-10-08 09:42

Всички без Аида и Роса съм ги виждал в София. Дядо от село го правят в Копривщица.

Дата:   21-10-08 09:43

добре де, има талафон за контакти - що ги не питаш? [smilie3] [smilie8] [smilie6] 02 987 59 00

Автор: alsash   
Дата:   21-10-08 09:48

млякото се сварява ...изстива до търпимата температура заквасва се с Кисело мляко (ама възможно истинско)...после се завива в вълнено одеало и престоява около 6 часа....готово

иначе аз ползвам Китайската гъба вече няколко години и съм много доволен...( и тук правилото важи ,че колкото е по-истинско прясното мляко , толкова е по вкусно киселото!)

Дата:   21-10-08 09:49

ам, то от толкоз талафони, знам ли на кой да звънна[smilie5] Туй, дето си го написал , им е Факсът[smilie5]

Дата:   21-10-08 09:50

ми пусни им фаХ тугъз [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik]

Дата:   21-10-08 09:51

Аз го държах 4, 5 часа.
Каква е тази Китайска гъба?

Автор: NeDDRaG   
Дата:   21-10-08 09:54

Тути, как го квасехме ние: Млякото се загрява. Температура точно не мога да ти кажа, ама ни учеха да пробваме с малкото пръстче на ръката. Трябва да го усещаш, че е топло, ама да не ти пари. Закваската не трябва да е много, щото викисва, с малко става по бавно. По около супена лъжица на литър е добре. В твоя случай е нормално. Слага се в затопленото мляко и съда в който е млякото се увива от всякъде, за да изстине по-бвано. Две одеала сгънати ня 4 и сложени едо над друго вършат работа. Сега... Не помня обаче колко време трябваше да стои завито, май около 2 часа, ама... Но това не е фатално, щото можеш да го отвиеш и да провериш. Но ако престои завито, се "отцвичва". За закваска - едно време закваска се взимаше и от купшено кисело мляко, ама сега... Ако искаш да е от купено, трябва да видиш кое от тях, оставено на топло ще вкисне. Т.е. ще придобие кисел вкус, оникновено на втория най-много на третия ден. (вкисне е различно от прокисне)

Дата:   21-10-08 10:59

tutttifrutti написа:

> Аз го държах 4, 5 часа.
> Каква е тази Китайска гъба?

Обикновена кефирена гъба. Бяла на цвят, прилича на карфиол. Чрез нея се получава млечна напитка, подобна на кисело мляко. Кефир.

Автор: IvoZafirov   
Дата:   21-10-08 11:05

Тути, от закваската ти е жИна [smilie5]

Както по-горе са ти казали колеги от "форума за подквасване на кисело мляко" [smilie5] купуваш най-евтинджос млечицето защото то няма консерванти, а има бол жива бактерия и с него нямаш грижи [smilie3]

[smilie24]

Автор: IvcheTo   
Дата:   21-10-08 11:15

Тути - най добре е да се издири в някое село - баба , която още си заквасва сама млякото и не ползва продукти от магазина .
И от нея (даваш и 10 лв - защото е безценно) си взимаш 3 лажици закваска... и после с прясното мляко незнам... пак трябва да е истинско - а не от сухо мляко , което се продава в магазините...

е то какво излиза, че ядем едно нищо - нищо полезно [smilie2]

едно време - сиренето си миришеше на сирене , доматите на градина , а не сега на гума,киселото мляко се вкисваше за 28 часа максимум ... и тн ...

Автор: IvoZafirov   
Дата:   21-10-08 11:19

Ееееееееее адаш едно време какви балерини имаше [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: IvcheTo   
Дата:   21-10-08 11:20

мани ти майтапа - преди поне беше вкусно

Автор: NeDDRaG   
Дата:   21-10-08 11:39

IvcheTo написа:

> Тути - най добре е да се издири в някое село - баба , която още
> си заквасва сама млякото и не ползва продукти от магазина .
> И от нея (даваш и 10 лв - защото е безценно) си взимаш 3 лажици
> закваска... и после с прясното мляко незнам... пак трябва да е
> истинско - а не от сухо мляко , което се продава в
> магазините...
>

Мда... Тя за 10 лв бабката цяла тенджера кисело мляко ще и даде. Ама наистина това е най-добрия източник. Лошото е, е трябва регулярно да има мляко, което да кваси, за да я пази.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.