Автор: NeDDRaG
Дата: 21-10-08 09:54
Тути, как го квасехме ние: Млякото се загрява. Температура точно не мога да ти кажа, ама ни учеха да пробваме с малкото пръстче на ръката. Трябва да го усещаш, че е топло, ама да не ти пари. Закваската не трябва да е много, щото викисва, с малко става по бавно. По около супена лъжица на литър е добре. В твоя случай е нормално. Слага се в затопленото мляко и съда в който е млякото се увива от всякъде, за да изстине по-бвано. Две одеала сгънати ня 4 и сложени едо над друго вършат работа. Сега... Не помня обаче колко време трябваше да стои завито, май около 2 часа, ама... Но това не е фатално, щото можеш да го отвиеш и да провериш. Но ако престои завито, се "отцвичва". За закваска - едно време закваска се взимаше и от купшено кисело мляко, ама сега... Ако искаш да е от купено, трябва да видиш кое от тях, оставено на топло ще вкисне. Т.е. ще придобие кисел вкус, оникновено на втория най-много на третия ден. (вкисне е различно от прокисне)
|
|